AaB Plus

Efter rekorddyrt AaB-salg: Sådan er Christian Bassogogs stjerneliv i Kina

Christian Bassogog har skiftet kælderværelset i Aalborg Øst ud med en luksuslejlighed på 30. etage i Zhengzhou, men det får ham ikke til at glemme sine rødder i Afrika - eller i Aalborg

I indeværende sæson har Christian Bassogog lavet fem mål og en assist i den kinesiske liga. Foto: AP Images

I indeværende sæson har Christian Bassogog lavet fem mål og en assist i den kinesiske liga. Foto: AP Images

FODBOLD:19. februar 2017 var en skelsættende dato for en vis camerouner ved navn Christian Bassogog. Her traf han den endelige beslutning om at skifte til den kinesiske klub Henan Jianye i en 45 millioners handel, der gjorde ham til den dyrest solgte AaB-spiller nogensinde.

For AaB var salget naturligvis en kæmpe økonomisk gevinst, men Christian Bassogog fik også en lukrativ kontrakt hos den kinesiske Super League-klub. Det betød, at han skiftede sit kælderværelse hos plejefamilien i Aalborg Øst ud med først et hotelværelse og siden en luksuslejlighed på 30. etage i et af de fineste kvarterer i den kinesiske storby Zhengzhou.

Men selvom Christian Bassogog har fået penge på lommen, har han stadig kontakt til sin gamle plejefamilie i Aalborg næsten dagligt, ligesom han stadig sender penge til familien i Afrika - nøjagtigt som han gjorde, da han spillede i AaB.

Den tidligere AaB-assistenttræner Jens Peter Hansen og hans kone Kirsten Fallingborg var plejeforældre for Christian Bassogog, da han boede i Aalborg. De er vendt hjem fra en ni dages rejse i det kinesiske, hvor de har besøgt deres tidligere plejesøn. Da de sidst var på besøg hos ham, havde han givet udtryk for, at han havde det svært i Kina. Men nu virker det endelig som om, at han har fundet sig til rette.

Christian Bassogog fik, ifølge Jens Peter Hansen, den argentinske tidligere Barcelona- og Liverpool-stjerne Javier Mascherano til at ligne en gammel mand, da de stod overfor hinanden i opgøret mellem Henan Jianye og Hebei China Fortune. Privatfoto: Jens Peter Hansen

Christian Bassogog fik, ifølge Jens Peter Hansen, den argentinske tidligere Barcelona- og Liverpool-stjerne Javier Mascherano til at ligne en gammel mand, da de stod overfor hinanden i opgøret mellem Henan Jianye og Hebei China Fortune. Privatfoto: Jens Peter Hansen

- Da vi besøgte ham for at år siden, savnede han Danmark. Det her gang er første gang, han har sagt til mig, at han har det godt i Kina, og det var jeg enormt glad for at høre, siger Jens Peter Hansen.

Nyt land - samme rutiner

Man skal huske på, at Christian Bassogog kun er 23 år. Indtil videre har han spillet fodbold i hjemlandet Cameroun, i USA, i Danmark og nu også i Kina. Alt sammen indenfor fire år. Det er en stor mundfuld for en ung spiller at tilpasse sig så vidt forskellige kulturer på så kort tid. Egentlig var han i sin tid blevet så glad for at bo ved plejefamilien i Aalborg, at han slet ikke havde lyst til tage til Kina.

- Han havde meget svært ved at sige ja dengang. Da vi sad og snakkede om millionerne i stuen, sagde han bare "I don’t care. I just want to play football", siger Jens Peter Hansen.

Det var svært for Christian Bassogog at vænne sig til den nye tilværelse i starten. Han præsterede ganske vist godt på det sportslige plan, hvor han scorede 10 mål i sin debutsæson. Det var med til at sikre, at Henan Jianye undgik at rykke ned fra den bedste række. Men uden for banen boede han på et hotel sammen med de andre udenlandske spillere, og de mange nye indtryk var ikke noget, der passede den indadvendte personlighed synderligt godt.

CHRISTIAN MOUGANG BASSogog

 • Født: 18. oktober 1995 (23 år).
 • Fødested: Bamenda, Cameroun. 
 • Position: Angriber.
 • Karriere: ?-2015: Rainbow FC  (Cameroun) 
 • 2015 (april-august): Wilmington Hammerheads (USA). 
 • 2015-2017: AaB.
 • 2017-?: Henan Jianye  (Kina). 
 • Landskampe: 18 (5 mål).
 • Titler: Africa Cup of Nations 2017.
 • Individuelle titler: AFCON Player of the Tournament.
 • Blev solgt fra AaB til Henan Jianye 19. februar 2017 for omkring 45 millioner kroner og blev dermed AaB’s dyrest solgte spiller nogensinde.

Sidenhen har klubben fundet en lejlighed til ham i et af de finere kvarterer i Zhengzhou, hvor de andre udenlandske spillere også holder til.

Her kan han få lov til at pleje sine interesser, akkurat som han gjorde hjemme hos familien i Aalborg.

- Han har fået den store parabolpakke, så han kan se fodbold døgnet rundt, når han ikke selv spiller. Og så sidder han ellers der og snakker med sine venner i Afrika over telefonen, fortæller Jens Peter Hansen.

Christian Bassogog og hans brasilianske holdkammerat Olivio De Rosa spiller sammen på banen, men bruger aldrig tid sammen i fritiden. Privatfoto: Jens Peter Hansen

Christian Bassogog og hans brasilianske holdkammerat Olivio De Rosa spiller sammen på banen, men bruger aldrig tid sammen i fritiden. Privatfoto: Jens Peter Hansen

Det er et billede, som Jens Peter Hansen let kan genkende fra Christian Bassogogs tid i Danmark, hvor han meget sjældent var uden for hjemmets fire vægge i fritiden.

- Hans hverdag har ikke ændret sig særlig meget. Hos os havde vi trods alt noget samvær om aftenen, men Christian har ikke noget behov for socialt samvær på samme måde, som vi har det i Danmark. Han er ikke ligefrem et selskabsmenneske, pointerer Jens Peter Hansen.

- Han har ikke så store behov. Han vil bare sove, træne og spille fodbold. Det er det, han lever for. Hvis man sendte ham til Grønland, ville han nemt kunne overleve der også, griner han.

Ligesom han i AaB ikke tilbragte tid med holdkammeraterne, når han havde fri, gør det samme sig gældende i Kina. Udover ham selv er der tre andre udlændinge i klubben; portugiseren Ricardo Vaz Te og de to brasilianere Fernando Karanga og Olivio Da Rosa. Mens Ricardo Vaz Te har travlt med familien, passer de to brasilianere sig selv. Og de kinesiske holdkammerater kender Christian Bassogog knapt nok navnene på, trods sine snart to år i klubben.

Christian Bassogogs kæreste Mailene (tv.) kommer jævnligt og besøger ham i Zhengzhou. Privatchaufføren Luu står klar i døgndrift til at transportere dem rundt. Privatfoto: Jens Peter Hansen

Christian Bassogogs kæreste Mailene (tv.) kommer jævnligt og besøger ham i Zhengzhou. Privatchaufføren Luu står klar i døgndrift til at transportere dem rundt. Privatfoto: Jens Peter Hansen

- Vi hentede Christian på et tidspunkt, hvor han havde fået fri i et par timer. Ved siden af ham stod en af de kinesiske spillere, og jeg spurgte, hvad han hed. Men det vidste han ikke noget om. Han vidste ikke engang, hvilket trøjenummer han spillede i, siger Jens Peter Hansen.

Pas på med kinesiske millioner

Mens klubbens kinesiske spillere bor ude ved træningsanlægget i noget, der mest af alt minder om en militærlejr i det tidligere DDR, nyder Christian Bassogog udsigten fra sin 30. etageslejlighed. I Aalborg var han vant til at leve minimalistisk, men de mange millioner har givet ham smag for en lidt mere ekstravagant livsstil.

- Det giver ham jo nogle nye muligheder. Da han boede herhjemme købte han alt sit tøj i H&M, men nu har han altså lært, at der er noget, der hedder Louis Vuitton, griner Jens Peter Hansen.

Den tidligere plejefar kan godt være lidt bekymret for, hvordan Christian Bassogog håndterer den store indkomst. Derfor giver han også Christian lidt nordjysk, økonomisk rådgivning engang i mellem.

- Jeg fortæller ham tit, at det er vigtigt, at han får lagt noget til side, så hans familie kan være stolte af ham. Han skal passe lidt på med ikke at få alt for dyre vaner, for der er også et liv efter fodbolden, pointerer han.

- Man skal også tænke på, at han aldrig har taget den store uddannelse. Han har ikke haft noget begreb om, hvor mange penge, han egentlig tjener. Jeg har prøvet at forklare ham, hvor mange år jeg skulle arbejde, hvis jeg skulle tjene lige så meget. Han lytter heldigvis rigtig meget til mig, fortæller Jens Peter Hansen.

Christian Bassogog er blevet stinkende rig på rekordtid, men selvom han har fået lidt mere hang til de dyre fornøjelser, har hans familie i Cameroun stadig høj prioritet.

- Han er jo virkelig en god person. Da han var i Danmark og ikke rigtig tjente nogle penge, sendte han en del af sin beskedne indkomst til familien i Afrika, og sådan er det også nu, understreger Jens Peter Hansen.

Med penge og berømmelse opstår der en naturlig interesse for Christian Bassogog - ikke mindst i hjemlandet. Derfor skal han måske passe lidt på med, at han ikke lige pludselig får for mange nye "venner" hjemme i Cameroun.

Jens Peter Hansen fra Christian Bassogogs værelse i Aalborg Øst, inden plejesønnen fik sit skifte til Kina. Arkivfoto: Bent Bach

Jens Peter Hansen fra Christian Bassogogs værelse i Aalborg Øst, inden plejesønnen fik sit skifte til Kina. Arkivfoto: Bent Bach

- Da han blev solgt, var der lige pludselig mange, der ringede og ville rådgive ham om det ene og det andet. Han skal være dygtig til at sortere i sine venner og huske på, at det er familien og ham selv, der er de vigtigste, siger Jens Peter Hansen.

Seks trænerfyringer på to år

I Christian Bassogogs første sæson nåede han at score 10 mål i 24 kampe for Henan Jianye, og i indeværende sæson har han indtil videre nettet seks gange. De individuelle præstationer fejler ikke noget for Christian Bassogog, der starter på banen uge efter uge.

Men situationen i klubben er en anden. I sidste sæson kæmpede holdet om nedrykning men formåede akkurat at redde sig, og i skrivende stund ligger Henan Jianye under nedrykningsstregen. De skuffende resultater har resulteret i, at klubben i september præsenterede den sjette nye træner i den tid, Christian Bassogog har været i klubben.

Et trænerskifte betyder ofte, at nogle af de normalt faste startere bliver sendt ud i kulden, mens andre får chancen. Men når man som udlænding spiller i Kina, spiller man uge efter uge - uanset hvad træneren hedder. Derfor har det ikke taget specielt hårdt på Christian Bassogog med de mange trænerfyringer.

- Han er jo klubbens stjernespiller, så han har egentlig kun skuldertræk tilovers for de trænerskifter, der er sket. Han fokuserer bare på sit eget spil, fortæller Jens Peter Hansen.

I en alder af blot 22 år er Christian Bassogog på et stadie i sin karriere, hvor han virkelig har mulighed for at udvikle sig som fodboldspiller. Men er de bedste betingelser for hans udvikling at være stjernespilleren på et kinesisk bundhold, der nærmest konstant skifter træner? Det havde i hvert fald været en anderledes form for udvikling, hvis han havde fortsat karrieren i Europa, mener Jens Peter Hansen.

- Han får jo lov til at spille 90 minutter hver eneste weekend, og det gør ham naturligvis til en bedre fodboldspiller. Jeg er ikke sikker på, at han havde spillet fuld tid, hvis han var blevet i AaB, siger Jens Peter Hansen.

Christian Bassogog imponerede i AaB med sin hurtighed. Arkivfoto: Henrik Louis

Christian Bassogog imponerede i AaB med sin hurtighed. Arkivfoto: Henrik Louis

- Der bliver ikke stillet lige så høje krav til den defensive del, som der gjorde i AaB. Det betyder, at han virkelig har fået mulighed for at pleje sine spidskompetencer, siger han.

Det bekymrer dog Jens Peter Hansen, at trænerne ikke går synderligt meget op i Christian Bassogogs udvikling. For dem er det eneste vigtige, at han præsterer, når han er på banen.

- Han vil rigtig gerne lære en masse, men jeg mistænker trænerne for at forsømme den individuelle coaching. Han taler ikke med træneren om sine præstationer, og han bliver ikke evalueret efter kampene. Det er jo en naturlig del af europæisk fodbold, siger han.

Jens Peter Hansen ser de fleste af Christian Bassogogs kampe, og de to får tit en snak om, hvordan det er gået, og hvor angriberen kan forbedre sig. Han supplerer ved at give subjektive indspark, og han kan også se, at plejesønnen tager det til sig. I fremtiden håber han dog, at Christian igen vil søge mod Europa.

- Han ikke ville gå ind på et europæisk tophold, men det ville uden tvivl være godt for hans udvikling at være i en klub, hvor han godt kan være med i en god liga. Hvis han skal fortsætte sin udvikling, skal han spille på et bedre hold, end der hvor han spiller nu, understreger han.

Efter en svær start begyndte Christian Bassogog for alvor at vise sine kvaliteter i efteråret 2016. Arkivfoto: Bente Poder

Efter en svær start begyndte Christian Bassogog for alvor at vise sine kvaliteter i efteråret 2016. Arkivfoto: Bente Poder

Der er endnu et år tilbage af Christian Bassogogs kontrakt hos den Henan Jianye. Selvom han er glad for at være i klubben, tvinger det ham til at overveje sine fremtidsmuligheder. Det er også Jens Peter Hansens indtryk, at angriberen gerne vil tilbage til Europa, når kontrakten udløber.

- Min vurdering er, at han helt sikkert skal tilbage til europæisk fodbold. Men det afhænger også af, hvad hans agent kan finde til ham. Og det handler altså ikke kun om spillerens udvikling. Det handler også om agentens bankkonto, påpeger han.

Christian Bassogog kom i efteråret 2017 tilbage til AaB for at sige tak for sin gode tid i klubben. Og det var et glædeligt gensyn. Arkivfoto: Lars Pauli

Christian Bassogog kom i efteråret 2017 tilbage til AaB for at sige tak for sin gode tid i klubben. Og det var et glædeligt gensyn. Arkivfoto: Lars Pauli

Der er selvfølgelig mulighed for, at Henan Jianye tilbyder Christian Bassogog en ny millionkontrakt, når hans nuværende kontrakt lakker mod enden. Men Jens Peter Hansen er overbevist om, at Christian prioriterer at følge sin sportslige ambition frem for at gå efter pengene.

- Det sportslige vejer tungt hos ham, og det var også derfor, han havde så svært ved at sige ja, dengang han tog afsted. Han elsker bare at spille fodbold og gudskelov for det, siger han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst