Stenaldermennesket gik også op i klimaet

Tre års forberedelser går lørdag 15. juni op i en højere enhed, når Stenaldercenter Ertebølle indvier nyt udendørs oplevelseslandskab - finansieret med hjælp fra A. P. Møller Fonden

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Når Stenaldercenter Ertebølle på lørdag åbner for sæsonen, venter der de besøgende en helt særlig oplevelse. Det seneste år er nemlig brugt på at skabe et stort udendørs anlæg, som formidler stenalderen på nytænkende vis. Foto: Vesthimmerlands Museum/Stenaldercenter Ertebølle

ERTEBØLLE:En sanseoplevelse ud over det sædvanlige, baseret på forskning og nytænkende formidling.

Det er, hvad der venter de besøgende på Stenaldercenter Ertebølle, når et nyt stort oplevelseslandskab officielt indvies 15. juni.

Oplevelseslandskabet har et samlet areal på 25.000 kvadratmeter og er hovedsageligt finansieret ved hjælp af et 4 mio. kroner stort tilskud fra A.P. Møller Fonden.

Med investeringen er der skabt helt nye rammer for formidlingen af Ertebølletiden.

I de nye oplevelseslandskab vil de besøgende hen over sommeren kunne gå på opdagelse i forskellige hytter og værkssteder, som alle er opført med baggrund i den arkæologiske forskning. Der vil være besøg af internationale forskere, som formidler deres store viden i anlægget, og - ganske centralt - kan hele familien prøve kræfter med livet i stenalderen under kyndig vejledning af stedets arkæologer og formidlere.

- Vi har skabt et spændende landskab, der på helt ny vis går tæt på og tager stilling til stenalderen og menneskenes liv og livsvilkår, forklarer museumsdirektør Broder Berg fra Vesthimmerlands Museum, som overtog driften af Stenaldercenter Ertebølle i 2013.

- Samtidig har vi i planlægningen haft stor fokus på, at oplevelserne i Ertebøllestedet skal være tilgængelige for alle og glæder os over, at det nu er muligt, føjer museumsdirektøren til.

”Indretningen” af de nye udendørsarealer er langt fra tilfældig, idet de første streger på tegnebrættet blev slået for tre år siden. Siden er fulgt en lang planlægningsproces, som udmøntede sig i en ansøgning til A. P. Møller Fonden. Forskning og formidling er tænkt sammen, og der er mange tanker bag den oplevelse, man på stedet ønsker at give gæsterne. Her skal alle sanser sættes i spil og samtidig lægges der undervejs i anlægget op til refleksion over tilsyneladende mere ”moderne” emner, så som klima, miljø og biodiversitet. For selvom de færreste tænker over det, så skulle stenaldermennesket også forholde sig til havstigninger og klimaforandringer, der på markant vis påvirkede dagliglivet.

Fra museets side er der naturligvis et stort ønske om at fremvise det nye Stenaldercenter, men samtidig lægges der vægt på, at Ertebølle har rigtig meget mere at byde på.

- Når folk besøger stedet her, så ønsker vi at give dem en totaloplevelse, forstået på den måde, at der naturligvis er viden og oplevelser at hente på selve centret, men derudover så indbyder hele det naturskønne område til aktivitet, hvad enten det drejer sig om en gåtur til den berømte køkkenmødding eller mødet med vores naturvejleder ved kysten, lyder det fra arkæolog og daglig leder af Stenaldercentret, Louise Villadsen.

Med åbningen af de nye faciliteter markerer Stenaldercenter Ertebølle sig som en stærk spiller i den danske museumsverden, men ambitionerne stopper ikke her.

Louise Villadsen har et stort ønske om at forny den nuværende indendørs udstilling, og her er der allerede konkrete idéer på bordet.

- Vi glæder os til at vise 3,5 års hårdt arbejde frem den 15. juni, men har samtidig fokus på den fremadrettede udvikling, understreger hun.

Den officielle indvielse foregår lørdag formiddag med deltagelse af bl.a. borgmester Per Bach Laursen og kulturudvalgsformand Asger Andersen, Vesthimmerlands Kommune.

Fra kl. 12 vil det nye anlæg være åbent for offentligheden.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.