44 år i ”Løven”s tjeneste

Alice Poulsen har modtaget Den kongelige belønningsmedalje

Alice Poulsen (t. h.) har fået Den kongelige belønningsmedalje for 44 års tjeneste på Løve Apoteket. Her er hun sammen med apoteker Pia Bach. Foto: Peter Broen <i>Peter Broen</i>

Alice Poulsen (t. h.) har fået Den kongelige belønningsmedalje for 44 års tjeneste på Løve Apoteket. Her er hun sammen med apoteker Pia Bach. Foto: Peter Broen Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Alice Poulsen har hjulpet frederikshavnere med tabletter mod alt fra hovedpine til hård mave i næsten et halvt århundrede.

Derfor modtog hun onsdag Den kongelige belønningsmedalje - en påskønnelse, som kun få opnår, for man skal have arbejdet mindst 40 år i samme virksomhed for at komme i betragtning.

Farmakonom Alice Poulsen har arbejdet lidt over 44 år på Løveapoteket i Frederikshavn.

Faktisk ville hun slet ikke være apoteksassistent, men sygeplejerske.

- Men en dag, da jeg kom hjem, sagde min far, at apoteker Nielsen havde ringet og tilbudt mig en læreplads. Den skulle jeg tage, når selveste apotekeren havde ringet og spurgt.

Sådan begyndte et liv i apoteksverdenen for den lyshårede 16-årige pige med de lange fletninger.

Alice havde taget realen med på Fladstrand Skole, og det var hendes skolepraktikplads på Løve Apoteket, der resulterede i apotekerens opringning til faderen.

Løvindens yndling

Alice har arbejdet for fire apotekere og lidt for en femte - Anna Christiansen, kaldet ”Løvinden”.

Løvinden var den forhenværende apoteker, som stadig boede i lejligheden på førstesalen over apoteket i Jernbanegade,

Hun slap aldrig helt det apotek, der engang var hendes, men fortsatte med jævnligt at inspicere.

- Vi havde laboratorium i kælderen og oplevede hende sidde på alle fire på fortovet uden for og banke på ruden, når hun syntes, der ikke var ryddet ordentligt op, husker Alice Poulsen.

Løvinden kunne godt lide den nye elev, og tit gik der besked til provisoren om at sende hende op i apotekerlejligheden for at gnide Løvindens hovedbund ind med en salve mod eksem.

Den rigtige apoteker hed S. O. S. Nielsen. Han holdt på formerne, og personalet sagde hverken du eller De, men ”Hr. Apotekeren”.

- Jo, det var sgu’ anderledes dengang, bemærker Alice Poulsen.

I 1977 kom en ny apoteker, Sv. Valdemar Jeppesen, og skabte en anderledes social omgangsform på apoteket. I 2000 fik Alice Poulsen ny chef, Flemming Mølkjær, og efter hans død, den nuværende apoteker , Pia Bach.

Tårer over flytning

Dengang lå apoteket stadig i den gamle bygning på hjørnet af Danmarksgade og Jernbanegade.

- Der var ikke et øje tørt blandt dem, der havde arbejdet længe på apoteket, da Pia Bach første gang på et personalemøde nævnte planer om flytte det gamle apotek, husker Alice Poulsen.

Her var blevet trillet piller, slået tabletter og støbt stikpiller i laboratoriet og rystet specialblandinger i recepturen, og det gamle apotek bar stadig præg af den håndværkstradition, som Alice Poulsen var en del af. Selv om medicin i mellemtiden var blevet ensbetydende med færdigvarer fra fabrik.

Men hun kan godt se, at de nye lokaler på Hangaards Vej passer anderledes godt til et moderne apoteks funktioner.

Faglig karriere

Alice Poulsen har varetaget en række tillidsposter som kredsformand, medlem af hovedbestyrelsen i Farmakonomforeningen og tillidsmand.

- Nu har jeg tid til andre ting - motionsklub, zumba, bøger, veninder og ikke mindst mine fire børnebørn - nej, jeg og har ikke en eneste dag fortrudt, at jeg stoppede, siger den nu 61-årige Alice Poulsen.

- Det, jeg savner mest, er kontakten med kunderne og selvfølgelig kollegerne. Men så kigger jeg lige ind og drikker en kop kaffe med dem i en pause.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.