Virksomheder: 1. maj skal ikke være en fridag

Personalecheferne i et flertal af landets virksomheder går ind for en afskaffelse

Flemming Junker
Hvis man vil ud og se røde faner 1. maj, bliver det måske snart i fritiden.Arkivfoto: Diana Holm
Ledelse 1. maj 2014 08:18

AALBORG: Mange danskere nyder 1. maj med sol, øl og politiske brandtaler, men det er muligvis snart fortid, hvis det står til personalcheferne i de danske virksomheder.

Løn- og HR-virksomheden Bluegarden har i forbindelse med arbejdernes internationale kampdag 1. maj udført en rundspørge blandt HR-cheferne i 287 virksomheder med i alt 44.771 medarbejdere.

Resultatet af undersøgelsen er, at 61 procent af virksomhederne ønsker 1. maj afskaffet som overenskomstbestemt fridag. Til sammenligning ønsker kun 29 procent af de adspurgte Grundlovsdag afskaffet.

- Det er påfaldende, at der er så stor forskel i opbakningen til henholdsvis 1. maj og Grundlovsdag blandt virksomhederne. Det kan hænge sammen med, at 1. maj i nogle overenskomster kun tæller som en halv fridag, hvilket kan give koks i produktionsplanlægningen. Samtidig skal virksomheden påregne ekstra lønomkostninger, hvis man vil holde produktionen kørende, siger John Lind Thomsen, der er HR-direktør i Bluegarden.

Af Bluegardens undersøgelse fremgår det også, at det ikke kun er virksomhederne, som har svært ved at håndtere 1. maj.

Hele 40 procent af de adspurgte HR-chefer svarer nemlig, at der blandt medarbejderne hersker forvirring om, hvorvidt man overhovedet har fri denne dag.

- I dagens arbejdsmarked, hvor medarbejderne i højere grad tilrettelægger deres arbejdsliv selv, er der formentlig færre, som identificerer sig med arbejderparolerne og de blafrende faner end tidligere. Derfor er det ikke så underligt, at der på mange arbejdspladser er forvirring om, hvorvidt dagen er en fridag i deres overenskomst, lyder det fra John Lind Thomsen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...