Ulve Plus

LandboNord: Ulve skal kunne skydes - el-hegn ikke nok

Ifølge Miljøstyrelsen kan særlige el-hegn forhindre ulveangreb, men landbruget er skeptisk

Foto: Mas3cf/Wikimedia Commons

Foto: Mas3cf/Wikimedia Commons

NORDJYLLAND:Antallet af ulve i Danmark er faldet, og det samme er antallet af angreb på husdyr beskyttet af såkaldte "ulvehegn", særlige el-hegn. Det fremgår af et nyt notat fra Miljøstyrelsen om ulve-status i Danmark i 2018.

Ifølge opgørelsen var der fem ulve tilbage i Danmark med udgangen af 2018 mod ni for et år siden. En af de fem ulve menes fortsat at befinde sig i Nordjylland.

"Ingen angreb bag sikre ulvehegn"

Miljøstyrelsen mener, at særlige elektriske hegn mod ulve virker efter hensigten og holder ulvene væk fra husdyr, for eksempel får. "Der er ... ikke dokumenteret ulveangreb bag et fungerende ulvesikret hegn i Danmark", står der i notatet fra styrelsen.

Konklusionen bygger på Naturstyrelsens erfaringer fra Vestjylland, hvor styrelsen har sikret egne arealer med omkring 25 km. ulvehegn. Efter disse el-hegn nu overvåges elektronisk, så hul på hegnene straks opdages, er antallet af angreb på husdyr bag hegnene elimineret.

Men den nordjyske landboforening LandboNord er skeptisk:

- Det er en lidt hurtig konklusion, Naturstyrelsen kommer med og siger, at "det virker bare". Den køber vi ikke, siger Lars Mellemkjær, næstformand for LandboNord.

- Ulve skal kunne skydes

- Man skal have lov til at bortskyde en ulv, hvis der er problemer med den, tilføjer han.

Lars Mellemkjær påpeger, at ulvehegn er bekostelige og kræver meget vedligeholdelse.

En del fåreavlere har dyr som en hobby, og de har hverken råd til at investere i kilometerlange special-hegn eller tid til vedligeholde dem. Derfor bør det være muligt for folk med jagttegn at skyde "problem-ulve", som angriber husdyr, ifølge næstformanden for LandboNord.

Miljøstyrelsen om ulvehegn i Vestjylland

"Der er til dags dato etableret ca. 35 km ulvesikret hegn i området, hvoraf Naturstyrelsen har ulvesikret ca. 25 km hegn på egne arealer, mens 7 forskellige husdyrholdere har ulvesikret tilsammen ca. 10 km hegn på private arealer. Der har endnu ikke været ulveangreb på de private arealer, mens der på Naturstyrelsens mere afsidesliggende naturarealer har været en række ulveangreb på husdyr. Fælles for disse angreb er, at hegnet har været enten fejlmonteret eller ødelagt af kronvildt ved hvert angreb. Der er således ikke dokumenteret ulveangreb bag et fungerende ulvesikret hegn i Danmark."

Kilde: Miljøstyrelsens notat om ulve-status 2018

22 ulveangreb i Vestjylland

I Vestjylland kan for eksempel fåreavlere få tilskud fra Miljøstyrelsen til ulvesikre hegn, da netop den landsdel har oplevet mange ulveangreb på husdyr - 22 bekræftede angreb sidste år. Men i Vendsyssel, hvor der var to sikre ulveangreb sidste år, gives ikke tilskud.

Lars Mellemkær stiller spørgsmålstegn ved, om ulve overhovedet hører hjemme i den danske natur.

- Det er et stort indgreb i den måde, vi har husdyr på herhjemme. Nogle flytter på landet, fordi de har lyst til at have et får eller to, og måske en hest, og hygger sig med det. Pludselig er der en trussel, vi ikke har haft i 200 år, bemærker næstformanden fra LandboNord.

Lars Mellemkjær har før vakt debat på Facebook med en ulve-video - se videoen her

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst