DEBAT Penge

Utroværdigt af Venstre at kloge sig på skat

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Bjarne Laustsen

Folketingsmedlem (S), Blomstermarken 20, 9530 Støvring, Bjarne.Laustsen@ft.dk

Undskyld Karsten Lauritzen, men hver gang du og Venstre mener noget om skat og endda påstår, at vi bliver fattige af den politik, som min regering fører, så er det så utroværdigt.

Du og Venstre har påstået, at man kunne få et mere effektivt skattesystem for det halve.

EFI, der skulle inddrive al offentlig gæld, det fejlagtige ejendomsvurderingssystem og aktieudbytte-skandalen er ikke alt sammen din skyld, men dit parti har hovedansvaret for at føre kniven og lade stå til.

Men når du så (8.1.) kloger dig på vores samfundsøkonomi, bliver den helt gal.

I ramme alvor har I forslået at halvere momsen, som ville slå et hul i statskassen på mindst 50 mia. kr. og hvad værre er, vi ville ikke have råd til at finansiere vores velfærdssamfund, med et sundhedssystem, som har klaret sig fremragende i denne coronatid, styret af vores dygtige folkevalgte i vore regioner. Og vi ville heller ikke have råd til at holde hånden under vores virksomheder og deres medarbejdere, hvis vi svækker det, der gør os stærke.

Og så er der det med troværdigheden, det kommer du til at høre for, indtil du foreslår at rulle din nordiske dobbeltbeskatning tilbage.

Det drejer sig ikke om særligt mange mennesker og det vil heller ikke være dyrt at rette op på jeres utroværdighed.

Sagen er den, at du som ordfører - og Kristian Jensen som minister - valgte at ændre den Nordiske Dobbeltbeskatnings Overenskomst, DBO, så man kunne flå de danske søfolk, en pæn del af dem bor i Frederikshavn, hvor man har været vant til at tage hyre hos de norske eller svenske rederier, så har man fået sin løn fra de pågældende lande. og man får selvfølgelig også pension derfra. Derfor betalte de kun skat til Flagstaten, der havde udbetalt deres løn, men selvom I havde et højt profileret skattestop, så ændrede I et lille bitte ord, ”kan ikke” til ”kan”.

I din tale nævnte du ikke nogen af de danske søfolk, som kunne blive ramt, kun de andre skandinaver, der omvendt havde arbejdet er i Danmark, men de andre lande har ikke udnyttet den mulighed - og du fortalte, at provenuet var så lille, at man ikke kunne angive det.

Nu 10 år senere er det blevet til så meget (60 mio. kr.), at du ikke har råd til at lave det om. Men allerede året efter lavede I det om. så det ikke skulle gælde for SAS-piloter. Synes du, det er rimeligt over for søfolkene i Frederikshavn og de andre håndværkere, der rejste ud og tjente valuta hjem til Danmark?

Det her er ikke mennesker, der vil have glæde af jeres forslag om topskattelettelser, det er ganske jævne folk, der er rejst ud og ikke har ligget Danmark til last. Tværtimod har de brugt hele deres indtjening i Danmark, har ikke haft noget skattefradrag eller f.eks. kunnet være med i efterlønsordningen. Hvis du virkelig mener, at der skal dobbeltbeskattes, kan du begynde med de ansatte i EU-systemet. Der er noget at komme efter.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.