Takeaway‑anmeldelser

Jeg var skeptisk overfor dette popsmarte spisested i Vestbyen: Men fordommene blev skudt ned

Sandwich- og salatbar i Aalborg Vestby virker lidt popsmart med lysegrønne og orange farver. Men kan de egentligt levere både sund og mættende take-away?

Min oldnordiske skepsis har bundet i, om dette egentlig er rigtig og mættende takeaway? Foto: Mark Russell

Min oldnordiske skepsis har bundet i, om dette egentlig er rigtig og mættende takeaway? Foto: Mark Russell

Dette spisested falder ind i en lidt nyere kategori af takeaway i Aalborg. Kategorien bryster sig først og fremmest af at være sund, og stederne tilbyder ofte både juices, smoothies, salater og sandwiches.

Din Vitamin Bar, som ligger på Kastetvej i Aalborg Vestby, har omkring fire år på bagen, men jeg har først for nyligt taget mig sammen til at prøve det.

Jeg har i mange år haft en skepsis overfor disse på overfladen lidt popsmarte steder med lysegrønne og orange farver, råt træ-interiør og synlige frugter så langt øjet rækker. Min oldnordiske skepsis har bundet i, om dette egentlig er rigtig og mættende takeaway? Men selvfølgelig kan det sagtens være det, selvom der ikke er over 1000 kalorier i én portion.

Din Vitamin Bar har både frugten, farverne og det rå interiør. Alt sammen noget, der nok skal signalere, at det her er sundt, autentisk og tilbage til naturen. Kombineret med brugen af ordet vitamin i butikkens navn, så ser man jo næsten for sit indre den græske gud med de gode gener stå og gnaske løs af butikkens udvalg.

Det oplagte valg havde derfor nok været en salat eller en smoothie. Specielt fordi salatbaren fremstår farvestrålende og nærmest pralende.

Men der er også burgere og sandwiches på menuen. Så hvad sker der egentlig, hvis ”bare” man vil have en sandwich? I dette tilfælde et stykke brød med fyld, som altså skal være godt for både krop og sjæl…

Din Vitamin Bar har både frugten, farverne og det rå interiør. Foto: Mark Russell

Din Vitamin Bar har både frugten, farverne og det rå interiør. Foto: Mark Russell

Derfor vælger jeg en klassisk sandwich

Når jeg første gang afprøver nye sandwich-steder, vælger jeg altid varianten kylling og bacon. Det er bare et godt sted at starte. Ligesom de andre steder i byen, kan jeg også hos Din Vitaminbar vælge mellem en almindelig eller en grillet. Jeg napper den grillede af slagsen.

På under fem minutter får jeg min elskede kyllinge/bacon-sandwich. Det sker med et smil, og det hele er godt. I den her udgave er der udover kødet også iceberg, blandet salat, rød peber, rødløg, mayo, pesto og cheddarost fra en pakke. Jeg bliver derudover tilbudt tomat og agurk, som jeg takker ja til.

Kombination af ingredienser virker naturlig og harmonisk, og sandwichen ser beskeden ud, ganske som den skal. For hvordan laver man egentlig en takeaway-sandwich pæn? Det synes jeg godt nok er svært.

Den første bid handler om brødet. Og desværre afsløres det hurtigt, at det kun er de yderste dele af brødet, som er blevet ristet. Resten er blødt, hvilket er lidt ærgerligt.

Brødet er groft - og af en kvalitet, hvor vi hæver os op over standardbaguetten, som hives ud af en pose. Dog er vi ikke oppe i avancerede korntyper og komplicerede hævningsprocesser.

Baconen er kalkunbacon. Og det kan sagtens gå an, selvom det måske er forstegt. Bacon smager jo bare godt.

Om anmelderen: Mark Russell

- Mark Russell, 27 år.

- Morgenvært hos Radio NORDJYSKE

- Anerkender smuk mad, men ikke på bekostning af smag og mængde

- Hader takeaway-steder, som har deres fede koncepter mere i munden, end de har i maden

- Elsker pizza, burgere og sandwiches, men bliver gradvist gladere og gladere for de sundere takeaway alternativer

På Din Vitamin Bar er der tale om en form for pulled kylling, som er krydret med noget, der minder om en blanding mellem all-around krydderi og barbecue. Potentialet er der, men desværre er kødet en anelse for tørt til, at det for alvor sender mig i drømmeland. Der var bestemt ikke sparet på kyllingen, men smagen og hvor saftig kyllingen er, må også spille ind.

Al salaten virker frisk, og det smager som det skal. I øvrigt er der ros for at supplere icebergen med en anden type salat. Personligt kunne jeg godt have tænkt mig lidt mere rød peber, men det er nok en smagssag. Pestoen og mayoen er med til at gøre det, det skal: sikre, at sandwichen ikke bliver for tør. Dog kunne jeg godt have ønsket lidt mere smørelse. Det må altså godt ryge lidt ud og sidde i mundvigen, så vi rigtigt kan smage, hvad det er.

Pæn og harmonisk sandwich

Alt i alt ender vi på en pæn og harmonisk sandwich serveret hurtigt og med et smil. I forhold til balancen i sandwichen kunne der godt have været lidt mere salat og lidt mindre kød.

Jeg taler sjældent for mindre kød i min takeaway, men det, at der ikke var kælet mere for smagen og saftigheden i kyllingen, spiller nok ind i den forbindelse. I øvrigt trækker oplevelsen af kødet isoleret set også bedømmelsen af sandwichen lidt ned.

Jeg synes ikke, at der er ramt helt plet med brødet. Foto: Mark Russell

Jeg synes ikke, at der er ramt helt plet med brødet. Foto: Mark Russell

Det med brødet er svært, for en grillet sandwich vil altid miste varme og sprødhed lynhurtigt. Jeg tror dog, at en del af tricket ligger i at bruge endnu friskere og bedre brød. Det er sikkert dyrere og mere kompliceret at producere eller skaffe, men det er bare så essentiel en del af en god sandwich.

Overvej også højden på overbolle og underbolle... der er vel ingen regler om, at de ikke må være lidt tyndere? Dette er i mit hoved en af hemmelighederne til at undgå fornemmelsen af for meget brød, når man kommer til de sidste bidder af sandwichen.

Den småtørre og knap så smagfulde kylling gør mig i tvivl om, hvorvidt jeg skal give stedet tre eller fire sodavand. Desuden mangler jeg den sans for detaljen, som stedet på sin hjemmeside selv bryster sig af at gå op i. Skal jeg føle mig som den førnævnte græske gud, så skal brød og kylling skrige mere af kvalitet, sundhed, originalitet.

Din Vitamin Bar

Adresse: Kastetvej 41, 9000 Aalborg

Åbningstider:

Mandag til fredag: 10-21

Lørdag til søndag: 11-20

Sandwichen koster 48 kroner, og er dermed cirka tre kroner dyrere end tilsvarende steder i byen. Prisforskellen er dog så lille, at jeg godt mener, man kan sammenligne steder en-til-en.

Samlet set ender vi på karakteren fire. På trods af udfordringerne med kyllingen vurderer jeg, at Din Vitamin Bar placerer sig pænt og værdigt over gennemsnittet på det aalborgensiske sandwichmarked. Selvom brødet kunne være sprødere, er det stadig godt, og så er friskheden af salaten noget af det, som andre steder kan tage ved lære af.

Brugeranmeldelser


Anmeld anmeldelsen

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld anmeldelsen

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.