3,6 mio. kroner til Lodbjerg Fyr

Realdania har bevilget 3,6 millioner kroner til restaurering af det 130 år gamle Lodbjerg Fyr - arbejdet sker i samarbejde med Nationalpark Thy, Thisted Kommune og Naturstyrelsen

Visionen er, at det 130 år gamle Lodbjerg Fyr skal blive et ”levende fyr” til glæde for en bred målgruppe af lokale og besøgende udefra. Arkivfoto: Jens Fogh-Andersen

Visionen er, at det 130 år gamle Lodbjerg Fyr skal blive et ”levende fyr” til glæde for en bred målgruppe af lokale og besøgende udefra. Arkivfoto: Jens Fogh-Andersen

LODBJERG:Det 130 år gamle, fredede Lodbjerg Fyr står foran en nænsom restaurering efter Realdania har bevilget 3,6 mio. kr. til projektet, der skal foregå i et samarbejde mellem Nationalpark Thy, Thisted Kommune, Naturstyrelsen og Realdania.

Restaureringen omfatter både fyret og de omkringliggende bygninger. Visionen er, at fyret skal blive et ”levende fyr”.

Med nationalparken som ramme sigter projektet mod en bred målgruppe af lokale og områdets mange besøgende udefra.

Især er skoleklasser, frivillige, lokale erhvervs- og formidlingsaktører og ikke mindst de mange tusinde vandrere og cyklister, som besøger nationalparken, velkomne som gæster.

- Det er et glædeligt og helt afgørende gennembrud i finansieringen af restaurerings- og formidlingsprojektet for Lodbjerg Fyr. Det er ingen tilfældighed, at ordet ”et fyrtårn” betyder andet og mere end bare et fyrtårn, siger Ejner Frøkjær formand for Nationalpark Thy.

- Projektet på Lodbjerg Fyr understøtter Realdanias initiativer, hvor vi arbejder med at give nyt liv til den bedste del af den bygningsarv, som ikke længere har en funktion. Lodbjerg fyr er et af de allerbedste danske eksempler på et helstøbt fyranlæg med stor historisk og arkitektonisk kvalitet, siger Eske Møller, projektleder i Realdania.

Lodbjerg Fyr blev opført i 1886 og fungerede som bemandet fyr frem til 2001, hvor det blev automatiseret. Fyret lyser altså stadig, og blinkene kan ses op til 35 kilometer fra kysten.

Fyret opnåede i 2002 fredningsstatus. I 2008 indgik Skov- og Naturstyrelsen en samarbejdsaftale med Thisted Kommune om at sikre offentlighedens adgang til fyret og dets omgivelser, samt at udvikle og indrette bygningerne til et støttepunkt for formidling af natur- og kulturhistorie.

Denne samarbejdsaftale blev Nationalpark Thy en del af i 2011.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.