Makabert hærværk mod jødisk gravplads: Nu er 28-årig fængslet

Politiet har mistanke om, at også andre deltog

Væggen ved den jødiske kirkegård i Aalborg blev udsat for hærværk . Arkivfoto: Henrik Louis

Væggen ved den jødiske kirkegård i Aalborg blev udsat for hærværk . Arkivfoto: Henrik Louis

Opdateret kl. 18 med oplysningen om, at den 28-årige mand nu er varetægtsfængslet

AALBORG:En 28-årig mand fra Nordjylland blev torsdag ved et grundlovsforhør i Aalborg varetægtsfængslet fire uger, sigtet for hærværk mod en jødisk gravplads ved Sankt Jørgens Gade i Aalborg 4. april.

Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre, og politiet vil ikke oplyse, hvordan den 28-årige forholder sig til sigtelsen. Men han kærede straks fængslingskendelsen til landsretten.

icon

Hærværk af politisk karakter, rettet mod bestemte grupper i samfundet, er fuldstændig uacceptabelt.

Henrik Staal

Ved hærværket blev der smurt rød maling på muren ved gravpladsen. Derudover var der smidt to dukker, indsmurt i rød maling. Den ene dukke lå inde på gravpladsen, den anden på fortovet udenfor.

Der var også opsat og efterladt plakater med antisemitiske tekster, underskrevet Nordfront.

Nordfront er en højreekstremistisk organisation, som har været været indblandet i lignende episoder tidligere.

Nordfront: "Rede 3" slog til

Nordfront/Den Nordiske Modstandsbevægelse beskriver sig selv som "en revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation".

På deres hjemmeside bringer de fotos af hærværket mod den jødiske gravplads i Aalborg 4. april og skriver, at "aktivister fra Rede 3" står bag aktionen.

Politiets efterforskning af sagen førte til, at den 28-årige nordjyde blev anholdt onsdag.

- Hærværk af politisk karakter, rettet mod bestemte grupper i samfundet, er fuldstændig uacceptabelt. Derfor er jeg tilfreds med, at vi har fået anholdt en mistænkt i sagen, udtaler politikommissær Henrik Staal i en pressemeddelelse fra Nordjyllands Politi.

Den 28-årige, som nu er varetægtsfængslet, sigtes for hærværk mod kirkegården og for at overtræde straffelovens paragraf 266b, den såkaldte racismeparagraf.

Straffelovens racismeparagraf

i straffelovens paragraf 266b, der kaldes "racismeparagraffen", står: "Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Stk. 2. Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed."

Kilde: Retsinformation.dk

Politiet mener, at flere kan have deltaget i hærværket mod gravpladsen i Aalborg, og af hensyn til efterforskningen krævede politiet lukkede døre ved grundlovsforhøret.

Læs også:

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.