Jeg spiste den ikoniske 40d fra Sam's: Her er min helt ærlige mening

En indbagt kebab fra Sam's Barbeque har fået nærmest ikonisk status blandt aalborgenserne. Men er der egentligt noget om snakken?

Her er jeg altså godt halvvejs igennem den massive kebab-ret. Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen

Her er jeg altså godt halvvejs igennem den massive kebab-ret. Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen

Jeg har veninder, der bestiller to sodavand, når de skal have søndagens tømmermandspizza leveret til døren. Selv beder jeg ofte om to rundstykker og to kager ved bageren, selvom det kun er til mig selv. Og jeg har da også skammet mig over at være alene nede for at blande en slikpose i den lokale kiosk.

Det er noget, jeg har talt med mine veninder om - og heldigvis fandt jeg ud af, at jeg ikke er alene med den mildest talt ret underlige følelse: Hvorfor skammer vi os over at spise sukkerfyldt eller fedtholdig føde - bare fordi vi er alene?

Mandag aften nægtede jeg at lade skammen få sit tag i mig. For uden nogen særlig anledning havde jeg lyst til den største synder af dem alle: En gang 40d fra Sam's Barbeque i Aalborg.

Drop junk-skammen

Så teksten her er - foruden en anmeldelse af den legendariske indbagte kebab - et skud ud til alle, der spiser junk alene. Der er ingen grund til at skamme sig.

For at minimere tiden ude i verden - hvor jeg potentielt set kunne blive ramt af junk-skammen - ringede jeg op til Sam's for at bestille retten.

- Jeg skal bede om en 40d.

- D som i Dorte, lød det fra den anden ende af røret.

- Ja tak.

- Den er klar om ti minutter.

Ti minutter senere indfandt jeg mig foran Sam's Barbeque, som ligger midt på gågaden Bispensgade i Aalborg - kun et stenkast fra Jomfru Ane Gade.

Sam's er også begyndt at have åbent om natten, hvis sulten pludseligt skulle melde sig på vej hjem fra Jomfru Ane Gade. Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen

Sam's er også begyndt at have åbent om natten, hvis sulten pludseligt skulle melde sig på vej hjem fra Jomfru Ane Gade. Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen

Sam's Barbeque

Adresse: Bispensgade 18, 9000 Aalborg

Åbningstider:

Torsdag til lørdag: 11.00-06.00

Søndag til onsdag: 11:00-06.00

Min bestilte ret stod klar ovenpå den store pizzaovn, og jeg betalte 76 kroner for den. Det er til den dyre side. Især hvis man sammenligner med for eksempel Aarhus og København, hvor der også er en del flere gode kebab-steder end i Aalborg - og dermed forestiller jeg mig, at konkurrencen sænker prisen.

Jeg skyndte mig hjem, for at retten ikke skulle blive kold.

Den ret, jeg bestilte, har jeg indtil videre beskrevet ret indforstået. Beklager, hvis du er stået af. Men 40d fra Sam's er en af de mest ikoniske fastfood-retter, man kan få i Aalborg. Retten har sin egen fanside på Facebook, er blevet omtalt på blogs og en masse forskellige anmeldelsessites på nettet.

Det er indbagt kebab med pomfritter, rød dressing, cremefraiche-dressing og en smule salat. Hele molevitten er omgivet af et tyndt lag pita-brød.

God til tømmermænd - selvfølgelig

Personligt har jeg spist 40d ret mange gange. Mest med tømmermænd. Men jeg har ikke som sådan taget stilling til, hvordan det egentligt smager. Jeg har bare konstateret, at retten kunne det, den skulle. Denne gang kaster jeg et kritisk blik på retten, som alle aalborgensere elsker.

Når man kigger på retten, ser det jo ikke videre imponerende ud. Og de første par bidder af den indbagte kebab-ret bærer da også præg af, at det meste af "guffet" er samlet i midten af brødet. Ude mod siderne er det mest bare brød, kebab og pomfritter. Og det er altså dressingerne, der gør det i den her ret.

Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen

Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen

Når spiser sig ind til midten, er kombinationen jo bare fantastisk.

Hver for sig står de forskellige ingredienser ret middelmådigt: Pomfritterne er relativt bløde, fordi de jo ligger godt begravet i dressing. Kebabben er krydret godt - og smager som den skal, men det er ikke nogen vild madoplevelse. Brødet er neutralt. Cremefraiche-dressingen smager præcist som den skal - men skiller sig ikke ud i forhold til andre pizza- eller kebabsteder. Og så er der den røde dressing. Den er lidt mystisk for mig, og jeg har svært ved at identificere, hvad den præcist er lavet af. Nok noget tomat- og chili-pasta/puré af en art?

Dommen

Men lad os ikke dvæle ved detaljerne. For det er det samlede smagsindtryk, der virkelig gør det. Sam's rammer plet med kombinationen af de forskellige ingredienser. Og retten fungerer altså også uden tømmermænd.

Smagen er massiv og spiller godt sammen med flere smagsindtryk. Jeg kan ikke komme i tanker om, at jeg nogensinde skulle have fået en kebab-ret, der er bedre end 40d.

Jeg har kun et enkelt problem med kebabretten. Og om det kan tilskrives min egen svage rygrad eller portionens sammensætning og størrelse er svær at sige. Men jeg følte mig alt, alt, alt for mæt bagefter. Det eneste, jeg kunne, var at smide mig på sofaen.

Så vi lander ikke på en topkarakter - men tæt på. Prisen på de 76 kroner og den overdrevne mæthedsfornemmelse trækker ned. Men så rammer 40d fra Sam's Barbeque også på solide fem sodavand - og placerer sig i topfeltet, når det kommer til takeaway i Aalborg.

OM ANMELDEREN: KATHRINE LYKKEGAARD JEPPESEN

Jeg er en 26-årig kvinde, der bor alene i en lejlighed midt i nordens Paris.

Jeg spiser takeaway, når jeg har tømmermænd - eller når køleskabet er gabende tomt. Når jeg har gæster, foretrækker jeg også at hente noget lækkert, frem for at bruge flere timer i køkkenet selv.

Jeg spiser stort set al slags mad - i hvert fald hvad der er sådan relativt etisk forsvarligt. Men jeg hader følelsen af ikke at blive ordentligt mæt. Lad dig ikke narre - selvom jeg er en ung kvinde, spiser jeg som en teenage-dreng i voksealderen.

Er der et sted, du synes, vi skal anmelde? Send mig et tip på kathrine.jeppesen@nordjyske.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.