Juletrafikken bliver mindre hektisk i år

Med en weekend op til jul, er der flere dage at rejse i - busser mellem København og Aalborg melder dog udsolgt

 <i>Jesper Thomasen</i>

Jesper Thomasen

NORDJYLLAND:De sidste dage op til jul, kan der være så meget trængsel og alarm i juletrafikken, at det kan være svært at høre bjældeklang eller Chris Reas sang om køreturen hjem til jul med familien.

I år bliver der dog bedre plads mellem bilerne på vejene og mellem de, der slæber tasker og gaver med sig i den kollektive trafik. For mens der andre år har været én eller måske to store rejsedage, så er der takket være en weekend lige før juleaftensdag, hele tre dage, til at afvikle juletrafikken i år.

Det mærker man hos DSB.

– Vi kan tydeligt mærke, at der er flere rejsedage. Vi kan se, at mange har været inde og bestille billet, men de spreder sig fornuftigt ud. Den 22., ser ud til at blive den store rejsedag, hvor der er godt booket op. Derefter kommer lillejuleaftensdag og 21., hvor mange også har bestilt billet. Der er også almindelige pendlere 21., så folk kommer til at sidde tæt alligevel, siger Tony Bispeskov, der er informationschef i DSB.

De efterfølgende dage bliver også lidt mere rolige end tidligere forudser Bispeskov.

– Der er mange hjemrejser 26. og 27. december, men da der kun er to arbejdsdage mellem jul og nytår i år, vælger mange at forlænge juleferien, siger han, men opfordrer passagerne til at købe pladsbillet, hvis de vil være sikre på at sidde ned i juletrafikken.

Der er ingen togbusser i julen, hvor det er lykkes, at få indsat lyntog til Aalborg fra København og Aarhus. Arkivfoto: Bente Poder

Der er ingen togbusser i julen, hvor det er lykkes, at få indsat lyntog til Aalborg fra København og Aarhus. Arkivfoto: Bente Poder

Ekstra lyntog

På grund af sporarbejde har DSB i store dele af året, kørt med togbusser mellem Aalborg og Langå. I juledagene kører togene, og selvom der stadig er arbejde på strækningen, og lyntogene mellem Aalborg og Aarhus er aflyst frem til 2. februar, så er det lykkedes DSB, at få plads til fire lyntog i hver retning 21., 22., og 23. december samt tre lyntog i hver retning 26., 27. og 28.

– Der kan man bruge hjemmesiden eller rejseplanen.dk, for at se, hvordan de kører, siger Tony Bispeskov.

Udsolgte busser

Hos Kombardo Expressen, der kører med busser mellem København og Aalborg - og sejler via Sjællands Odde og Aarhus - kan man også mærke, at 22. december bliver den store rejsedag i år.

– Der er indsat ni busser - heraf tre dobbeltdækkere - fra København til Aalborg, og der er totalt udsolgt. Det er alle de busser, vi kan få fat i og få over med færgerne, så vi kan ikke presse flere igennem, siger Jesper Maack, der er pr- og kommunikationschef hos Molslinjen, der ejer Kombardo Expressen.

Den 23. december er der tæt på udsolgt mellem Aalborg og København, mens der er god plads den modsatte vej.

De store rejsedage efter jul med busserne er 26. og 27. december.

– Der har vi allerede sat ekstra busser ind for at klare efterspørgslen, men der er plads at få, da hjemrejsen spreder sig over flere dage, siger han.

Hos Flixbus oplyser man ligeledes, at 22. december er den store rejsedag fra København til Aalborg, men der er dog fortsat enkelte billetter at få. Mange har bestilt tur den modsatte vej 26. og 27. december. Men mange rejser også fra Aalborg til Odense.

Den 23 december er en speciel dag i Aalborg Lufthavn, hvor mange unge kommer hjem til jul. Men en del rejser også til udlandet for at fejre julen der. Arkivfoto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Den 23 december er en speciel dag i Aalborg Lufthavn, hvor mange unge kommer hjem til jul. Men en del rejser også til udlandet for at fejre julen der. Arkivfoto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Speciel dag i lufthavnen

I lufthavnen plejer der også at være travlt dage før dagen.

– Det er lidt sjovt, at stå nede i ankomsthallen den dag. Man kan tydeligt se, at det er unge studerende og unge børnefamilier, der kommer hjem for at fejre jul i Nordjylland, og de bliver hentet i lufthavnen af deres forældre. Så det er en speciel dag, siger Rikke Mølgaard, der er salgs- og marketingdirektør i Aalborg Lufthavn.

Hun kan ikke oplyse de forventede passagertal endnu, men vil man gerne fra København til Aalborg, 22. eller 23. skal man slippe 1949 kroner hos SAS, og forvente, at der kun er få billetter tilbage.

Det er dog ikke kun i ankomsthallen, der er travlt lillejuleaftensdag. Den 22. og 23. er der nemlig en del, der tager afsted for at fejre jul i udlandet.

– Selvom juletrafikken indenrigs kan være forskubbet lidt i år, så ligger charterrejserne til udlandet fast. De store dage er lige før juleaftensdag, og i år, er alt booket i god tid, da man kun skal bruge to fridage på at være væk i 10 dage, siger Rikke Mølgaard, der fortæller, at det er de kanariske øer, og Madeira, der er de store juledestinationer.

– Det er ofte tre generationer, der rejser sammen, eller ægtepar, der er lidt oppe i årene, siger hun.

2. juledag bliver værste dag på vejen

Vil man følge Chris Reas eksempel og køre hjem til jul, så opfordrer Vejdirektoratet, at man tjekker trafiksituationen, inden man kører og lytter til radioen undervejs.

Vejdirektoratet forventer, at store rejsedag bliver fredag 21. december, hvor der er nogen risiko for tæt trafik og mindre kødannelser sidst på eftermiddagen, hvilket også er tilfældet 23. december midt på dagen. Derfor opfordrer direktoratet til, at man så vidt muligt undlader at køre på disse tidspunkter.

Vejdirektoratet forventer, at 2. juledag bliver den travleste juledag på vejene. hvor der er stor risiko for kødannelse og forlænget rejsetid. Arkivfoto

Vejdirektoratet forventer, at 2. juledag bliver den travleste juledag på vejene. hvor der er stor risiko for kødannelse og forlænget rejsetid. Arkivfoto

Udrejsetrafikken vil hovedsageligt bevæge sig fra Hovedstadsområdet mod Jylland, samt mellem Kolding og Aarhus.

Den travleste rejsedag i julen, forventer Vejdirektoratet, bliver 2. juledag midt på dagen, hvor der er stor risiko for kødannelser og forlænget rejsetid.

Når der er travlest på vejene opfordrer Vejdirektoratet til, at man er specielt opmærksom omkring Limfjordstunnellen i Nordjylland, hvor der kan opstå tæt trafik og kø.