Pernille blev præste-formand: - Nu skal Christiansborg høre efter

Der skal flere penge på bordet, hvis man skal trække flere til det underbemandede præstefag, siger teologernes nye frontfigur

De mange erfaringer fra politik skal nu komme landets præster til gode: Pernille Vigsø Bagge er ny formand forden landsdækkende Præsteforeningen. Arkivfoto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

De mange erfaringer fra politik skal nu komme landets præster til gode: Pernille Vigsø Bagge er ny formand forden landsdækkende Præsteforeningen. Arkivfoto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

LØGSTØR:Indtil weekenden var hun et forholdsvist almindeligt medlem af Danmarks præsteforening. Men et stort generationsskifte i bestyrelsen bar Løgstør-præsten Pernille Vigsø Bagge ind på formandsposten.

Hele syv af de ni, der fra nytår styrer præsternes fagforening efter det fredelige valg. er nyvalgte. Og ifølge den nye formand har de nok at tage fat på:

- Det kommer først og fremmest til at handle om, at præster skal indhente vores store løn-efterslæb. Og det er lige så vigtigt at få set på det arbejdsmiljø, der giver mange præster psykiske problemer, fortæller Pernille Vigsø Bagge.

Erfaren i politik

Det er ikke kun hendes baggrund som teolog, der fik mange af kollegerne til at stemme på hende. Med ti år i Folketinget for SF og to perioder i henholdsvis Løgstørs og Vesthimmerlands byråd for samme parti, har Pernille Vigsø Bagge også stor viden fra det politiske maskinrum, og det kan blive brugbart, hvis præsterne skal have deres mangeårige ønsker opfyldt, er flertallet klar over.

- Jeg har jo prøvet at sidde i Folketinget og ved, hvor vigtigt det er at man holder dialogen med Christiansborg, hvis man vil ændre noget. Så det har jeg tænkt mig at gøre, fortæller den kommende landsformand.

Hun har noteret sig, at de fleste partier har eller har haft præster på deres stolesæder i det vigtige ting. Så der burde være en vis forståelse for præsters udfordringer rundt om i salen.

Seks dages arbejdsuge

- I forhold til, at man er fem et halvt år på universitetet, og også skal på pastoralseminariet, så har vi en lav løn. Startlønnen er på 26.000 kroner, og vi har svært ved at tiltrække nye til at blive præster. Især på landet står en del stillinger tomme, fortæller Pernille Vigsø Bagge.

Det lykkedes den nuværende hovedbestyrelse at få en vis forhøjelse forhandlet hjem, der trådte i kraft for nylig. Det betyder at man som sognepræst maksimalt kan få 40.954 kroner i løn om måneden plus et rådighedstillæg på 4000 kroner.

- Det er for en seks dages arbejdsuge. Og en præsts arbejdstid er relativt grænseløs, siger hun, med henvisning til at sognebørn kan henvende sig udenfor normal arbejdstid.

Hvad det psykiske angår, så rammes en del præster af en uklar ledelse i Folkekirken. Det kan blandt andet føre til, at præster kan opleve at føle sig mobbet af deres menighedsråd eller menighed.

Som mange stadig husker Pernille Vigsø Bagge fra Christiansborgs gange: Med nogle nysgerrige journalisterts mikrofoner op i snuden. (Arkivfoto: Keld Navntoft/Scan)

Som mange stadig husker Pernille Vigsø Bagge fra Christiansborgs gange: Med nogle nysgerrige journalisterts mikrofoner op i snuden. (Arkivfoto: Keld Navntoft/Scan)

Kræver ny præst

Den nye tillidspost får også nogle konsekvenser for hendes arbejde i Løgstør, Løgsted, Kornum og Aggersborg sogne. Det tager tid at være præsteformand, så hun skal købes fri til det i det daglige.

Hvor meget det kommer til at blive er op til den nye bestyrelse at bestemme. Men den afgående formand, sognepræst Per Bucholdt Andreasen, var frikøbt i 80 procent af sin arbejdstid. Pernille Vigsø Bagge erkender da også, at hun der kommer til at blive behov for en afløser til hende i sognene et vist omfang.

Per Bucholdt Andreasen er med bopæl i Skørping i øvrigt også nordjyde, selv om hans embede er i Asmild ved Viborg.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden