Efter afsløring: Nu kræver styrelse svar fra Aalborg Kommune

Aalborg Kommune overvejede at melde sig selv til Ankestyrelsen efter Nordjyskes afsløringer om støtte til 3F. Nu er styrelsen kommet dem i forkøbet

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) var klar til at melde Aalborg Kommune til Ankestyrelsen, men valgte i stedet at lade kommunens jurister se på sagen i første omgang. Nu er styrelsen selv gået ind i sagen. <i>Arkivfoto</i>

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) var klar til at melde Aalborg Kommune til Ankestyrelsen, men valgte i stedet at lade kommunens jurister se på sagen i første omgang. Nu er styrelsen selv gået ind i sagen. Arkivfoto

AALBORG:Ankestyrelsen beder nu Aalborg Kommune om en udtalelse i forbindelse med Nordjyskes afsløringer af, at kommunen har betalt næsten en kvart million kroner for en velkomstreception for 3F.

I en henvendelse, som Nordjyske er kommet i besiddelse af, beder styrelsen om en udtalelse fra Aalborg Kommune.

- Vi skal bruge udtalelsen til at vurdere, om der er anledning til at rejse en tilsynssag, står der i henvendelsen, skriver Ankestyrelsen.

Aalborg Kommune har fået en frist på fire uger.

Ville melde sig selv

Borgmester Thomas Kastrup Larsen har tidligere udtalt, at han selv var klar til at melde kommunen til tilsynet, men efter et møde med Økonomiudvalget besluttede politikerne at lade kommunens egne jurister lave en vurdering af sagen først.

Ræsonnementet var, at hvis kommunens egne jurister også vurderede, at kommunen havde handlet i strid med loven, så var det ikke nødvendigt at få Ankestyrelsen til at vurdere sagen.

Men nu har Ankestyrelsen valgt at gå ind i sagen af egen drift, og det overrasker ikke borgmesteren.

- Det er ikke specielt odiøst, siger borgmester Thomas Kastrup Larsen (S).

- Det er rimelig normal praksis, at Ankestyrelsen selv går ind i sager, hvor der er debat om noget, der sker i en kommune, og hvorvidt det er lovligt eller ej.

Hvis det viser sig, at Aalborg Kommune har handlet i strid med loven, er han klar til at tage ansvaret på sig - men ikke alene.

- I sidste ende er ansvaret mit, for det er mig, der er borgmester og politisk leder for organisationen, men ellers ligger det hos eventafdelingen og kommunaldirektøren, siger Thomas Kastrup Larsen.

I strid med reglerne

Nordjyske har de seneste uger afdækket, hvordan Aalborg Kommune i 2019 stik mod egne retningslinjer betalte 222.249 kroner for en velkomstreception for 3F i forbindelse med deres kongres i byen.

Onsdag kom det frem, at kommunen også betalte 225.000 kroner i markedsføringstilskud til AKKC i forbindelse med 3Fs kongres i byen i 2016.

Flere eksperter har i Nordjyske kritiseret forløbet omkring velkomstreceptionen i 2019, og Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole vurderede, at det kunne være i strid med loven.

- Udtrykt på den måde, at jeg ikke mener, de holder sig indenfor kommunalfuldmagtsreglerne, sagde Roger Buch.

- Kommunalfuldmagtsreglerne er ikke lov, men baseret på praksis, men at bryde dem svarer til at bryde loven.

Ansvaret ligger hos eventchefen

Søren Thorst, der er eventchef i Aalborg Kommune, har tidligere forklaret i Nordjyske, at det var ham, der sammen med vicekommunaldirektøren besluttede at betale for velkomstreceptionen i 2019.

Det var også hans afdeling - Aalborg Events - som betalte markedsføringstilskuddet i 2016.

Nordjyske har den seneste uge forsøgt at få en kommentar til udviklingen i sagen fra Søren Thorst, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.