Vindmøller får lokale ejere

Det er lokale, der står bag næsten alle nye vindmølleprojekter i Thy

Thisted Kommune har fået knap fem millioner kroner i erstatning for mølle ved Danopal ved Gl. Aalborgvej. Pengene skal indgå i en fond til nye møller, foreslår miljø- og teknikudvalget. Billedet er fra ekspropriationsforretningen.Arkivfoto: Peter Mørk <i>Foto: Peter Mørk</i>

Thisted Kommune har fået knap fem millioner kroner i erstatning for mølle ved Danopal ved Gl. Aalborgvej. Pengene skal indgå i en fond til nye møller, foreslår miljø- og teknikudvalget. Billedet er fra ekspropriationsforretningen.Arkivfoto: Peter Mørk Foto: Peter Mørk

THY:Ifølge loven skal nye vindmølleprojekter for mindst 20 procents vedkommende være ejet af lokale. Kommunen kan godt komme med en hensigtserklæring om, at den lokale ejerandel skal være endnu større, men der er næppe juridisk mulighed for at stille krav om det.

Det oplyser Lise Degn, byplanarkitekt i Thisted Kommune, der har arbejdet med kommunens vindmølleplanlægning.
I praksis bliver der formentlig ikke nogen problemer med at opfylde miljø- og teknikudvalgets ønske om ”størst muligt lokalt ejerskab”. For langt de fleste af de møller, som der er planer om i Thisted Kommune, har lokale folk som ejere.
- Så vidt jeg ved, er der kun én mølle i ét af vindmølleområderne, som vil få udenbys ejere, siger Lise Degn.
Henning Holm (S), formand for miljø- og teknikudvalget, er enig i, at ønsket om størst muligt lokalt ejerskab kun er en hensigtserklæring - som i øvrigt også bør handle om, at møllerne helst skal have mange ejere.

Bred ejerkreds

- Så jeg håber, at byrådet vil tilgodese de projekter, som har en bred ejerkreds, siger Henning Holm.

Den femtedel af vindmølleanparterne, som ifølge loven skal have lokale ejere, skal først og fremmest tilbydes til folk, der bor inden for en radius af 4,5 kilometer fra vindmøllen. Herefter kan de sælges til andre borgere i kommunen, og ifølge Henning Holm er der også en mulighed for, at kommunen kan gå ind og erhverve disse anparter.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.