Anders stiller op for at stoppe Egholmforbindelsen

Egholmforbindelsen er det altoverskyggende tema for Trafikalt Folkeparti, der kun har én kandidat på listen

- Jeg er flyttet hertil fra København, og aalborgenserne er fuldstændig blinde for, hvilken guldgrube det er at have så mange flotte naturområder tæt på byen, og hvad det betyder i forhold til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, siger Anders Wested. <i>Foto: Lars Pauli</i>

- Jeg er flyttet hertil fra København, og aalborgenserne er fuldstændig blinde for, hvilken guldgrube det er at have så mange flotte naturområder tæt på byen, og hvad det betyder i forhold til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, siger Anders Wested. Foto: Lars Pauli

AALBORG:Det er ikke kun på Facebook og i læserbreve, 66-årige Anders Wested fra Nørresundby kæmper mod 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen. Endnu en gang stiller han op til kommunalvalget i Aalborg under Liste T, Trafikalt Folkeparti, og denne gang har han åbnet en butik midt i gågaden, der skal gøre byens handlende opmærksom på, hvad han mener, er problemerne med den planlagte motorvejsforbindelse.

- Det er for mig at se hovedkvarteret for modstanden mod forbindelsen, fortæller byrådskandidaten.

- Jeg tror, det er lige så godt at stå her og have en facade og skilte udadtil, hvor jeg kan dele foldere ud til folk, som det er at kravle rundt i lygtepæle og sætte ting og sager op der.

Anders Wested har gennem tiden haft forskellige firmaer. Han var derudover også med til at starte 1000Fryd op i 1980'erne. Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Anders Wested har gennem tiden haft forskellige firmaer. Han var derudover også med til at starte 1000Fryd op i 1980'erne. Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Butikken deler han med Enhedslisten, og de dage han selv styrer den, prøver han også at sælge brugt elektronik for at tjene til huslejen. Selvom salget af elektronik ikke har været den store succes, er det til gengæld lykkedes at tale med flere aalborgensere om forbindelsen.

- Folk står ude på gaden og læser, og så kommer jeg ud og snakker med dem og spørger, om der er noget, de vil vide. For jeg ved alt.

- Oppe i folks hoveder, der er folk, der er utilfredse med ting, sat i bås som nogen, der altid demonstrerer og er langt væk. Nu går jeg direkte ind på deres område med butikken i gågaden. Det synes jeg også markerer, det ikke er ligegyldigt. Det signal vil jeg gerne sende.

Trafikalt Folkeparti er en del af Det Grønne Valgforbund. Det betyder, at hvis partiet ikke får en plads i byrådet, går stemmer til de andre partier, der er modstandere af 3. Limfjordsforbindelse over Egholm. Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Trafikalt Folkeparti er en del af Det Grønne Valgforbund. Det betyder, at hvis partiet ikke får en plads i byrådet, går stemmer til de andre partier, der er modstandere af 3. Limfjordsforbindelse over Egholm. Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Virker ikke

Ifølge Anders Wested er der en række grunde til at være modstander af forbindelsen. Selv peger han blandt andet på, han ikke mener, forbindelsen kommer til at aflaste nok.

- Kort efter den er bygget, vil der komme et problem med trafik fra Frederikshavn mod universitetet og sygehuset. Det går hurtigt sådan, der ikke er plads i tunnelen igen, fordi den aflaster for lidt, og fordi Vejdirektoratet har underdrevet, hvor stor trafikstigningen er.

Selv er af han tilhænger af en østlig løsning, hvor man udvider E45 med et ekstra rør.

- Det vil blive nødvendigt at bygge endnu en forbindelse. Syv milliarder for den vestlige plus tre-fire milliarder for den østlige. Det er 11 milliarder kroner. Alternativt kunne man nøjes med at bygge den østlige for tre til fire milliarder, mener Anders Wested.

Anders Wested kom til Aalborg i 1975 for at læse på universitetet. Han har hovedsageligt boet i Aalborg-området lige siden. Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Anders Wested kom til Aalborg i 1975 for at læse på universitetet. Han har hovedsageligt boet i Aalborg-området lige siden. Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Foruden de tekniske problemer med forbindelsen, mener Anders Wested heller ikke, den demokratiske proces omkring forbindelsen har været i orden. Han mener ikke Folketinget, har haft to reelle alternativer at vælge mellem.

- Det er ikke demokratisk, hvis Folketinget, uden at have muligheden for at bestemme mellem alternativer, tager den beslutning. Ifølge Vejloven skal der ligge alternativer, og der kan vi se i den nye VVM-undersøgelse, at alternativerne ud på, de skubber tilkørslen ved Dall Kirke en smule. Det er jo ikke det, man kalder alternativer efter intentionen i Vejloven.

Modstanderen mener derfor heller ikke, at løbet er kørt for få stoppet forbindelsen i at blive anlagt. Det til trods for, at forbindelsen er en del af det store infrastrukturforlig, som Folketingets partier præsenterede tidligere på året.

- Når Folketinget skal tage en beslutning, skal de have et beslutningsgrundlag, som er tilstrækkeligt godt. De kan ikke få et beslutningsgrundlag, fordi nogen i forvejen har aftalt, hvad de vil stemme. Er Folketinget fuldstændig sat ud af spil?

Selvom selve beslutningen, om hvor der skal anlægges en motorvej, er et statsligt anliggende, er der flere ting Anders Wested vil kæmpe for, hvis han skulle blive valgt til byrådet.

Aalborg Alliancen skal droppes i sin nuværende form, kommunens medfinansiering på 600 mio. kroner skal droppes, og så vil han have lavet en trafikal analyse af et østligt alternativ. Derudover vil han også gerne have en lokal, vejledende folkeafstemning om forbindelsen.

Ved valget i 2013 fik Trafikalt Folkeparti 217 stemmer. Dengang lå Anders Wested dog på sygehuset det meste af valgkampen. Det har han ingen planer om at gentage denne gang. Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Ved valget i 2013 fik Trafikalt Folkeparti 217 stemmer. Dengang lå Anders Wested dog på sygehuset det meste af valgkampen. Det har han ingen planer om at gentage denne gang. Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Har også andre idéer

Selvom motorvejen over Egholm fylder meget, er der også andre kommunale emner end infrastruktur. Her fortæller Anders Wested, at han som udgangspunkt stemmer det samme som Socialdemokratiet.

- Jeg vil gerne skabe en mulighed for, at hvis man går ind for ca. de samme værdier som socialdemokratiet, så kan stemme på mig i stedet. Så får man en stemme, der ligger nogenlunde tæt op ad det, men som omkring trafikforhold ser helt anderledes på tingene.

- Jeg vil starte der, og hvis der kommer nogen med gode argumenter, kan jeg flyttes.

Den 66-årige sundbynit har dog andre politiske forslag på programmet end forslag til infrastrukturen. Blandt andet foreslår han aldersinddelte fester i AKKC for at bekæmpe ensomhed og konstruktionen af en større attraktion i Aalborg Øst.

- Jeg har leget med tanken om, at man måske skulle bygge et træslot i Aalborg Øst med oplevelser i, hvor folk, der er derude, kan være med til at bygge det.

- Jeg boede engang i Aalborg Øst, og jeg synes, der var en masse initiativer, der handlede om at gøre Aalborg Øst lige så godt som andre steder. Hvorfor ikke gøre det bedre?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.