Klitten der forsvandt

Husejere i Skagens forreste klitrækker føler sig hængt ud for at vandalisere fredet strand

Sladderen går i Skagen efter klitter blev ødelagt - flere beboere føler sig mistænkeliggjort

Sådan så Sønderstrand ud, før klitten i weekenden blev væltet og trampet ned. Foto: Peter Broen

Sådan så Sønderstrand ud, før klitten i weekenden blev væltet og trampet ned. Foto: Peter Broen

SKAGEN:Der er langt fra sommerstemning og festlige sommernætter til den mistænksomme stemning, der i disse dage præger Skagen. Misstemningen skyldes, at den fredede Sønderstrand natten til lørdag fik væltet cirka halvanden meter klit af - dermed blev et stykke unikt dansk natur vandaliseret.

Nordjyllands Politi undersøger i disse dage stranden for dækaftryk fra den eller de maskiner, der kan have ødelagt området - samt overvågningskameraer, der måske har filmet nogen køre fra stedet. Politiet er også i gang med at afhøre byens beboere - men indtil videre har de ingen gerningsmand.

Så spekulationerne fortsætter. Blandt dem er teorien om, at husejere tæt på stranden skal have betalt for at få en maskine til at skrælle toppen af de fredede klitter af for at få bedre udsigt fra deres huse.

Mistænksomhed trives

Den teori har sat gang i en masse snak blandt Skagens 8.000 beboere.

- Jeg er blevet præsenteret for flere "tror du ikke", "kan det være dem". Så ja, jeg er selvfølgelig bekendt med at snakken går, siger Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.

NORDJYSKE har været i kontakt med cirka femten beboere på Østerbyvej og Øster Strandvej, som begge ligger op til Sønderstrand.

Alle fortæller, at de intet så eller hørte, da klitterne forsvandt.

Samtidig hersker der stor modvilje mod at stå åbent frem.

Nogen ønsker ikke at stå frem af frygt for at fremstå som om, at de har behov for at rense deres hænder. Andre ønsker ganske enkelt ikke at blive forbundet med sagen.

Føler sig hængt ud

En enkel smækkede røret på, da NORDJYSKE ringede for at spørge ind til sagen.

- Hvad tænker I på, sådan nogle forbandede journalister? Spurgte byens fiskematador Henning Kjeldsen avisen, før han lagde på.

Inden da fortalte han, at han var blevet hængt ud på Facebook for - med hans egne ord - "at ødelægge det halve af Skagen", og at andre medier havde taget billeder af hans hus.

I Lønstrup kan man nikke genkendende til den slags mistænksomhed. Kort før julen 2017 blev stranden ved Lønstrup overhældt med over 600 ton beton.

Gav fingeren

Det skabte ifølge Erling Mikkelsen stor mistænksomhed til ham selv som formand for sommerhusejernes grundejerforening og fortaler for at sikre sommerhusene på kysten mod havet, der hvert år æder sig tættere på husene.

Flere gange er Erling Mikkelsen og hans kone blevet mistænkt af lokale for at have vandaliseret stranden i Lønstrup.

- Der er gået nogen forbi vores sommerhus og har givet min kone og jeg fingeren, siger Erling Mikkelsen.

Han fortæller, at han udover de fysiske trusler modtog sure opkald og mails fra folk, der spurgte, om han kunne acceptere, hvad der var sket med stranden.

- De var lidt truende, og der var meget mistænkeliggørelse - det kunne vi godt have undværet, siger Erling Mikkelsen.

Siden da er stemningen i området blevet bedre.

Sådan så klitterne ud efter weekenden. Foto: Frederikshavn Kommune

Sådan så klitterne ud efter weekenden. Foto: Frederikshavn Kommune

Drop folkedomstolen

I Skagens meldes der derimod stadig om skulende blikke, og folk der bebrejder beboerne i kvarteret for de ødelagte klitter.

Byens borgmester opfordrer kraftigt Skagens borgere til at stoppe beskyldningerne.

- Det er et udtryk for, at folk er vældig vrede over det her - men det berettiger ikke til, at man nu går ud og laver folkedomstole, siger Birgit S. Hansen (S).

På samme tid håber hun, at den eller de skyldige bliver fanget så hurtigt som muligt, så mistænkeliggørelsen af kvarterets borgere får en ende.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.