Hvis du er til thai-mad, skal du kende dette sted: Veganske og autentiske retter til en fair pris

Der kan fåes flere veganske retter ved dette ret nye thaisted i Aalborg - det er bare en skam, de ikke gør opmærksom på det

Lynstegt kylling med cashownødder - i vegansk udgave med tofu. Fotos: Katrine Hjulmann

Lynstegt kylling med cashownødder - i vegansk udgave med tofu. Fotos: Katrine Hjulmann

Min roommate og jeg snakkede kort om, hvor vi skulle bestille mad fra. Hun foreslog "Essan - Taste of Thailand" med en fod ude af døren. Hun skulle på job, og jeg var med det samme med på thai-idéen. Jeg stod for at bestille og hente maden, til hun kom tilbage.

To og en halv time i forvejen ringede jeg til forretningen og afgav min bestilling. En venlig stemme i røret tog imod ordren. Med smil i stemmen afsluttede manden i den anden ende med et "Hej hej - vi ses!" Det var et behageligt førstehåndsindtryk af takeaway-stedet, der proklamerer på deres hjemmeside, at "vores gæster får den samme oplevelse, som hvis de var i Thailand og spise." Så barren var sat højt, allerede inden maden blev hentet.

Ingen aber plukker kokosnødderne

- Hej! er det dig, der er Katrine?

Spørgsmålet faldt stort set inden, jeg var trådt ind ad døren. Det var det jo, og manden, hvis stemme, jeg genkendte fra telefonen, repeterede, hvad jeg havde bestilt. Mens jeg hentede en cola i køleskabet, begyndte han at forklare, at fire af deres retter altid kan gøres veganske: Nummer 5, 7, 9 og 11 fra menukortet. Og så formulerede han en sjov bemærkning, jeg også morede mig lidt over, da jeg forlod Essan igen:

- Vi går rigtig meget op i, at vores veganske muligheder er fuldstændig veganske. Selv kokosmælken er helt vegansk. Der har ikke været en abe oppe og plukke kokosnødderne.

Det må siges at være en fun fact, men egentlig også godt at vide.

Kylling med cashewnødder - på vegansk

Vi havde bestilt to forskellige veganske retter. En Gaeng Kieow Waan og lynstegt kylling med cashewnødder. Den hurtige læsere har allerede opdaget fejlen - der er ikke meget vegansk over en kylling. Men da jeg tjekkede menuen på Just-Eat, kunne jeg læse, hvilke retter der kunne gøres veganske. Og det kunne lynstegt kylling altså. Kyllingen var erstattet med stegt tofu i den veganske udgave.

Inden maden pakkes ud, ser det ikke ud til at der er nok til at mætte os. Foto: Katrine Hjulmann

Inden maden pakkes ud, ser det ikke ud til at der er nok til at mætte os. Foto: Katrine Hjulmann

Til retterne medfulgte to små foliebakker med ris. Selvom bakkerne ikke så ud til at indeholde meget, var der et solidt risbjerg bygget ovenpå. Rigeligt til at spise sig mæt. Og maden skuffede bestemt ikke.

Da retterne kom ud på tallerknerne, så det ud som, man kunne forestille sig. Helt klassisk thai-agtigt. Min roommate kommenterede olieperlerne i sin ret, og jeg blev overbevist om, at jeg havde valgt rigtigt ved at tage noget andet. Jeg er ikke vild med, at kokosmælken bliver for olieret, og da jeg fik en smagsprøve, smagte det også der efter. Det er en mega svær smagsbalance, som de ikke ramte helt denne gang på Gaeng Kieow Waan-retten. Men det er en smagssag, og jeg er sikker på, at mange andre ville mene, den sad lige i skabet. Min roommate var i hvert fald ikke utilfreds.

Olieperlerne virkede ikke særligt indbydende, men min sambo brokkede sig ikke. Foto: Katrine Hjulmann

Olieperlerne virkede ikke særligt indbydende, men min sambo brokkede sig ikke. Foto: Katrine Hjulmann

Smagsmæssigt har jeg kun flotte roser til retten, jeg indtog. Forventningerne var jo allerede høje efter den servicemindede introduktion, jeg havde fået med i handlen. Selvom alle grøntsagerne svømmede i sauce, var der en masse saft, kraft og bid i det hele. Risene var kogt helt efter (koge)bogen - ikke for hårde og knasende, ikke for bløde og vandede. Og så var der ikke sparet på cashewnødderne, som ellers har ry for at være en dyr nød. Helt mørkebrune og karamelliseret. Mine tænder løber i vand igen, ved at jeg skriver denne anmeldelse. Nøj, hvor var det lækkert!

Karamelliserede cashewnødder. Mums! Foto: Katrine Hjulmann

Karamelliserede cashewnødder. Mums! Foto: Katrine Hjulmann

Jeg havde fået en lille bøtte med chili med ved siden af, som jeg varsomt hældte på en lille firkant af min ret. Jeg kan godt lide krydret og middelstærkt mad, men ikke at min tunge bliver paralyseret af styrke.

Det skete her, og jeg takkede i mit stille sind Essan for ikke at have hældt det over retten på forhånd. Så er det en god løsning med selvdoseringssystemet, i form af den medfølgende bøtte, er den metode, de praktiserer.

I øvrigt, blev jeg spurgt i telefonen, da jeg afgav bestillingen, om Gaeng Kieow Waan skulle have styrke 1, 2 eller 3. Da jeg ikke havde fået clearet med min bofælle, hvilken styrke hun kunne tænke sig, tog jeg det sikre valg og sagde 1. Men 1 var åbenbart = 0. Der var overhovedet ingen styrke i hendes ret, mente hun.

En lille bøtte med stor kraft. Foto: Katrine Hjulmann

En lille bøtte med stor kraft. Foto: Katrine Hjulmann

For at opsummere min samlede oplevelse, er der klart flere plusser end minusser. Essan - Taste of Thailand er et sted, alle, der ind i mellem hungrer efter thaimad, bør kende til og prøve.

OM ANMELDEREN: KATRINE HJULMANN

Jeg er 30 år og bor i centrum af Aalborg. Selvom jeg bor på en sidegade til Reberbansgade med utallige madfristelser, vil jeg mene, jeg er god til at holde mig i skindet, men når jeg, cirka en gang eller to om måneden, bestiller mad udefra, falder valget oftest på pizza eller burger, men jeg er også fan af det asiatiske køkken, så som thairetter eller sushi.

Mine takeaway-vaner skal matche mine spisevaner. Jeg har været vegetar i snart to år og ovo-vegetar næsten lige så længe. Den besynderlige betegnelse betyder, at jeg gerne spiser æg, men ikke mælkeprodukter. Så når jeg vil være på den sikre side, bestiller jeg vegansk.

Til gengæld ville jeg aldrig savne friske koriander, hvis de alle sammen tog den første envejs raket til Månen.

For en næsten-veganer som mig, synes jeg dog, det er ærgerligt, at det ikke fremgår på deres hjemmeside, hvilke retter, der kan gøres veganske.

Der står, at alle retter på nær én kan gøres vegetariske. Så det er en skam, at jeg skulle have Just-Eat til at guide mig for at finde frem til de veganske alternativer. Det kunne sagtens nævnes sammen med de vegetariske muligheder. Det ville faktisk været helt logisk.

Men det er selvfølgelig ikke nok til at trække en sodavand fra. Til gengæld trækker det opad, at servicen er i top, og priserne er helt fair - 89 kroner for en standard ret. Derfor ender jeg på fire store sodavand.

Essan - Taste of Thailand. Foto: Katrine Hjulmann

Essan - Taste of Thailand. Foto: Katrine Hjulmann

ESSAN - TASTE OF THAILAND

Åbningstider:

Mandag: lukket, tirsdag-fredag og søndag: 16:00 - 21:00, lørdag: 14:00 - 21:00

Adresse: Strandvejen 9, 9000 Aalborg

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.