Vragdele i fin form

Det tyske jagerfly har ligget i et vandholdigt og iltfattigt miljø - nu tager eksperterne over

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hvad skal der ske med vraget?

Det spørgsmål er der ikke taget stilling til endnu, og foreløbig er vragdelene taget i bevaring af Nordjyllands Historiske Museum, der har kørt dem til museumsmagasinet i Vestbjerg.

- Nu skal vi lige have det nærmere undersøgt og have andre eksperter til at kigge på det. Det er ikke lige vores kernekompetence, siger museumsinspektør Torben Sarauw.

Slots- og Kulturstyrelsen, der er landets øverste myndighed indenfor arkæologi, bliver orienteret, men det er for tidligt at sige, om flyet en dag vil være at finde på et museum.

Det kommer helt an på, hvilken kulturhistorisk betydning, flyvraget kan tillægges.

Faldskærm og tøj

At tale om et fly er i øvrigt så meget sagt. Det er ret beset en stor samling vragdele - især motordele - som har boret sig ned i jorden. I det cirka fem meter dybe hul på marken ved Birkelse har der dog været meget fine forhold for opbevaring. Dels står grundvandet højt, og dels er der et lag blåler under, som holder på vandet. Det har sikret en iltfattigt miljø, som har givet gode konserveringsforhold.

Foruden motordelene fra det nedstyrtede Messerschmitt Bf 109, er der også fundet organiske materialer som tøj og en faldskærm.

Ikke optimalt

Familien havde anvendt en gravemaskine for at komme i jorden, og det er ikke en metode, en arkæolog ville have valgt.

- Hvis vi havde haft mulighed for at komme til vraget, mens det stadig lå i jorden, havde vi nok lavet en arkæologisk udgravning og registrering rundt om vraget, og så havde vi måske fået nogle flere informationer. Men det er nu reddet så godt, som de lige kunne gøre i forhold til den situation, de lige stod i, siger museumsinspektør Torben Sarauw.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.