Plus

Italiensk valgkamp spidser til: Migranter står for skud

Millioner af italienske vælgere har endnu ikke besluttet, hvor krydset skal sættes ved det kommende parlamentsvalg - derfor skærper flere partier nu retorikken i migrantdebatten

Jeppe Tholstrup Bach
10. februar var der demonstration mod skudangrebet på seks afrikanere i den italienske by Macerata. Angrebet har sat gang i indvandrerdebatten op til parlamentsvalget 4. marts. Scanpix/Tiziana Fabi/arkiv
Italien 21. February 2018 15:01

Kampen om stemmerne spidser til i den italienske valgkamp.

Parlamentsvalget finder sted 4. marts, og millioner af italienere ved endnu ikke, hvor deres kryds skal sættes.

Den seneste meningsmåling viser en klar føring til den højreorienterede koalition. Den består af tidligere premierminister Silvio Berlusconis Forza Italia, det indvandrerkritiske Lega Nord (Nordiske Liga) og Fratelli d’Italia (De Italienske Brødre).

Trods føringen mangler koalition en del stemmer for at kunne sikre sig et flertal. Derfor har Berlusconi luftet nogle markante målsætninger i debatten om, hvad Italien skal gøre med de mange tusinde migranter og asylansøgere, der er kommet til landet over de seneste år.

De italienske partier til parlamentsvalget:

Berlusconi og Forza Italia ønsker at udvise 600.000 afviste asylansøgere og hævder, at de fleste af dem er kriminelle.

Som en genklang af Donald Trumps "America First"-slogan har flere højreorienterede partier slået sig fast på "Italians First".

Den indvandrerkritiske retorik tog for alvor fat, da en 18-årig i slutningen af januar blev dræbt - angiveligt af nigerianere. Det førte til en hævnaktion fra en nynazistisk sympatisør, hvor seks afrikanere blev såret i en skudepisode.

Men det er ikke alle steder, hvor man genkender billedet af indvandrere som kriminelle.

I byen Pioltello, der ligger nordøst for Milano, er 25 procent af de 40.000 indbyggere udlændinge. Ifølge statistikbureauet Istat er det en national rekord.

Integrationen fungerer

Selv om koncentrationen af indvandrere er høj, så mener flere af de italienske beboere, at situationen ikke er så kritisk, som den bliver portrætteret i debatten.

Paolo De Fede ejer en af de få italienske butikker i byen. Han har meget kontakt med de omtalte udlændinge og har en anderledes holdning end de højreorienterede politikere.

Jeppe Tholstrup Bach
Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi og hans parti Forza Italia ønsker at udvise 600.000 afviste asylansøgere og hævder, at de fleste af dem er kriminelle.Arkivfoto: REUTERS/Remo Casilli

- Det er ikke så slemt her. Vi har da problemer, men integrationen fungerer godt. Så vidt jeg ved, er der meget fine folk blandt udlændingene, siger han.

Men som et godt billede på den politiske debat er der i byen også uenighed om, hvor alvorligt et problem indvandrerne udgør.

Pakistanske Farooq Shah kom til byen for ti år siden og mener ikke, at det er en holdbar situation.

Fjernet med vandkanoner

- Jeg er også indvandrer, men hvad sker der, hvis flere bliver ved med at komme ulovligt til landet? I mit hjem er der plads til tre. Hvis der kommer ti personer, hvad skal jeg så gøre?

I hovedstaden Rom ryddede man for et halvt år siden en forladt kontorbygning i centrum, hvor 800 flygtninge fra Eritrea og Etiopien havde boet i fire år.

Uden noget sted at tage hen, sov de på Piazza Indipendenza foran bygningen. Fem dage senere fjernede politiet dem med vandkanoner og stave.

Bygningen er en af omkring 100 forladte bygninger i Rom, hvor indvandrere bosætter sig i mangel på husly, skriver The Guardian.

Yemane Senai boede i den forladte kontorbygning og påpeger, at de ikke har andre valg end at bosætte sig i de forladte bygninger.

- Det er bedre end at leve på gaden. Vi er flygtninge, og vi har rettigheder. Jeg elsker Rom, men Rom elsker ikke os, siger hun til The Guardian.

Italien

Henter artikler...

Vi anbefaler

Henter artikler...

Nye artikler

Henter artikler...