Debat: 10 ugers SU-regel presser internationale studerende
I Aalborg Kommune lyder vores slogan “Aalborg vild med verden”, som handler både om at sende Aalborg ud i verden, og tiltrække verden til Aalborg. - Det kræver et retfærdigt SU-system, skriver byrådsmedlem

Aalborg Kommune har mange internationale studerende. - Desværre er SU-reglerne og den ekstraordinære situation med Covid-19 med til at lægge et kæmpe pres på de internationale studerende, skriver byrådsmedlem Lasse Frimand Jensen (S). Arkivfoto: Laura Guldhammer
Af Lasse Frimand Jensen, byrådsmedlem (S) og formand for Uddannelsesrådet, Aalborg Byråd
En del af arbejdet handler både om at tiltrække virksomheder og investeringer samt talenter. Vores fremragende uddannelsesinstitutioner tiltrækker studerende fra nært og fjernt og danner et af grundlagene for den talenttiltrækning, der kommer til Nordjylland og Aalborg Kommune.
Mangfoldigheden blandt de internationale studerende er høj, og i alt havde vi ved sidste opgørelse omkring 155 forskellige nationaliteter i Aalborg Kommune.
Derudover viser landsdækkende undersøgelser, at internationale studerende er en økonomisk gevinst. Tænketanken DEA’s undersøgelse viste, at internationale studerende var en indtægt for det offentlige på ca. 27.000 kr. pr. studerende fra udlandet.
Desværre er SU-reglerne og den ekstraordinære situation med Covid-19 med til at lægge et kæmpe pres på de internationale studerende. Det handler konkret om, at internationale studerende kan optjene SU, hvis de arbejder over 10-12 timer om ugen.
Dario er én af de internationale studerende, som har arbejdet hos en restaurant i Aalborg, og da Danmark oplevede lockdown, blev han hjemsendt uden løn, men var stadigvæk ansat i restauranten.
Han havde arbejdet 7,5 uger, men reglen siger, at man som studerende skal dokumentere 10-12 timers fast arbejde i 10 uger, og han mangler således de sidste 2,5 ugers arbejde.
Pga. at de sidste 2,5 uger mangler, siger SU-styrelsen, at han ikke er berettiget til SU, og han skal nu betale al sin optjente SU tilbage (omkring 40.000 kr.). Hans SU-udbetaling er naturligvis ophørt, så længe han ikke arbejder, og det er han indforstået med, men at han skal betale sin optjente SU tilbage, virker meget uretfærdigt.
Dario har ikke pengene til at betale de 40.000 kr. tilbage til SU-styrelsen og kan være tvunget til at forlade Danmark og sin uddannelse. Han har gjort indsigelse mod SU styrelsens beslutning, men skal nu vente i op til seks måneder for at få afklaring på sin sag, og i mellemtiden er der otte procent i renter for ham på de 40.000 kr.
I min optik burde SU-styrelsen fryse lockdown-perioden og først håndhæve 10 ugers-reglen, når Danmark er åbnet op igen.
Hvis Dario og andre ikke har optjent 10 ugers arbejde på det tidspunkt, er det fair nok, at de vil have SU-udbetalingerne tilbage, men ikke nu pga. den ekstraordinære situation.
Jeg ved, at det ikke er et enkeltstående tilfælde med hans sag, og at han har indsamlet 400 underskrifter fra andre studerende i lignende situationer.
Hvis vi i Danmark gerne vil tiltrække talenter fra udlandet, kræver det et mere retfærdigt SU-system.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.