Rød smed med grønne fingre: Jeg går på banen for at vinde

Født som landmand, udlært som smed, nu leder af praktikcenter. S borgmesterkandidat kender kommunens erhverv indefra

Med godt humør, flid og faglighed har Asger Andersen været en del af både politik og uddannelse i Vesthimmerland i en årrække. Denne gang skal han for første gang prøve at blive borgmester for Socialdemokraterne.

Med godt humør, flid og faglighed har Asger Andersen været en del af både politik og uddannelse i Vesthimmerland i en årrække. Denne gang skal han for første gang prøve at blive borgmester for Socialdemokraterne.

AARS/VEGGER:Der løber en rød tråd gennem Asger Andersens liv. Og det er ikke kun partifarven.

Tråden hedder fællesskab, og den eneste gang i hans liv, hvor han gjorde et seriøst forsøg på at få et liv væk fra fødeegnen, hev den ham snart hjem igen. Det skete da han som nyuddannet smed fra Aalborg Værft tog job på et skib, der sejlede mellem Frankrig og England.

- Da jeg var ung var jeg overbevist om, at jeg skulle sejle verden rundt. Men der - mellem Le Havre og Portsmouth - fandt jeg ud af, at der måtte være andet i livet end arbejde. Og vi skulle også snart spille en vigtig kamp på serieholdet i Vegger. Og så tog jeg hjem igen.

- Der måtte være andet i livet end arbejde, tænkte jeg. Jeg savnede det fællesskab vi havde i byen, i klubben og området. Det daglige fællesskab, som vi er gode til i Vesthimmerland, og som var det gode liv for mig. Det er det stadig.

S. Socialdemokratiet

Asger Andersen, Vegger

Anders Kjær Kristensen, Vognsild

Erik Stagsted, Løgstør

Kenneth Nyholm, Aars

Mikael Toft, Aars

Henrik Harris Sloth, Løgstør

Doris Lauritzen, Gedsted

Rasmus Wetter, Aalestrup

Andreea Bianca Buza, Hornum

Jens Chr. Pedersen, Farsø

Morten Lindblad, Gundersted

Kirsten Marie Olsen, Østrup

God til at tage ansvar

Den næsten altid muntre Asger Andersen smiler ved mindet. Den 23-årige udgave af ham selv kom tilbage til fødeegnen, hvor den har den nu 59-årige borgmesterkandidat siden har boet i Vegger syd for Nibe.

Han er mest kendt som den røde smed, men faktisk er hans baggrund lige så grøn som de fleste landmænd. I hvert fald når det gælder glæden ved at bo på landet, langt fra det andre oplever som en ordentlig by.

Det har de været glade for i området, for Asger Andersen har altid haft let ved at tage ansvar på sig. Og er der noget, man lærer på den hårde måde i landdistrikterne, så er det at der ikke sker meget, hvis ikke man gør noget selv.

Selv om han er vokset op på landet, fylder håndværk og smedearbejde meget i Asger Andersens liv. Som leder af praktikafdelingen møder han mange af egnens virksomheder, som han har et stort kendskab til.

Selv om han er vokset op på landet, fylder håndværk og smedearbejde meget i Asger Andersens liv. Som leder af praktikafdelingen møder han mange af egnens virksomheder, som han har et stort kendskab til.

Ung formand

- Måske er det fordi at jeg og mine to storebrødre er vokset op på mine forældres husmandssted ved Skivum (to kilometer fra Vegger.red), hvor man fik stukket en spand passende til alderen i hånden, når der var brug for det. Og hvor de godt kunne tage afsted og så lade mig passe de 25 køer. Der lærte vi at tage ansvar, funderer han.

Et blik på første del af Asger Andersens lange cv viser da også et menneske, som ikke var bange for at sætte sig selv på holdkortet i det meste, han rørte ved:

- Jeg blev fodboldtræner, da jeg var 16 år. Jeg blev formand for varmeværket i Vegger, da jeg var 23 - i øvrigt dengang det blev omlagt til biogas. Og jeg er stadig den yngste lærer, der nogensinde er ansat på erhvervsskolerne her i Aars. Der var jeg også 23, husker han der i dag er leder af den store skoles praktikafdeling.

Mange poster

Asger Andersen er med andre ord ikke typen, der løber af pladsen for et godt ord. 35 år er det blevet til på institutionen, der nu hedder Himmerland Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (HEG). Byrådsarbejde har han haft med at gøre siden 1998. Først i Aars Kommune, siden i Vesthimmerland.

Vi må nok også tage med, at han er formand for LAG Jammerbugt-Vesthimmerland, hvor han har været i bestyrelsen for i 14 år.

Dertil kommer at Asger Andersen er formand for byrådets fritids- og kulturudvalg, der netop er blevet færdig med at bugsere det store, tunge projekt for ny svømmehal i Aars på plads i disse års budgetter.

Det med at tage ansvar, og gøre noget ved tingene selv, er blevet centralt i alt, Asger Andersen gør:

- I Vesthimmerland kan vi gøre meget for at rykke os selv ud af at blive set som fattig udkantskommune. Vi kan mere end mange tror - også dem, der bor her - og har også en del at være stolte af, fremhæver han.

Uddannelse er nøglen

Hvem tænker for eksempel på, at der på på erhvervsskolerne udføres projektarbejde for EU, der løber op i et trecifret millionbeløb? Men det gør der altså, fordi nogen i Bruxelles har øje for det gode arbejde med erhvervsuddannelser, der udføres på matriklerne i Himmerland.

- For mig at se, er uddannelse nøglen til det meste. Vi skal have flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, også flere end landsgennemsnittet. Det er på en 28 procent, og jeg kan se, at den skal op på en 45 procent, hvis den skal svare til vores virksomheders behov i Vesthimmerland, fortæller han.

35 år er det blevet til på erhvervsskolerne i Aars, der i dag hedder Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser. Da Asger Andersen blev ansat som 23-årig var han den yngst ansatte nogensinde. Det er han stadig.

35 år er det blevet til på erhvervsskolerne i Aars, der i dag hedder Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser. Da Asger Andersen blev ansat som 23-årig var han den yngst ansatte nogensinde. Det er han stadig.

Den største udfordring

Den største udfordring for det kommende byråd ser han dog i den fraflytning, som gennem en del år har tappet Vesthimmerland for beboere.

- Det er meget unge, der rejser for at få en uddannelse og ikke vender tilbage. Vi må sørge for, at de har noget at vende tilbage til, lyder hans tankesæt.

Han ved godt at det ikke bliver let, Sammen med de sidste par byråd har han prøvet at vende strømmen, dog uden det store held.

- Men det er når det er sværest, at vi skal holde mest sammen. Det er ligesom i en fodboldkamp, hvor man er kommet bagud, siger han.

Og det ved han. For han var - selvfølgelig - anfører på Veggers seriehold:

- Det blev jeg, fordi jeg drev holdet fremad. Jeg går altid på banen for at vinde, også i politik, understreger han.

Kommunens DNA

Og så er vi tilbage ved den røde tråd i Asger Andersens liv; den med fællesskabet.

- Fællesskabet er noget af det, vi har i Vesthimmerland, 0g som de ikke har på samme måde i store byer. Jeg har stået i en bydel i København, hvor de havde cirka samme indbyggertal som Vesthimmerland og spurgt, hvad de samles om. Og det kan de ikke svare på, hvor vi for eksempel kan sige idrætsklubben.

- Fællesskabet og vores smukke natur er en del af Vesthimmerlands DNA. Det skal vi turde fremhæve og tale os selv gode, nævner han.

Derfor er det, han har været mest ked af i denne byrådsperiode, at et flertal i byrådet solgte den forurenede grund i Aalestrup, hvor jordhotellet lå:

- Det er træls, der er noget der, vi ikke har gjort færdigt. Men sådan er det nogen gange i politik, siger han.

Til gengæld har kommunens nye kulturuge en høj stjerne hos ham:

- At det er lykkedes så godt for få midler synes jeg siger noget godt om os, hvad vi kan, når vi vil. Jeg har endda mødt nogen, der vil flytte til kommunen på grund af den, smiler han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.