80 gange for meget sprøjtegift i frugt og grønt

Se her hvilke ulovligt importerede frugter og grøntsager, der overskriver grænseværdien for rester af sprøjtegifte markant

Importeret rød chili er blandt de giftrige grøntsager. Arkivfoto <i>Pressefotograf Michael Bygballe</i>

Importeret rød chili er blandt de giftrige grøntsager. Arkivfoto Pressefotograf Michael Bygballe

KASTRUP:Godt hvert femte stykke frugt eller grønt importeret fra lande uden for EU overskrider de grænseværdier, Fødevarestyrelsen har udstukket, markant. Helt præcist er der tale om 22 procent af varerne, der overksrider grænseværdierne.

Det skriver ingeniørernes hjemmeside, ing.dk.

Fødevarestyrelsens Rejsehold har været i Kastrup Lufthavn, hvor de har foretaget stikprøvekontroller af importeret frugt og grønt, og det er disse stikprøver, der overskrider grænseværdierne med op til 80 gange den tilladte værdi.

Rejseholdet har således fundet ulovlige rester af insektgifte og svampemidler i 29 ud af 128 testede frugter og grøntsager.

Varerne, som prøverne er taget af, udsættes ikke for anden kontrol end den, Fødevarestyrelsens Rejsehold laver i selve lufthavnen, og varerne ryger derefter direkte på hylderne ude i butikker og supermarkeder, skriver ing.dk.

Fem tons ulovligt grønt

En mere udførlig kontrol af frugt og grønt sker kun, når varerne importeres til store engroslagre.

På bare fem måneder i 2011 fandt Fødevarestyrelsen fem tons ulovligt importeret frugt og grønt, og det har medført, at der nu foretages langt flere stikprøvekontroller end tidligere.

Ved de mange kontroller fandt Fødevarestyrelsen overskridelser på grænseværdierne i ni ud af 29 prøver af privat importerede frugter og grøntsager, der typisk skulle ud i små specialforretninger og grønthandlere.

Katrine Christensen Dumas fra Fødesvarestyrelsens Rejsehold kalder det ”helt uacceptabelt” at varerne når ud til forbrugerne.

- Derfor bliver det nu en fast del af kontrollen også at tjekke varerne direkte i lufthavnen, siger Katrine Christensen Dumas til ing.dk.

Fødevarestyrelsen oplyser i en mail til Ingeniøren, at man fremover vil udtage 50 prøver i lufthavnen årligt. Samtidig skal Rejseholdet tage 75 stikprøver af frugt og grønt, som de vurderer, kan være i risikogruppen.

Østasien topper grim liste

Det er specielt varer fra lande som Thailand, Laos, Cambodia og Vietnam, der har vist alt for store mængder af sprøjtegifte i stikprøverne.

FAKTA

De giftige grøntsager:

- Kinesisk spinat

- Forårsløg

- Krydderurten Water Mimosa

- Kayang blade

- Rambutan

- Rosen æbler

- Koriander

- Rød chili

- Phak Phaeo

- Kål

- Auberginer

- Dild

- Hvidløgsblade

- Sukkerærter

- Pennyworth blade

- Vinge bønner

- Okra

- Papaya-frugter

- La Tia To

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.