Vikingernes aner skal kortlægges

Vikinger fra Norden havde bosættelser på Grønland for op mod 1.000 år siden, og det er ikke utænkeligt, at de fandt det umuligt at holde fingrene fra de grønlandske inuitpiger

Arkivfoto <i>Visit Greenland</i>

Arkivfoto Visit Greenland

GRØNLAND:Afgørende dele af grønlændernes historie er et mysterium.

Selv om Grønland har været en del af Danmark siden 1814, er det nemlig en hel del, vi ikke ved om, hvem grønlændernes forfædre var, hvor de kom fra, hvordan de befolkede Grønland, og hvordan de tilpassede sig det ekstreme klima på verdens største ø.

Vi ved ikke engang, om vi selv er blandt grønlændernes forfædre, da nordiske vikinger, der boede på Grønland for 700 år siden, muligvis kan være kommet på mere end almindeligt selskabeligt visit i de grønlandske bygder. Det skriver Videnskab.dk.

Alle de uopklarede spørgsmål skal dog besvares i et nyt dansk forskningsprojekt, hvor forskere fra Københavns Universitet vil lave et genetisk studie af den grønlandske befolkning.

Målet er at få kortlagt den grønlandske befolknings historie og dermed også få kortlagt et vigtigt hjørne i dansk historie.

- Grønlænderne er en lille befolkningsgruppe, der på grund af sin isolation adskiller sig markant genetisk fra andre befolkningsgrupper. Derfor er det også interessant, at vi nu skal kortlægge deres genetik, fortæller postdoc Ida Moltke fra Københavns Universitet.

Eskimoers hundrede ord for sne er en myte

Et af de første spørgsmål, som Ida Moltke gerne vil svare på i sit genetiske forskningsprojekt, er spørgsmålet om grønlændernes historie.

Man ved fra arkæologiske fund, at Grønland først blev befolket af inuitter i 1.200-tallet. Før det boede folk fra flere forskellige kulturer, som forskere samlet kalder for ”palæo-eskimoer”, på øen og havde gjort det i bølger i de seneste 3.500 år.

Palæo-eskimoerne forsvandt dog og gjorde plads til inuitterne, der havde rejst hele vejen fra Sibirien gennem Alaska og Canada og bosatte sig i blandt andet Grønland.

Stor opdagelse: Derfor får grønlændere sukkersyge

I Grønland kan inuitterne være stødt på palæo-eskimoerne i deres sidste periode på øen, og nutidens grønlandske befolkning kan således være en blanding af de forskellige folkeslag frem for udelukkende at have inuit-ophav. Palæo-eskimoerne er dog ikke de eneste, som grønlænderne kan have blandt deres forfædre.

Vikinger fra Norden havde nemlig bosættelser på Grønland allerede for op imod 1.000 år siden, og det er ikke utænkeligt, at de nordiske vikinger har fundet det umuligt at holde fingrene fra de grønlandske inuitpiger.

- Arkæologiske fund tyder på, at inuitterne og vikinger har handlet med hinanden i 1.300-tallet. Måske har de også haft andre forhold, hvilket gør, at vikingerne faktisk kan være blandt moderne grønlænderes forfædre, forklarer Ida Moltke.

Andre artikler fra Videnskab.dk:Derfor forsvandt vikingerne fra Grønland

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden