Ansatte overtog arbejdspladsen - nu vælter de sig i personalegoder: Se den vilde liste her

For et år siden købte de ansatte IT-virksomheden JCD i Aalborg. Se listen over deres mange personalegoder

Hvis de ansatte har brug for et break, tager de gerne et spil bordfodbold. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Kim Dahl Hansen</i>

Hvis de ansatte har brug for et break, tager de gerne et spil bordfodbold. Foto: Kim Dahl Hansen Kim Dahl Hansen

AALBORG:Danmarks største IKEA-sofa står midt i det gamle fabrikslokale. Den har 74 pladser. Det er nok til alle ansatte.

IKEA-sofaen har plads til samtlige 74 ansatte. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Kim Dahl Hansen</i>

IKEA-sofaen har plads til samtlige 74 ansatte. Foto: Kim Dahl Hansen Kim Dahl Hansen

Her står også gamle busskure, købt af Aalborg Kommune og omlakeret, som bruges til møderum. En motorcykel, en lille rød bil og bordfodbold står her også.

Midt i lokalet ligger en udstoppet krokodille, der blev skudt af en nordjyde.

- Jeg forsøgte også at købe en giraf, men den blev solgt for næsen af mig, siger Jørgen Bønsdorff, adm. direktør og medejer i JCD, som er en farverig person, der er vild med biler og skøre ideer.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Jørgen Bønsdorff går meget op i, at alle ansatte føler sig godt tilpas, når de er på arbejde:

- Du kan få massage her, blive klippet, få vasket bil, der er nærmest ikke det, vi ikke har her i firmaet. Det er noget, du selv betaler for på en eller anden måde, men du må gerne gøre det i arbejdstiden, siger Jørgen Bønsdorff, direktør, JCD.

Privat tid

Udover det, er der også morgenbrød hver morgen, kantineordning med kok, medarbejdernomineringer, frugtordninger og skiture.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Har man brug for at udføre private gøremål i arbejdstiden, kan man markere dette som privattid i kalenderen.

- Vi blander os ikke i, hvad man laver der, så længe det ikke tager overhånd. Vi tror på, at arbejds- og fritidsliv skal passe sammen. Det giver glade medarbejdere, siger Jørgen Bønsdorff.

Udvalgte personalegoder hos JCD

• Georg Glad – En vandre-figur som medarbejderne selv har indført. Får man Georg Glad, giver man samtidigt et skulderklap/ros fra én medarbejder til en anden.

• Nomineringsvæg – Alle medarbejdere kan nominere hinanden for stort og småt – og bliver fejret når man har fået ros. Alle nominerede får en flaske vin.

• Ud fra nomineringsvæggen udtrækker Jørgen Bønsdorff hver måned ”Månedens Kong Gulerod” Som får firmaets bedste parkeringsplads. Alle nomineringer læses højt på husmøde.

• Frokostfis: Fire-fem gange om året omdannes kantinen til et tema, hvor de ansatte hygger lidt ekstra.

• Tirsdags Taffel: Ansatte mødes en gang imellem efter arbejde og laver aftensmad – med familier.

• Trivselsministre. Ministergruppen er JCDs måde at lade medarbejderne få indflydelse på hvad trivsel er for dém. Det skal ikke være ledergruppen eller kommunikationsafdelingen alene, der beslutter hvad trivsel er. Trivselsministrene vælges et år af gangen, og laver tiltag, som de mener er trivsel for dém.

• Bilvask.

• Morgenbrød alle arbejdsdage fra kl. 8-8.15.

• Massage.

• Zoneterapi.

• Frisør.

• Årlig tur med familier til Fårup Sommerland.

• Respekt-tid.

• Forplejning/frugt.

• Fester hen over året.

• MindStepCare – mulighed for foredrag, yoga, Crossfit, workshops m.m..

• Uddannelsesmuligheder.

• Skiture.

• Storbyture.

• Mortens aften and.

• Juleand.

• Chokoladekalender til medarbejdernes børn hvert år til jul.

Kilde: JCD A/S

For et par år siden flyttede det hastigt voksende firma til sin adresse på Systemvej 6 i City Syd. Her er plads til 120 ansatte. Chefen håber, at lokalerne holder hans tid ud. Det er nemlig dyrt og bøvlet at flytte.

100 procent medarbejderejet

De mange forskellige personalegoder i firmaet skyldes til dels, at JCD er 100 procent ejet af medarbejderne selv.

Disse ansatte ejer JCD

Største aktionærer: 32% (TKS Holding Frejlev ApS), 9% (Jørgen Erik Bundgaard Bønsdorff), 7% (Bønsdorff Holding ApS, Kristoff Holding ApS, Per Nejstkov Kristoffersen, Michael K. Nielsen), 4% (Louise Bundgaard Bønsdorff), 3% (Thomas Ertmann Olsen), 2% (Steffen Blach Andersen, Egne Aktier, Rene Wiebenson, Jesper Thorup Pedersen, Mads Skov Hansen, Louise Tidemann Stenstrop). Dertil kommer 23 ansatte med højest 1 procent af aktierne hver.

I 2002 begyndte JCD A/S at sælge medarbejderaktier. I dag er virksomheden 100 procent ejet af de ansatte. I alt 38 ansatte ud af 70 har medarbejderaktier i JCD A/S.

Der udstedes aktier hvert år til januar. Tre-fire medarbejdere har vist interesse for at købe næste gang.

Medarbejdere kan købe aktier efter, at de har været ansat i to år. Efter et år kan de dog søge bestyrelsen om lov til at købe. Man skal købe for mindst 25.000 kroner per gang.

JCD har i flere år tilbudt medarbejderaktier. Indtil sidste år var 49 procent af virksomheden ejet af de ansatte, men så blev de sidste 51 procent opkøbt fra Dansk Cater af en gruppe ansatte.

- Det er da meget sjovere, at de ansatte tjener penge på os, end at vi forærer udbyttet til fremmede mennesker, siger Jørgen Bønsdorff.

Hvert år til januar udstedes der nye medarbejderaktier, så nye ansatte kan få del i virksomheden. 38 af de 70 ansatte er medejere.

Jørgen Bønsdorff, adm. direktør og medejer, JCD. Firmaet har mange skilte rundt omkring med et humoristisk tvist. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Kim Dahl Hansen</i>

Jørgen Bønsdorff, adm. direktør og medejer, JCD. Firmaet har mange skilte rundt omkring med et humoristisk tvist. Foto: Kim Dahl Hansen Kim Dahl Hansen

Hvad gør I egentlig, hvis ikke I er enige om tingene?

- Da vi indførte det her, var vi enige om, at nu skal vi ikke have 38 små revisorer, der går rundt. Det duer ikke. Så det er business as usual, men min dør står altid åben. Vi har også to møder om året, hvor vi samler folk og udveksler gode ideer, siger Jørgen Bønsdorff.

Nomineret til fornem pris

Chefen mærker tydeligt, at hans ansatte er motiverede:

- Man skal selvfølgelig passe på, for der er også ting, der kan trække den anden vej, men når det går godt, som det gør lige nu, så er det altså sindssygt stærkt. Der bliver lagt mere sjæl i arbejdet og folk passer på omkostningerne. Alle husker at slukke lyset, når de går hjem, siger Jørgen Børnsdorff.

Det stærke engagement har netop resulteret i, at JCD blev nomineret til en fornem pris. Firmaet er på en global konference i Østrig udråbt som en af verdens bedste Microsoft-huse. Blandt 60 virksomheder og 2400 udviklere fik JCD som eneste virksomhed en "honorable mention" i kategorien Business Central Infrastruktur.

- Det er et kæmpeklap på skulderen, vi troede kun, det var i Danmark, at vi var lidt foran de andre, men det var vi så også internationalt, siger Jørgen Bønsdorff.

JCD

Blev startet for 28 år siden af Jørgen Bønsdorff.

Specialiserer sig i it-infrastruktur, webl- og lagerløsninger, produktionssystemer, cloudløsninger, ERP- og økonomisystemer og POS-/kassesystemer.

Har 70 ansatte, der har baggrunde som datamatikere, dataloger, erhvervsfolk, bogholder, forretningskonsulenter, programmører, system- og webudviklere.

JCD går højt op i uddannelse, indflydelse på hverdagen, glade medarbejdere og forsøger at tænke ud af kassen og være anderledes.

JCD er en IT-virksomhed, der leverer en række forskellige erhvervsløsninger som hjemmesider, applikationer, kassesystemer, cloud-løsninger og infrastruktur.

Holder headhuntere væk

De ansatte har vidt forskellige baggrunde, men fælles for dem alle er, at der er rift om dem. Det er blandt andet også derfor, at der er så mange personalegoder. Der er nemlig mangel på folk med de rette kompetencer inden for IT-branchen. Firmaet har mange nyansatte.

- Vores folk bliver jævnligt forsøgt headhuntet. Der er to-tre hårde konkurrenter i Aalborg. Vi kæmper med hinanden om de bedste, siger Jørgen Bønsdorff.

Han tror, at medarbejderaktier, personalegoder, en fornuftig løn og uddannelse holder på de ansatte. Det viser tallene også. De ansatte har i gennemsnit syv-otte års anciennitet, vurderer han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.