Stjernen i Stjarnan

Eks-AaB’eren Rolf Toft gennemlever i disse dage et fodboldeventyr på Island

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Rolf Toft har for alvor fundet melodien på Island. I de første tre uger på vulkanøen har han nettet tre gange, og klubben skal nu møde italienske Inter i Europa League-kvalifikationen. Arkivfoto: Claus Søndberg

GARDABÆR:Fodbold er nogle gange et forunderligt spil. For et halvt år siden var den daværende AaB-spiller Rolf Toft udlejet til Vejle Boldklub i den næstbedste danske fodboldrække, men her kunne han end ikke komme i startopstillingen til kampe mod Marienlyst.

Om 10 dage starter han med stor sandsynlighed inde, når den islandske klub Stjarnan tørner sammen med den italienske storklub Inter i fjerde kvalifikationsrunde til Europa League.

I juli skiftede den unge angriber en bænkplads i AaB og Superligaen ud med en startplads i Stjarnan i den lidet kendte Pepsideild på Island.

Men for Rolf Toft har det vist sig at være et skifte ind i drømmeland. Som en anden svane i et H.C. Andersen-eventyr har han nemlig foldet vingerne ud på vulkan-øen og ser lige nu, at de kan bære langt længere, end det man så i ham i Danmark.

Brug for spilletid

- For mig var det spørgsmål om, at jeg skulle til at spille fast, hvis jeg skulle videre i min karriere. Den garanti havde jeg på holdet på Island - men at det skulle gå så godt, som vi ser nu, havde jeg selvfølgelig ikke regnet med.

Når Stjarnan tørner sammen med Inter i Europa League så er det blot anden gang i landets fodboldhistorie, at et hold er nået så langt i de europæiske turneringer.

Og islændingene har taget den hårde vej og står allerede nu som vindere af tre kvalifikationsrunder inden opgøret mod italienerne.

Først bankede man walisiske Bangor med samlet 8-0, dernæst gik det noget mere overraskende ud over skotske Motherwell, der blev slået med samlet 5-4 efter forlænget spilletid på Island, og i tredje runde vandt islændingene samlet med 1-0 over den tidligere polske storklub Lech Poznan.

Stor europæisk entre

Det var 24. juli, at Rolf Toft for alvor begyndte at skyde sig ind på de islandske nethinder, da han sendte kampen mod Motherwell ud i forlænget spilletid.

På det tidspunkt havde han allerede scoret sit hidtil eneste mål i den islandske liga. Men det var målet mod skotterne, der for alvor igangsatte den nuværende succes.

Med fem minutter igen fik den unge angriber en stikning ind i feltet, trak forbi sin nærmeste oppasser og bankede bolden op i nettaget - uden chance for den skotske keeper.

I den forlængede spilletid var det så holdkammeraten Johansson, der sikrede sejren til islændingene med en hammer af et langskud fra 35 meters afstand.

- Det var en ret sjov situation. Jeg var blevet skiftet ud på det tidspunkt, og jeg havde lige sagt til en af mine holdkammerater, at nu skulle vi være glade, hvis vi kunne holde dem til den forlængede spilletids udløb og så slå dem på straffe. Så gik der 10 sekunder, og så bankede han den op i hjørnet, siger Rolf Toft.

- Allerede inden hjemmekampen snakkede man om, at det var den største kamp i klubbens historie.

- Men vi havde faktisk selv en ret god fornemmelse, fordi vi havde spillet 2-2 mod dem i Skotland. Derfor havde vi troen på det. Men nu må vi så sige, at vi nærmest spiller den største kamp i klubbens historie hver uge, griner den nordjyske fodboldangriber.

Polsk panik

I tredje runde trak Stjarnan så polske Lech Poznan - igen et opgør, hvos islændingene på forhånd var dømt til at ryge ud af Europa.

Men igen viste de sig som som humlebien, der aldrig har fået at vide, at den ikke kan flyve.

Den første kamp på Island viste sig at være forholdsvis chancefattig, men i anden halvleg blev bolden slået ind i feltet.

Polakkernes målmand fik overhovedet ikke kommunikationen på plads med sine forsvarsspillere, og de stødte sammen, hvilket resulterede i, at bolden landede foran Rolf Toft, der med et halvt liggende vristspark flugtede bolden ind i målet.

Kimen til en ny sensation var lagt.

- Målmanden havde haft nogle lidt uheldige situationer tidligere i kampen, så jeg var egentlig ikke så overrasket over, at de kiksede i den situation. Og da den først landede foran mig, var jeg sådan set ikke i tvivl om, hvad jeg skulle gøre. Sådan en bold skal bare sparkes i kassen, siger Rolf Toft.

I returkampen skulle Stjarnan så forsvare den samlede sejr hjem. Normalt er det noget klubber fra de mindre fodboldnationer excellerer i, når det kommer til de europæiske kampe, men det er ikke tilfældet på Island.

- Hjemme i Danmark ville man nok sige, at det vi spiller heroppe er en god gang indianerfodbold. Der er ikke særligt mange hold, der har en god organisation, og jo længere man kommer frem i kampene, jo flere angreb kommer der, siger Rolf Toft.

- Jeg har set nogle reportager fra kampen, og nogle medier skriver, at vi havde bolden 45 procent af tiden. Når vi selv snakker om den, så tror jeg, at vi skal være glade, hvis vi havde den i 20 procent af tiden. Vi kom ikke frem til noget, men heldigvis lykkedes det så os at holde dem fra at komme frem til de helt store chancer.

Duel med Vidic

Nu gælder det så storklubben Inter i fjerde kvalifikationsrunde. En klub, der har vundet 18 italienske mesterskaber, tre titler i mesterholdenes turnering og som bare i en spiller på holdet kan fremvise et lønbudget, der langt overstiger den samlede Stjarnan-trup.

- Det bliver jo en helt vild oplevelse. Jeg glæder mig rigtig meget til at spille på Giuseppe Meazza, hvor jeg venter mange tilskuere. Men jeg vil allerede sige nu, at det vi oplevede på udebane i Polen, var det vildeste jeg nogensinde har prøvet. Der var mange fans, og de larmede ekstremt meget, siger Rolf Toft.

I Island spiller holdet på hjemmebane på et stadion, hvor der kan være omkring 1000 fans, så det bliver noget af en omvæltning at komme til det italienske storstadion.

- Vi har faktisk nogle rigtigt gode fans. De er ekstremt passionerede og skaber en god stemning til vores kampe. Da vi scorede mod Motherwell, gik de helt amok - men det bliver alligevel noget andet i Italien, konstaterer han.

Efter al sandsynlighed skal islændingene igen forsøge sig med et defensivt udlæg mod Inter, og det betyder, at Rolf Toft bliver den eneste angriber i startopstillingen, hvor han med stor sandsynlighed kan se frem til mange dueller med den serbiske superstjerne Nemanja Vidic, der i denne sommerpause er skiftet til Inter fra Manchester United.

- Jeg håber da, det bliver ham jeg skal spille over for. Det bliver sikkert svært, men også en kæmpe oplevelse, siger han.

Tæt på alting

Island er ikke noget stort land - og fodboldmæssigt er alt centreret omkring hovedstaden Reykjavik. Bare to klubber i den bedste række ligger langt fra hovedstaden, mens Gardabær, hvor Rolf Toft er flyttet ind i en lejlighed, ligger som en forstad til hovedstaden.

- Alt ligger tæt på alt herovre. Selv bor jeg eksempelvis 50 meter fra vores træningsbane, så der er i hvert fald ikke langt på job, griner han.

- Men de har taget godt imod mig heroppe. Det er rigtigt flinke mennesker, og de andre danskere har gjort alt for, at jeg kan føle mig hjemme, siger Rolf Toft, der i weekenden havde besøg af kæreste og familie og dermed også fik tid til at se lidt af vulkanøen, inden Stjarnan i aften skal spille tv-kamp mod Thor Akureyri.

- Det er jo en utroligt smuk ø, og jeg føler mig godt tilpas heroppe, siger han.

I det hele taget er Stjarnan en stor dansk succeshistorie.

Fire af spillerne i startopstillingen har dansk pas - foruden Rolf Toft er det de tre defensive spillere Martin Rauschenberg, Nicklas Vemmelund og anføreren Michael Præst.

Ikke spillere, der har trukket de store overskrifter i dansk fodbold, men som har fundet et hjem og spilletid på Island. I staben har klubben også den tidligere målmand Henrik Bødker, der også havde en stor andel i, at Rolf Toft valgte at tage springet.

- Han fortalte mig om forholdene og niveauet og overbeviste mig om, at jeg ikke skulle være bange for at skifte derop.

- Der er mange spillere, der kan tage springet videre fra Island til eksempelvis norsk eller svensk fodbold. Det sker noget mere sjældent, hvis man render rundt og spiller i NordicBet-Ligaen derhjemme, siger Rolf Toft.

- For Stjarnan tror jeg, at det er rigtig godt, at der er så mange danskere. De tre andre er jo alle sammen defensive spillere, og de har gjort, at vi har en noget bedre organisation end de andre mandskaber.

- Vi er lidt bedre til at tage det roligt og holde på bolden i de pressede situationer, siger Rolf Toft.

Den organisation bliver der i hvert fald brug for, hvis den islandske saga skal have en lykkelig udgang mod Inter.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.