annoncørbetalt indhold

Nyuddannet bedemand: Louise trodsede fordomme og usikkerhed

34-årige Louise tog en drastisk beslutning om et karriereskift, og hun er nu bedemand hos Baggesen Begravelsesforretning. Den nye levevej har givet hendes liv en helt ny mening.

For Louise Dalgaard er det livsbekræftende at give afdøde en ærefuld afsked

For Louise Dalgaard er det livsbekræftende at give afdøde en ærefuld afsked

Døden et tabuiseret emne i mange danske hjem. Uvisheden fremkalder ofte et sløret eller skræmmende billede af både døden og de mennesker, der har valgt at arbejde med den i dagligdagen. Af den grund står fordommene også i kø, når talen falder på bedemænd og deres arbejdsopgaver. Man kan derfor undre sig over, hvorfor en 34-årig kvinde har valgt at skifte sit arbejde på kontor ud med et virke som bedemand. Det er imidlertid blevet et karriereskift, som har givet Louise Dalgaards liv en helt ny mening.

Det er hos Baggesen Begravelsesforretning, hvor Louise fandt sin rette hylde

Det er hos Baggesen Begravelsesforretning, hvor Louise fandt sin rette hylde

En livsændrende begivenhed

På livets vej kan der opstå pludselige og uforudsete ændringer, der vender op og ned på tilværelsen. Sådan var det for Louise, da hun blev kronisk syg, efter hun havde født sit barn. Med titlen som mor fulgte også rollen som sygemeldt i en periode. Det betød, at hun måtte opsige sit arbejde.

“Jeg er uddannet indenfor kontor og handel, men efter jeg fødte mit barn, blev jeg kronisk syg. Efter opsigelsen og sygemeldingen valgte jeg at forfølge en årelang drøm om at blive bedemand”, fortæller Louise Dalgaard og fortsætter:

“Det var en både skræmmende og usikker situation, men i stedet for at lade mig begrænse, besluttede jeg mig for at afsøge og opsøge muligheden for at finde det arbejde, jeg håbede kunne give ny mening i dagligdagen”.

Den nærmeste familie og omgangskreds var i første omgang noget undrende overfor hendes nye valg. “Der er et hav af fordomme omkring dét at arbejde som bedemand”, siger Louise Dalgaard, men det var faktisk ikke derfor, hun selv ventede fem år på at tage springet ud i en ny og ukendt branche.

Her ses Kirsten Marie Baggesen og Louise Dalgaard sammen

Her ses Kirsten Marie Baggesen og Louise Dalgaard sammen

“Skal jeg gøre det, så skal jeg gøre det ordentligt”

Louise var drevet af et brændende ønske om at gøre en forskel for pårørende i sorg. Hun ville dog først påbegynde et arbejde som bedemand, når hun var sikker på, at hun mentalt kunne håndtere de udfordringer, hun ville blive stillet overfor.

“Jeg fik et skub i den rigtige retning, da jeg oplevede et dødsfald i familien. Da besluttede jeg mig for, at jeg ville bruge mit liv på at hjælpe andre familier, der stod midt i sorgen”, beretter Louise.

De første skridt i branchen tog hun hos en bedemand, der, som han selv udtrykte det, holdt fast på at være uafhængig. Det betyder, at man har valgt ikke at være en del af et fagligt branchenetværk som f.eks. den landsdækkende forening Danske Bedemænd.

“Det betyder meget for mig, at jeg har fået en uddannelse på en arbejdsplads, der gennem mange år har været kendt for en god behandling og vejledning af de pårørende, og som udelukkende benytter sig af uddannede bedemænd og kvinder” betoner Louise og fortsætter:

“Virksomheden bliver gennemgået og kvalitetstjekket årligt af eksterne fagfolk og det giver både os som bedemænd og de pårørende til afdøde en tryghed. Det er vigtigt for mig, at jeg føler mig ordentligt klædt på til at varetage de pårørendes mange forskellige ønsker og behov i forbindelse med planlægningen af en afsked for en af de nærmeste”.

Louise kontaktede derfor Kirsten Marie Baggesen, indehaver og daglig leder af Baggesen Begravelsesforretning, som i flere årtier har haft høj faglighed som et fundament.

“Baggesen Begravelsesforretning har stået for kvalitetsbevidst bedemandsarbejde gennem 33 år, og som bedemand i en virksomhed, der er medlem af brancheforeningen Danske Bedemænd, fik jeg mulighed for at gennemføre et fagligt uddannelsesforløb som en del af min mesterlære. I sådan et uddannelsesforløb er vigtige mål blandt andet at fremme en god situationsfornemmelse og at træne evnen til at lytte”, afslutter Louise Dalgaard.

I dag er Louise færdiguddannet bedemand og fuldtidsansat hos Baggesen Begravelsesforretning, og hun er taknemmelig for, at hun for år tilbage tog springet ud i et karriereskift som bedemand. “I den branche skal jeg pensioneres”, siger Louise Dalgaard. Her oplever hun mulighed for at gøre en forskel for mennesker, der har brug kvalificeret hjælp og vejledning.

Livserfaring og uddannelse er vigtige grundsten i et virke som bedemand

Livserfaring og uddannelse er vigtige grundsten i et virke som bedemand

Begravelsesforretning med klar appel til danskerne

Kirsten Marie Baggesen oplever, at de færreste ved, hvilke processer pårørende skal igennem, når der opstår et dødsfald i familien. Derfor ønsker og vægter de hos Baggesen Begravelsesforretning at italesætte døden og de opgaver, de som bedemænd varetager i det daglige.

“Vi vil meget gerne inviteres ud for at fortælle om vores dagligdag og erfaringer. Det kan være i konfirmandundervisning, på ældrecentre, hos studerende på SOSU-uddannelsen, foreninger eller andre institutioner. På den måde kan vi forhåbentlig medvirke til at nuancere billedet af både døden og bedemænd”, fortæller Kirsten Marie Baggesen.

At tage stilling til døden kan omfatte mange ting, og en vigtig beslutning kan være at få nedskrevet “Min sidste vilje”. Det er en privat formular, hvori den enkeltes ønsker til egen afsked er nedskrevet. Hos Baggesen Begravelsesforretning hjælper de med at udfylde formularen, og kommer gerne ud til den enkelte og rådgiver. De registrerer formularen og opbevarer den et sikkert sted.

Her ses Louises kolleger hos Baggesen begravelsesforretning fra venstre: Søren Villadsen, Klaus Abildgaard, Kirsten Marie Baggesen, Helle Villadsen og John Krag

Her ses Louises kolleger hos Baggesen begravelsesforretning fra venstre: Søren Villadsen, Klaus Abildgaard, Kirsten Marie Baggesen, Helle Villadsen og John Krag

Kirsten Marie Baggesen glæder sig over, at det nu er blevet endnu lettere at nedskrive “Min sidste vilje” digitalt gennem brancheforeningen Danske Bedemænd. Det gør formularen endnu mere tilgængelig, hvilket kun øger muligheden for, at flere mennesker får øjnene op for, at det er vigtigt at tage stilling til, hvad der skal ske den dag, de skal herfra. Den digitale udgave kan ændres løbende, så den altid kan tilpasses livets uforudsigeligheder.

Når et menneske går bort, har de pårørende kun den ene mulighed for at sige et ordentligt farvel. “Derfor er det vigtigt for os, at forløbet bliver så smukt og personligt som muligt” slutter Kirsten Marie Baggesen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.