DEBAT Energi

Debat: Vis respekt for borgere og natur i sager om kæmpe vindmøller

- Jeg savner Nordjyskes blik for menneskerne – borgerne – som trods alt er dem, der bebor dette land, skriver Niels Klingenberg Vistisen

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.
Vindmølleparken på Thorup-Sletten er den største på dansk jord. - Stop kæmpemøller på land, og respektér både borgerne og naturen, skriver debattøren. Foto: Bo Lehm

Vindmølleparken på Thorup-Sletten er den største på dansk jord. - Stop kæmpemøller på land, og respektér både borgerne og naturen, skriver debattøren. Foto: Bo Lehm

Af Niels Klingenberg Vistisen, Thisted, patton_dk@hotmail.com

Nordjyskes dygtige leder (12.4.) tager de ulovlige kæmpevindmøller på Thorup-sletten under behandling. Detaljerne i lederen er, at det er grotesk, at fugle og små flagermus kan bremse sådanne kæmpeprojekter, mens hensynet til mennesker (borgere) ikke betyder så meget.

Budskabet i lederen er, at kommunen og staten må finde hinanden, således ”store anlæg” kan opføres uden så meget ”bøvl”, som der står, og så den grønne omstilling kan gennemføres. Jeg savner Nordjyskes blik for menneskerne – borgerne – som trods alt er dem, der bebor dette land, og jeg savner noget perspektiv til lovgivning, mink-sag mv.

Det er ikke første gang, at en ”forenkling” af processen omkring opstilling af kæmpemøller på land har været på tale.

For et par år siden var nogle politikere i Nordjylland ude med, at man måske skulle droppe høringsfaserne i sådanne projekter, dvs. der hvor borgerne kunne komme med indsigelser, fordi det altid var så meget ”bøvl” og svært at håndtere.

Samtidig blev det selvfølgelig fortalt, at når først møllerne var stillet op, var der ikke problemer.

Det sidste har borgerne på Thorup-sletten så modbevist. Hvor besnærende det end lyder at ”forenkle” processer, og få mindre ”bøvl”, så skylder man sig selv at se perspektivet.

For ganske nylig ville justitsminister Nick Hækkerup (ham med ”et pressemøde er ikke en ordre”) ligeledes ”forenkle” adgangen for politiet til din bankkonto.

Forenklingen bestod i at fjerne kravet om dommerkendelse. Det giver nok mindre bøvl. Hvis ikke det er nysprog af 1984-karat, ved jeg ikke.

Samme justitsminister sagde for år tilbage, at vi skulle have mere overvågning, så vi kunne få mere frihed. I fuld alvor fra Folketingets talerstol. Det giver nok mindre bøvl.

I den så kendte mink-sag var der også mindre bøvl, når man lige så lidt bort fra den der grundlov, som skulle sikre borgerne, og påberåbte sig noget nysprog om at det ikke var stop for erhvervet, men kun minkene.

Så er der mindre bøvl fra det erhverv.

I mink-sagen er det dog vist ikke helt afsluttet, og det kunne jo vise sig, at det der blev italesat som en tvingende nødvendig beslutning i november, måske her bagefter ikke var helt så nødvendig.

Og hvad så? Pyt, sket er sket, som med møllerne på Thorup-sletten, de snurrer videre, mens minkene rådner.

Sæt nu, at kæmpevindmøllerne på land ikke er helt så tvingende nødvendige, og haster så meget, som vindmølleindustrien fortæller os den er.

Se på møller, der står stille pga. strømpriser i Tyskland, og på planerne for havmølleparker. Er det så tvingende nødvendigt at se stort på menneskerne, borgerne, i Nordjylland? Kunne forklaringen være, at det er sidste chance for vindmølleindustrien til at tjene store penge på de landmøller, og det er derfor de presser sådan på? Se altid på motivet.

Man efterlades som borger med det klare indtryk, at det mest er borgerne, der er bøvl, og som skal fjernes fra processen. Ingen borgere, ingen bøvl.

Lad os forenkle, så borgerne ikke har noget at skulle have sagt, så bliver alting så nemt. Møller her og der, ingen mink, ingen dommerkendelser. Ingen bøvl.

Stop kæmpemøller på land, og respektér både borgerne og naturen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.