Livsstil Plus

Kulturen sygner hen: - Folk er jo sunket ned i sofaen - og børn sidder bag skærme

Kulturrådet i Rebild savner flere puljeansøgninger fra øst og syd i Rebild Kommune - sådan søger du om penge fra puljen

- Hallo, kom dog væk fra skærmene og lav noget kultur, lyder det fra kulturrådsformand i Rebild Henrik Bjerg mener, at det kulturelle aktivitetsniveau er faldet, fordi folk i stor stil er sunket ned i sofaen bag deres skærme. Foto: Martin Damgård

- Hallo, kom dog væk fra skærmene og lav noget kultur, lyder det fra kulturrådsformand i Rebild Henrik Bjerg mener, at det kulturelle aktivitetsniveau er faldet, fordi folk i stor stil er sunket ned i sofaen bag deres skærme. Foto: Martin Damgård

REBILD:I Skørping bor der mange, der interesserer sig for kultur og for at skabe kulturelle arrangementer.

- Men det hele skal jo ikke foregå her! Det kan ikke passe, at der ikke er nogle flere i Rebild Øst og Rebild Syd, der også har lyst til at arrangere noget eller lave nogle spændende projekter, siger formanden for Rebild Kulturråd, Henrik Bjerg, som til daglig er formand for Kinorevuens Venner i Skørping.

Kulturrådet forvalter blandt andet to puljer til at støtte kulturelle aktiviteter i kommunen.

- Men nu har vi lagt mærke til, at rigtig mange små aktører ude fra de små byer ikke er på banen længere. De arrangerer ikke noget og søger ikke støtte. Antallet af ansøgninger til os er faldet voldsomt over de seneste år, lyder det bekymret fra Henrik Bjerg på vegne af kulturrådet.

Rebilds kulturråd

Rebild Kommunes kulturråd har fem medlemmer, som kultur- og fritidsudvalget udpeger for to år ad gangen. De fem repræsenterer forskellige kulturaktører i kommunen.

Henrik Bjerg Thomsen, formand for Kinorevuen i Skørping, har været formand for kulturrådet i tre år.

Øvrige nuværende medlemmer er Marianne Uhrenholt, Charlotte Klemmensen, Mette Gørlev og Birgitte Wilsted Simonsen.

Kulturrådet står ikke mindst for uddeling af penge fra to puljer: 200.000 kr. til løbende kulturelle aktiviteter og 100.000 kr. til udviklingsprojekter.

Kulturrådet giver tilskud til musikarrangører, amatørteatergrupper, kunstforeninger og enkeltstående aktiviteter.

Puljerne kan søges via et skema på kommunens hjemmeside

Ordningen kaldet Landsbystafetten har kulturråd og landsbyråd ligefrem været nødt til at nedlægge i sin nuværende form.

- Der har stort set ikke været ansøgere de seneste par år, siger Henrik Bjerg.

- Måske handler det om, at der er brug for at få nogle unge i gang til at tage over efter det grå guld. Måske tænker de, at det er alt for besværligt at søge penge hos os, men det er det altså ikke. Man kan for eksempel få 3000 kr. til kunstnerhonorar, hvis man vil arrangere en koncert. Det behøver man ikke at skrive flere sider om, siger han.

Sunket ned i sofaen

Henrik Bjerg har dog også et personligt bud på, hvorfor det kniber med det kulturelle aktivitetsniveau:

- Folk er jo sunket ned i sofaen og ser fire afsnit af en serie hver aften og syv, når det er weekend. Børnene sidder bag skærme, og de voksne sidder gudhjælpemig også bag skærme. Vi bliver mere og mere fremmede for hinanden.

Henrik Bjerg kender det såmænd også fra sig selv:

- Nu har jeg ikke haft tv i to år, men jeg har da selv været der! Jeg har for eksempel prøvet at se samtlige 62 afsnit af ”Breaking Bad” hen over en jul. Den jul forsvandt da bare! Det er som et narkotikum, man bliver afhængig af det. Men heldigvis ikke fysisk afhængig, så det kan godt lade sig gøre at bruge den frie vilje og trykke på stopknappen.

Kulturen kan redde os

Til gengæld tror Henrik Bjerg, at tiden vil hjælpe os:

- På grund af klimaet må vi ikke rejse så meget i fremtiden, og vi må heller ikke tjene så mange penge. Men det er ingen ulykke, for kulturen i nærområdet kan redde os! I virkeligheden er det jo oplevelser og det at give noget til andre mennesker, der skaber lykke. Det kan en ny bil også godt, men kun et stykke tid, siger Henrik Bjerg.

Kirsten Østergaard Pallesen (tv.) og Ane Østergaard har planer om et nyt kunstprojekt i den gamle retsbygning i Terndrup. Arkivfoto Torben Hansen

Kirsten Østergaard Pallesen (tv.) og Ane Østergaard har planer om et nyt kunstprojekt i den gamle retsbygning i Terndrup. Arkivfoto Torben Hansen

Kulturrådet ser dog også allerede lyspunkter:

- I Rebild Øst har vi jo lige givet 30.000 kr. til et nyt projekt af ”Østerlyd”. De laver noget, man ikke har set eller hørt før, roser Henrik Bjerg.

”Østerlyd” er makkerparret Ane Østergaard, elektronisk musiker, og Kirsten Østergaard Pallesen, performer, som den kommende vinter laver en videreudvikling af sidste års udstilling ”Vinterminder” i den gamle dommerbygning i Terndrup - med billeder skabt af lokale skoleelever og lydfortællinger af plejehjemsbeboere fra Rebild Kommune.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst