Vil cpr-misbrug til livs

Til november skal det være sværere at købe mobiltelefon i en andens navn

(Foto: Jonas Vandall / Scanpix)

(Foto: Jonas Vandall / Scanpix)

NORDJYLLAND:Tue Jepsen fra Aalborg har fået misbrugt sit cpr-nummer, så nogen har købt en dyr mobiltelefon i hans navn.

Problemet med netop den slags identitetstyveri, som er anmeldt fem gange i Nordjylland alene i år, ser dog ud til snart at kunne udryddes.

Telenor, hvor det seneste misbrug fandt sted, melder sig klar til at arbejde i den retning, som indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har peget på.

- En løsning med NemID vil være mere optimal, så det arbejder vi gerne hen imod, siger Telenors pressechef, Peter Glüsing. Han understreger dog, at han ikke taler på hele branchens vegne.

Hos TDC siger presserådgiver Rasmus Avnskjold tilsvarende, at selskabet er ved at indrette sig på nye skærpede krav. Det vigtigste i løsningen bliver, at man kun får mulighed for at indtaste navn, adresse og cpr-nummer en enkelt gang.

Dermed bliver det ikke muligt at forsøge sig frem med forskellige kombinationer for de fire sidste cifre, hvis man sidder inde med en andens fødselsdato.

Teleindustrien havde møde med ministeriets cpr-kontor i begyndelsen af juli. Her blev det aftalt, at branchen får udskudt den frist, som ministeren oprindeligt havde fastsat til 31. august. Den rykkes til udgangen af oktober.

Hos Forbrugerrådet er man enig i, at der er brug for at finde alternativer til cpr-numre i forbindelse med eksempelvis telefonhandel:

- Her kunne det være NemID, som man kunne videreudvikle. Tiden er løbet fra cpr-nummeret som tilstrækkeligt bevis for, hvem du er, siger Vagn Jelsøe, konstitueret direktør hos Forbrugerrådet.

Folketingsmedlem Ane Halsboe-Jørgensen (S) advarer mod at lade cpr-nummeret stå alene.

- Det går ikke, når virksomheder bruger det som eneste legitimation i forhold til køb af varer, siger hun.

Stine Brix (EL) mener, at man skal erkende, at cpr-numre ikke længere er hemmelige.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden