Budgetforlig Plus

Først sparede de på skoler og børnehaver: Nu skyder byrådet i Mariagerfjord millioner i truet saltmuseum

Aldrig før har Mariagerfjord Kommune skullet spare så meget som i år. Nu har et flertal i byrådet bevilget to millioner kroner til Mariager Saltcenter bag lukkede døre. Det vækker kritik

Mariager Saltcenter er det eneste formidlingscenter af salt i Danmark. Men besøgstallet har været dalende i mange år. En redningsplan var nødvendig for at redde centret fra konkurs.

Mariager Saltcenter er det eneste formidlingscenter af salt i Danmark. Men besøgstallet har været dalende i mange år. En redningsplan var nødvendig for at redde centret fra konkurs.

MARIAGER:I et år hvor Mariagerfjord Kommune har skullet vende hver en halvtredsøre i en spareøvelse uden fortilfælde, har et flertal i byrådet sagt ja til at grave i kommunekassen og ekstraordinært tilføre to millioner kroner til Mariager Saltcenter.

icon

- Jeg har simpelthen så svært ved, at vi bruger så mange penge på det, når vi har skåret så hårdt andre steder

Jan Andersen, løsgænger i Mariagerfjord Byråd

Byrådet har ikke ønsket, at borgerne skulle oplyses om, hvor mange penge de tilfører centret.

Politikerne tog beslutningen for lukkede døre, men NORDJYSKE har søgt og fået aktindsigt i dele af referatet.

I sidste uge holdt Mariager Saltcenter pressemøde om deres genopretningsplan. På det tidspunkt havde et byrådsflertal netop nikket ja til planen. Direktør Casper Hestbech (tv) og bestyrelsesformand og viceborgmester i Mariagerfjord Leif Skaarup (S) afviste at fortælle om økonomien i planen. De henviste til,  at der var tale om et lukket og tavshedsbelagt punkt på byrådsmødet. En aktindsigt viser, at kommunen bevilger saltcentret to millioner kroner.  Arkivfoto: Martin Damgård

I sidste uge holdt Mariager Saltcenter pressemøde om deres genopretningsplan. På det tidspunkt havde et byrådsflertal netop nikket ja til planen. Direktør Casper Hestbech (tv) og bestyrelsesformand og viceborgmester i Mariagerfjord Leif Skaarup (S) afviste at fortælle om økonomien i planen. De henviste til, at der var tale om et lukket og tavshedsbelagt punkt på byrådsmødet. En aktindsigt viser, at kommunen bevilger saltcentret to millioner kroner. Arkivfoto: Martin Damgård

Her kan man læse, at der var et stort flertal på 23 byrådsmedlemmer for tilførslen på to millioner.

Der var dog også kritikere. Heriblandt løsgænger Jan Andersen.

- Jeg har simpelthen så svært ved, at vi bruger så mange penge på det, når vi har skåret så hårdt andre steder, siger han.

- Vi har skåret hårdt

Mariager Saltcenter har længe været økonomisk presset. I forrige uge kunne bestyrelsen ånde lettet op, da alle museets kreditorer skrev under på en genopretningsplan og reddede centret fra en konkurs.

De to millioner fra Mariagerfjord Kommune er en del af genopretningsplanen. Den ene million er en engangsbevilling, der trækkes på kommunens kassebeholdning.

Den anden million er et kommunalt lån, som skal medfinansiere opførelsen af et nyt saltbad i centret.

- Jeg er ikke imod, at vi redder saltcentret. Derfor stemte jeg heller ikke imod planen. Men jeg kunne heller ikke stemme for. Vi har skåret hårdt på skoleområdet og på vores daginstitutioner, og vores personale løber sindssygt stærkt.

- De kunne godt bruge en hjælpende hånd, siger løsgænger Jan Andersen.

- Jeg har simpelthen så svært ved, at vi bruger så mange penge på det, når vi har skåret så hårdt andre steder, siger Jan Andersen.

- Jeg har simpelthen så svært ved, at vi bruger så mange penge på det, når vi har skåret så hårdt andre steder, siger Jan Andersen.

Han fremhæver ”Læringslokomotivet” - et intensivt læringsforløb for ikke-uddannelsesparate elever i 7. og 8. klasse, der blev sparet væk.

- Eleverne fik virkelig et løft. Men da jeg foreslog byrådet, at vi fandt de 500.000 kroner for at føre det videre, blev jeg nærmest hånet.

- Ret hurtigt efter kommer denne her sag så for lukkede døre. Og så kan man pludselig finde to millioner kroner, siger Jan Andersen, der foreslog byrådet at lade saltcentret gå konkurs og starte forfra.

Også Venstre-politikerne Jørgen Pontoppidan og Helle Mølgaard stemte hverken for eller imod redningsplanen.

Adspurgt siger Jørgen Pontoppidan, at hans modvilje ikke går på kommunens økonomiske situation. Men han er kritisk over for den ordning, der er lavet med Arbejdsmarkedets Feriefond, hvor saltcentret hidtil har haft et lån på 9,3 millioner kroner.

- Jeg synes, det er usolidarisk, at kommunen ikke har ventet på en fælles politisk aftale om de danske museers lån i Arbejdsmarkedets Feriefond.

Han henviser til, at en lang række museer er truet på økonomien, fordi feriefonden kræver deres lån indfriet. Lån, som museerne troede kunne forlænges.

Pontoppidans partifælle Helle Mølgaard afviser at kommentere sagen.

- Vi har en aftale om, at vi ikke kommenterer lukkede punkter, siger hun.

Hensyn til samarbejdspartnere

Borgmester Mogens Jespersen (V) afviser løsgænger Jan Andersens kritik af kommunens støtte til Mariager Saltcenter.

- Man kan ikke sammenligne en anlægsinvestering med en driftsinvestering. Det her var en beslutning om, hvorvidt saltcentret skulle lukke eller ej

- Der lå et gammelt lån i centret. Nogle gange er man nødt til at investere for at få pengene igen.

- Det ville ikke være godt for en lille by som Mariager, hvis centret lukkede. Men havde vi vidst det, da vi lagde budgettet, kan det godt ske, udfaldet havde været et andet, siger han.

En genopretningsplan var nødvendig, hvis ikke det 20 år gamle saltcenter skulle dreje nøglen om.

Ud over Mariagerfjord Kommune er Jutlander Bank og Arbejdsmarkedets Feriefond kreditorer i Mariager Saltcenter og en del af genopretningsplanen.

I aktindsigten, som NORDJYSKE har fået, er to bilag taget ud, og passager om saltcentrets gæld til banken og feriefonden er streget over.

Jan Andersen mener, det er forkert, at sagen er blevet drøftet bag lukkede døre.

- Jeg synes, vi skal være åbne om det over for borgerne, siger han.

Borgmester Mogens Jespersen (billedet) og resten af byrådet  i Mariagerfjord måtte i sommer hvæsse sparekniven og finde 123 millioner kroner. Nu har et flertal besluttet at bruge to millioner kroner på at redde Mariager Saltcenter. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Borgmester Mogens Jespersen (billedet) og resten af byrådet i Mariagerfjord måtte i sommer hvæsse sparekniven og finde 123 millioner kroner. Nu har et flertal besluttet at bruge to millioner kroner på at redde Mariager Saltcenter. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Borgmester Mogens Jespersen, hvorfor har sagen været behandlet for lukkede døre?

- Det er der, som du har fået at vide i afgørelsen på aktindsigten, flere grunde til. Der kan være noget med forhandlingspositionerne hos vores samarbejdspartnere, som vi er nødt til at tage hensyn til.

Men har borgerne ikke ret til at vide, hvad deres skattekroner går til?

- Borgerne er nødt til at stole på, at vi har gjort det bedst muligt. Alternativt var resultatet blevet, at saltcentret var lukket, siger Mogens Jespersen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst