DEBAT Politik

Fjern rentefradrag

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Leo Thysk, Kirstine Jensens Vej 12, 9240 Nibe

ORDNING:En rigtig dårlig idé, at de Radikale og Enhedslisten nu ønsker håndværkerfradraget – også kaldet bolig/job-fradraget - afskaffet for at skaffe et større provenu til andre velfærdsforbedringer.

Derimod var det meget mere relevant, hvis regering og Folketing blev enige om at afvikle rentefradraget for private over en årrække.

Rentefradrag til private er blevet helt irrelevant med de aktuelle lave rentesatser på kun ganske få procent.

Dette fradrag fremmer ikke mere dets oprindelige formål med at sikre, at borgere med jævne indkomster kan købe egen bolig, da fradraget i stedet for de seneste par årtier negativt har bidraget til at få ejendomspriserne i de store byer op i helt urealistiske højder - og dermed også giver basis for en større nedtur, når konjunkturerne måske snart vender nedad igen. Og rentefradraget generelt sløver borgernes opmærksomhed på de rentesatser, der skal betales på lån til andre formål end boligfinansiering.

For vi jævne borgere, der bor i boliger til værdier mellem en halv million og op til godt to millioner kr., bør rentefradraget sagtens kunne undværes - især hvis Skat samtidig som kompensation i samme tempo også afvikler ejendomsværdiskatten.

Denne underlige ejendomsværdiskat er baseret på boligejendommenes offentlige vurdering, som Skat de seneste år ikke mere har de korrekte tal for.

Hermed være sagt, at rentefradraget i boligfinansiering til nu aktuelt omkring eller under to pct. pr. år, kun er til stor fordel for borgere, der bor i de meget dyre huse til flere eller mange millioner kr. Og skulle rentesatserne igen stige voldsomt til procenter på 12-20 pct., som vi måtte leve med for ca. 30-40 år siden, kan rentefradraget jo blot genindføres.

Samtidig kunne afvikling af ejendomsværdiskat og rentefradrag for private blive en administrativ forenkling for både skatteydere, Skat og den finansielle sektor, som bør kunne frigøre mandskabsressourcer til mere fremadrettede administrative opgaver.

Håndværkerfradraget derimod er et meget mere gavnligt fradrag, der sikrer levevilkår for små virksomheder, som ofte kan rekruttere medarbejdere, der ellers har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Ligeledes begrænser dette fradrag den sorte økonomi og kommer mange borgere til gavn, som ikke kan eller ikke ønsker at betale de nødvendige timesatser inkl. moms, for alsidigt arbejde i private boliger.

Denne ordning bør i stedet udvides, så alle borgere ad den vej kan få et økonomisk tilskud til at reducere energiforbruget i deres boliger, som dermed kunne blive et godt bidrag til den grønne omstilling og hjælp i vore klimaudfordringer.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.