Tvind kørte alle de andre busser væk: Anders købte den sidste af tv-kendis
Museumsgæster får glæde af gammel Bedford-bus

Museumsdirektør Anders Bloksgaard er glad for den nye museumsbus. Foto: Martél Andersen
LØGSTØR:Samtidig med Nordjyllands Kystmuseum i Vendsyssel har droppet en populær historisk veteranbus på grund af kommunale besparelser, så går Limfjordsmuseet i Løgstør nu den modsatte vej.

Der opstod en lille lakskade på den forreste kofanger under transport - den bliver udbedret på sælgers regning. Foto: Martél Andersen
Her har museumsgæsterne på det statsanerkendte museum nemlig udsigt til snart at kunne køre rundt i en veteran Bedford-bus fra 1954.

Bussen ruller ud næste forår. Foto: Martél Andersen
Museet har netop købt bussen for at give museumsgæsterne oplevelser i hele Limfjordslandet.

Interiør fra 1954. Foto: Martél Andersen
Mobil formidling
- Vi vil lave mobil formidling i hele Limfjordsområdet og med den gamle veteranbus drage ud på guidede ture for at gøre gæsterne klogere på Limfjordens kulturarv og Limfjordens natur, siger Anders Bloksgaard, der er museumsdirektør på Limfjordsmuseet.

Formidlingen skal ud, siger Anders Bloksgaard, direktør på Limfjordsmuseet. Foto: Martél Andersen
Bussen er købt på Sjælland via den TV-kendte forhandler af veteranbiler, Læborg Auto, som torsdag aften satte bussen af i Løgstør.

Bussen står helt original. Foto: Martél Andersen
Indehaveren af Læborg Auto, Søren Sørensen, har været med i DR-programmerne Skattejægerne.

Museumsgæsterne må gerne hentes, mener Anders Bloksgaard. Foto: Martél Andersen
Museet skal ud
- Vi har gennem en årrække haft en ambition om at styrke formidlingen af Limfjordens natur- og kulturarv ude i Limfjordslandet.

Anders Bloksgaard, direktør for Limfjordsmuseet i Løgstør. Foto: Martél Andersen
- Altså udvikle museet således, at kulturbrugere og naturinteresserede ikke kun kommer på museet, men hvor museet også kommer til brugerne, siger Anders Bloksgaard, der forestiller sig, at veteranbussen f.eks. kan hente et selskab med gæster i Aalborg og køre dem til Limfjordsmuseet eller ud på oplevelser i Limfjordslandet.

Klar til afgang. Foto: Martél Andersen
Guidet tur
- Det kan være ud for at opleve østersbanker ved fjorden eller f.eks. en guidet tur til Danmarks største vikingeborg, der ligger i Aggersund lige på den anden side af Limfjorden. Og det vel at mærke i en gammel bus, der i sig selv rummer et lille stykke Danmarkshistorie, siger museumsdirektøren, som har fået fat i den eneste gamle Bedford af sin art i Danmark.

Inden købet havde Anders Bloksgaard erfarne motorkyndige med for at kigge på bilen, det var Arne Poulsen, der driver autoværksted i Løgstør, og Holger Pedersen. Foto: Martél Andersen
- Der var godt nok en hel del af dem i sin tid, men de blev købt op af Den Rejsende Højskole i Tvind, der brugte bilerne til at køre til fjernøsten. Her strandede de i f.eks. Afghanistan, og derfor er det den eneste tilbageværende af sin art i Danmark, fortæller museumsdirektør, som har betalt 230.000 kr. for bussen.

Alt er som i 1964. Foto: Martél Andersen
Pengene kommer fra LAG-midler og Spar Nord-fonden.
Masser af frivillige
Tanken er, at bussen både skal køres og serviceres af frivillige på museet. Guiderne ombord vil være museumsfolk, men det kan også være frivillige.

Selv den gamle billetmaskine er intakt. Foto: Martél Andersen
- Vi er i den fantastiske situation, at vi har et meget stort hold af frivillige, der bakker op omkring museet. Havde det ikke været for dem, så ville vi aldrig turde begive os ud i køb af en så gammel bus, siger Anders Bloksgaard, der - med et glimt i øjet - fortæller, at bussen kan løse et helt konkret problem.

De gamle skilte i bussen har fået lov at overleve. Foto: Martél Andersen
Snaps i blodet
- Her på museet har vi et snapseri, hvor frivillige fortæller om historiske emner akkompagneret af fødevareoplevelser baseret på lokale råvarer og smagsoplevelser på kryddersnapse. Og selvom arrangementerne har fokus på formidling og smag, så vil man på snapseriet kunne blive tilbudt fire forskellige kryddersnapse. Snaps i blodet medfører et transportproblem for vores gæster, og det problem kan museumsbussen være med til at håndtere, siger Anders Bloksgaard.

Bilen skal stå så original som muligt. Foto: Martél Andersen
Tanken er at bussen skal bruges i sommersæsonen.

Bedford 1954. Foto: Martél Andersen
38 personer
Bedfordbussen er en såkaldt SB Bus med plads og tilladelse til drift af 38 personer - inklusiv chauffør og guide. Den er gennemrestaureret.

Klar til afgang. Foto: Martél Andersen
Bussen er oprindeligt bygget på Aabenraa Karrosserifabrik i 1954 og apteret ved Platz i Haderslev. Den er en af de første med aluminiumskarosseri og har komplet historik med ejerforhold op gennem tiderne.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.