Finanslov 2019 Plus

Analyse: Nicolai Wammen tripper med små skridt

Forhandlingerne om finansloven bliver en kamp om farten mere end retningen

Finansminister Nicolai Wammen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Finansminister Nicolai Wammen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

INDLAND:Det ville knase under fødderne, hvis nogen trådte på den tale, som finansminister Nicolai Wammen (S) holdt, da han onsdag fremlagde den socialdemokratiske regerings første forslag til finanslov, statsbudgettet for 2020. Så tør var fremlæggelsen. Han talte om små skridt mod bedre velfærd for børn og ældre. Han talte om retning og trippede videre med at understrege flere gange, at det naturligvis være økonomisk ansvarligt. Balance. Knas. Knas.

Enhedslisten gav den mere gas på stortrommen, da støttepartiet omgående buldrede om, at forslaget til finanslov mangler penge til både klima og velfærd. De to punkter står øverst i det forståelsespapir, som gjorde Mette Frederiksen (S) til statsminister i en mindretalsregering med støtte fra også Radikale Venstre og SF.

Både knasen og trommer hører til ritualerne omkring de kommende forhandlinger. Det må godt se svært ud, inden de politiske akrobater kaster sig ud for i sidste øjeblik at lande i armene på hinanden.

Uden for rampelyset har partierne bag regeringen været i kontakt i ly af røgen fra Venstres borgerkrig. Mette Frederiksen har angiveligt taget vel imod Enhedslistens eget forslag til finanslov eller i hvert fald givet dem det indtryk. Hun skal også være klar til en stor grad af decentrale forhandlinger, så de andre partier kan få mere indflydelse. Stilen er mildt sagt en anden, end da Bjarne Corydon var finansminister i den tidligere socialdemokratisk ledede regering, som Enhedslisten også støttede under stigende raseri.

Den nuværende finansminister påpeger - hvis nogen skulle være i tvivl - at der ikke er penge til, at alle kan få, hvad de ønsker. Hvis Enhedslisten fremturer med mere skat fra de rigeste og erhvervslivet, som allerede ømmer sig, så kan finansministeren regne med, at Radikale Venstre trækker i den anden retning.

Det ville se meget skidt ud, hvis regeringen og støttepartier ikke kunne blive enige om den første finanslov, så det bliver de nok. Dermed ikke sagt, at der ikke kommer noget drama om, hvor pengene skal komme fra, og hvordan det hele stilles op og pyntes til. Regeringen bryster sig for eksempel af at gøre noget for uddannelse, men har ikke ophævet uddannelsesloftet. Radikale Venstre vil have loftet væk og vil næppe godtage, at det er en indrømmelse, når den allerede er givet i forståelsespapiret. Der står bare ikke hvornår.

Hvor hurtigt det hele skal gå - også med minimumsnormeringer - bliver et opgør på en række punkter mellem regeringen og støttepartierne. Finansministeren lever ikke i overhalingsbanen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst