DEBAT Klima og miljø

Oplagt at bygge grøn fremtid i Danmark

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Pernille Weiss, medlem (K) af Europa-Parlamentet, Wildersgade 26, 1408 København K, pernille.weiss@europarl.europa.eu

OMSTILLING:Hvis der er noget, vi er gode til Danmark, er det at være innovative og løfte vores idéer ud til resten af verden. Det er selve dna’et i vores succes som stor, lille eksportnation.

Se bare på danske møbler, robotter og vindmøller – pharma, mode og arkitektur. Fortsæt selv listen.

Interessen for de geniale tanker, der er blevet udtænkt af danske hjerner, møder jeg stort set hver dag i Bruxelles, når mine kolleger spørger mig til råds om, hvordan vi har udfordringer med eks. cykelstier eller vindmølleparker.

Derfor er det også oplagt, at Danmark skal være i spidsen for et de fem Bauhaus, der bogstavelig talt og især skal bygge den grønne omstilling ind i byggerier og renoveringer over hele Europa.

Når vi i denne sammenhæng snakker om Bauhaus, er det ikke ment som byggemarkedet, hvor du kan købe hylder, hækkeklippere, eller håndvaske.

Nej, det er nærmere et væksthus for grønne idéer, hvor man på tværs af EU’s medlemslande skal lægge strategier for og komme med konkrete løsninger på, hvordan alle nye og eksisterende bygninger kan blive mere energieffektive og bedre at opholde sig i.

Men der skal ikke kun tænkes i mursten og beton. Visionen, der kommer fra EU-Kommissionens strategi ”New European Bauhaus”, skal designe, hvordan vi i fremtiden kommer til at bo – sundt og bæredygtigt. Det skal ske ved at tænke arkitektur sammen med kunst, kultur, videnskab og teknologi.

Tanken om at skabe en kreativ og tværfaglig byggestil kommer fra Tyskland, hvor det oprindelige Bauhaus-koncept efter første verdenskrig opstod med stor – om end kortvarig - succes.

Ved at genopfinde tanken om et Bauhaus, er målet at stikke en kæp i hjulet på udledningen af CO2, så reduktionen i EU i 2030 er på mindst 55 procent, mens hele EU skal være helt klimaneutralt senest i 2050.

Her spiller nye og eksisterende bygninger en kæmpe rolle. Til sammen står alle bygninger i EU for 40 procent af hele EU’s energiforbrug. Der er derfor rigtig mange ton CO2, der hvert år kan spares, hvis vi i fællesskab finder de kloge løsninger.

Danmark er et oplagt valg til at løfte den opgave. Vi er allerede eksperter i at skabe effektive og vedvarende energiløsninger og brede dem ud til resten af verden.

Og danske ingeniører og arkitekter er gennem hundrede år anerkendte for deres evne til at løse komplekse problemer og finde bæredygtige løsninger.

Et Bauhaus vil derfor passe virkelig godt ind i den danske mentalitet, fordi vi ved, hvordan vi skal tænke store, kreative tanker, som andre længes efter.

I dette tilfælde er det tanker, der skal bygge fremtidens Europa og inspirere resten af verden i en grøn og bedre retning. Derfor vil det ikke kun være til gavn for Danmark, hvis vi kommer til at huse et europæisk Bauhaus.

Over hele verden ledes der med lys og lygte efter grønne løsninger med swung i. De løsninger, der kan skabe resultater i stor skala.

Med Bauhaus-strategien har EU muligheden for at positionere sig som det kontinent, resten af verden kigger mod i deres kamp for at blive grønnere.

Kommer et af de fem Bauhaus til at ligge i Danmark vil det desuden give mulighed for endnu flere eksporteventyrer, og dermed blive en rød-hvid tråd til den danske iværksætter dna. Jeg kæmper for et dansk EU Bauhaus, så danske tanker og løsninger bliver endnu mere synlige for resten af verden.

På den måde kan lille Danmark flytte den store verden!

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.