Litteraturanmeldelse

Stærk ungdomsbog: Ditlev griber os, før vi når at få paraderne op

Kristian Ditlev Jensens ungdomsroman "Jeg siger det" sætter ord på det usigelige og afdækker mekanismerne i en voksens manipulation af et barn

I 2001 udgav Kristian Ditlev Jensen en stærk roman om de overgreb, han som dreng blev udsat for af en voksen, han så op til. Nu udgiver han den - omskrevet - som ungdomsbog. Den er lige så god - og endnu mere vigtig.

I 2001 udgav Kristian Ditlev Jensen en stærk roman om de overgreb, han som dreng blev udsat for af en voksen, han så op til. Nu udgiver han den - omskrevet - som ungdomsbog. Den er lige så god - og endnu mere vigtig.

Roman: Kristian Ditlev Jensen: "Jeg siger det"

Man kan næsten smage de friskbagte croissanter, mærke de kolde stengulve under bare tæer og dufte rosmarinen og lavendlen, når barnet Kristian fortæller om tre skæbnesvangre år i sit liv i ungdomsbogen "Jeg siger det".

I et destilleret og umiddelbart sprog oplever vi samme sansebombardement, som han på kort tid udsættes for på sin rejse til Sydfrankrig. Det er her, hans første fatale møde med Gustav, som får hans egen verden hjemme med Anders And-blade og flødehavarti til at skrumpe, finder sted.

Ind bag distancen

Det var Kristian Ditlev Jensens evne til at indkapsle stemninger og skabe levende dialoger, hvor hver sætning fremstår betydningsfuld for helheden, der gjorde hans selvbiografiske roman "Det bliver sagt" exceptionel for 16 år siden.

Nu har han udgivet en omskrivning af sit værk med titlen "Jeg siger det".

Den er fortalt i et letforståeligt sprog, og bitterhed er heller ikke her afsættet. Målet er her at nå ud til unge eller folk med læsevanskeligheder (et resultat af seksuelle overgreb er ofte en mangelfuld skolegang), og omskrivningen fra 336 til 125 sider i et mere lettilgængeligt sprog er helt rigtig. Det er loyalt med fortællerens faktiske alder i bogen, og enkeltheden i sproget skaber ikke distance - tværtimod.

Bogen er som en fraktal - hver samtale mellem Kristian og Gustav afdækker kernen i det mulige i overgrebet.

Det, der i fortælleren Kristians tilfælde bliver afgørende, er forskellen i klasse.

Den 9-årige Kristian sulter efter intellektuel stimulering. Gustav er indbegrebet af kulturel kapital og kombinerer sine overgreb med en kulturel dannelsesproces, hvori Kristians dømmekraft og intuition bliver suspenderet fra start. Det er Kristians sult efter at forstå de kulturelle koder og få adgang til en ny verden, der på trods får ham til at søge tilbage til Gustav weekend efter weekend.

Ingen tabuer

Som ungdomsbog bringer "Jeg siger det" associationer til Bent Hallers ungdomsroman "Katamaranen" fra 1976, hvor han gav en ærlig beskrivelse af et råt miljø og nogle vilkår. Den samme ærlighed er på spil her.

Gustav sætter Kristian i situationer, hvor man krymper sig, men det er ikke svært at læse videre. Forfatteren tabuiserer ikke og undgår derved at vække vores forsvarsværn.

Gustavs handlinger bliver ofte fortalt indskudt eller optræder så pludseligt, at vi ikke når at få paraderne op, før han er videre. Og som noget sjældent inden for litteratur om dette tema formår forfatteren også at skildre de mere komplekse hændelser og følelser, der ellers kan være svære at forstå. Men der er intet, der er svært at rumme i "Jeg siger det", når vi opholder os i Gustavs overfyldte lille lejlighed og oplever Gustav skifte fra "barn med børnene" til voksen, der misbruger sin autoritet med en uhyggelig pludselighed, når det passer ind i hans motiver.

Meget sigende er Kristian Ditlev Jensen ikke blevet politibetjent eller jurist - han læste litteraturvidenskab og blev journalist og forfatter, og han slår tilbage med sproget i sin fulde magt.

Bogen er forsynet med et kort efterskrift, hvor forfatteren meddeler, at Gustav på hans foranledning blev dømt i retten, og så oplyser denne udgave desuden Gustavs bopæl, udseende, karaktertræk og tidligere arbejdsplads.

Kristian Ditlev Jensen ser som voksen ingen grund til at skåne Gustav, og han rammer ham på dennes eneste bløde punkt: Hans forfængelighed.

Kristian Ditlev Jensen: "Jeg siger det", 180 kr., Gyldendal

Anmeld anmeldelsen

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld anmeldelsen

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.