Vindmøllekrig optrappes

Vattenfall A/S offentliggør nu sin egen undersøgelse om holdning til vindmøller ved Tamholt - en farce, siger modstander

Protestgruppen fra Understed har ikke hørt noget til ”en uvildig meningsmåling blandt beboerne” og undrer sig over, at ikke en eneste af de protesterende borgere i Understed og omegn er blevet ringet op af Vattenfalls analysefirma. Arkivfoto: Peter Broen <i>Peter Broen</i>

Protestgruppen fra Understed har ikke hørt noget til ”en uvildig meningsmåling blandt beboerne” og undrer sig over, at ikke en eneste af de protesterende borgere i Understed og omegn er blevet ringet op af Vattenfalls analysefirma. Arkivfoto: Peter Broen Peter Broen

UNDERSTED:Vattenfall Vindenergi A/S, der vil sætte møller op i Tamholt ved Understed, tager nu utraditionelle metoder i brug.

Møllefirmaet mener, at holdningen til vindmøller er langt mere positiv, end det fremgår af den generelle debat, og vindmøllevirksomheden vælger nu at offentliggøre resultatet af en meningsmåling, som firmaet har fået foretaget, for at understøtte den holdning.

Ikke repræsentativ

Ifølge kommunikationschef Arne Rahbek er det almindelig procedure med den slags undersøgelser til internt brug i Vattenfall.
- Hvorfor har I denne gang valgt at offentliggøre resultatet af undersøgelsen?
- Der har været en del debat lokalt i medierne. Det har fremgået, at der er en meget kritisk holdning til vindmøllerne.
- Det er ikke vores indtryk, at den kritiske stillingtagen er repræsentativ, og det kan vi så dokumentere med undersøgelsen, siger Arne Rahbek.

Bestilt og betalt arbejde?

- Kritikerne vil sige, at det er bestilt arbejde og ledende spørgsmål, hvor svarene er givet på forhånd?

- Man kan altid beskylde os for bestilt og betalt arbejde, når vi vælger at betale for at få lavet en undersøgelse, men det skulle da være mærkeligt, at vi betalte penge for en undersøgelse, hvis vi kendte svarene på forhånd. Så kunne vi jo ikke bruge den internt.

Støj det største problem

- 34 procent svarer, at støjen er den største ulempe ved vindmøller. Hvorfor har I ikke spurgt til i hvor høj grad man bør lytte til de borgere, der opfatter støj som et problem?

- Vi præsenterer oplysningen om, at 34 procent opfatter støj som det største problem. Skulle vi så have spurgt til, hvordan de opfatter støj som et problem? Det synes jeg, er lidt søgt.

Mange nægter at deltage

- 242 personer har af principielle grunde nægtet at svare. Det er et meget højt antal. Hvorfor tror du så mange nægter at deltage?

- Det er et udtryk for, at folk generelt ikke gider at medvirke i telefonundersøgelser. De synes, det er anmasende at blive ringet op, lige når man skal til at spise. Det har ikke noget med vindmøller at gøre.

Nej til hold-kæft-bolsjer

- Andre vindmøllefirmaer tilbyder enkelte lodsejere og foreninger kontanter for at stoppe kritikken og i stedet være positive. Er det en metode, Vattenfall vil overveje?
- Aldrig. Vi er en professionel virksomhed, der har arbejdet med energi i 100 år. Vi tror på, at vi som seriøs leverandør ikke behøver tilbyde noget til gengæld for en positiv holdning til vindmøller.
- Vi vil aldrig gå på kompromis og har ifølge virksomhedens etiske regler i øvrigt slet ikke lov til den slags, siger Arne Rahbek.

Modstandere: En farce

Protestgruppen omkring Tamholt sætter stort spørgsmålstegn ved undersøgelsen.
- Det er helt nyt for os, der har afleveret 430 indsigelser. Hvorfor er ingen af os blevet ringet op og interviewet. Det er da tankevækkende, siger Randi Funch, der betegner meningsmålingen som "en farce".

Fakta om undersøgelsen

Vattenfall Vindkraft A/S har bedt firmaet 4B Analyse&Marketing lave en meningsmåling om holdningen til vindmøller.

I uge 42 ringede firmaet og interviewede 300 personer.

150 af disse bor 0-4,5 km fra vindmøllerne i Tamholt, og 150 bor 4,5-10 km fra møllerne.

123 nægtede at svare på grund af manglende tid, mens 242 nægtede at svare af principielle grunde.

Vattenfall mener, at kunne konkludere at:

To ud af tre mener, at kommunen bør arbejde aktivt for at finde flere pladser til vindmøller.

78 procent er helt eller delvist enige i, at der også skal udbygges med vindkraft i deres lokalområde.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.