Planteavl Plus

En solrig sommer sikrede jordbærsæsonen

Jordbæravlerne er glade i år. En tør og solrig sommer har gjort, at sæsonen har været rigtig god.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Sæsonen for de røde søde bær er slut, men arbejdet for jordbæravlerne er ikke slut før ukrudtet er væk. Foto: Sarah Würtz

NORDJYLLAND:Det sidste jordbær er plukket, og sæsonen for danske jordbær med mælk og fløde er ovre. Tilbage står den velkendte grønne plante på marken omgivet af ukrudt og venter på, at landmanden går i gang med efterårets lugning og forbereder afgrøderne til næste års jordbærhøst.

Men i år foregår lugningen med et smil, for jordbærsæsonen har været rigtig god i år.

- Det er den bedste nogensinde. Jordbærkvaliteten var god, og der var rigtig mange bær i år - og så har det ikke mindst været et godt plukkevejr, siger jordbæravler Niels Erik Simonsen fra Stensgård nær Hjørring.

Tørt er godt

Om det er et godt plukkevejr er helt afgørende. Det er vigtigt, at jordbærerne bliver pakket, når de er tørre for at sikre kvaliteten. Men samtidig er pluk-selv forretningen naturligvis også afhængig af vejret.

- Der sker ikke så meget, hvis det regner en enkelt dag, men tre til fire dage med regn - det er en katastrofe. Men faktisk er hedebølge lige så slemt, for så bliver stranden en for stor konkurrent, siger han og fortsætter,

- Vi vil helt klart hellere have en for tør end en for våd sæson.

Og jordbæravler Peter Jacobsen nær Gandrup er enig med sin kollega i at det gode vejr har været altafgørende.

- Solskinsvejr er jordbærvejr. Det har i år været en udmærket sæson, og den har været lidt bedre end sidste år, som jo ellers også var en god sæson, siger han.

Prisfald uden betydning

En god jordbærsæson med mange bær på afgrøderne betyder også en nedgang i prisen. Men i og med, der samtidig har været flere jordbær at sælge, betyder prisfaldet ikke noget.

- Gennemsnitsprisen havner lidt under sidste år, men til gengæld er mængden af bær større, så resultatet er ikke dårligere end sidste år.

De godt syv hektar jord, som Niels Erik Simonsen har beplantet jordbær på har givet omkring 100.000 bakker jordbær, og det er bare dem til butikshandlen. Derudover kommer der et uvist antal pakker fra pluk-selv markerne.

- Alt i alt har det været et perfekt år for jordbæravl, siger han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst