Alfons Åberg for farlig for svenske børn

Børnehave opgiver at vise film efter forældreklage over, at barn fik mareridt

Arkivfoto: Thomas Angermann

Arkivfoto: Thomas Angermann

SVERIGE:Alfons Åberg og Uhyret er en børnefilm fra 1980, der nu har fået en børnehave i Malmø til at holde op med at vise film for børnene. Børnehaven viste nemlig filmen, der handler om hvordan Alfons Åberg lærer at skræmme et ikke-eksisterende uhyre under sengen væk ved at opsøge en dreng, han slog, og sige undskyld, hvorefter et af børnene fik mareridt om natten og ikke kunne falde i søvn.

Og så klagede forældrene, skriver Sydsvenskan.

I klagen skrev forældrene, at ”børnehaven viser for mange film, der ikke har noget pædagogisk sigte” samt at børnehaven ”i dette tilfælde har vist en film, der er direkte upassende for små børn, voldsom og alt for skræmmende”.

Skolen sendte klagen videre til Malmø Kommunes forvaltning, der har truffet beslutning om, at børnehaven i den kommende tid ikke skal vise film for børnene overhovedet, samt dagligt informere på en tavle om, hvad børnene har lavet.

Pelle Svensson, der var med til at producere filmen i sin tid, siger til Sydsvenskan, at han er ”fortvivlet”:

- Alt er ikke bare vidunderligt i Gunilla Bergströms bøger om Alfons Åberg. Bøgerne og filmene handler om at bearbejde den virkelighed, børnene er i.

- Filmen har været vist i biograferne i 25 år, og der er måske en million børn, der har set den - det her er første gang, jeg har hørt om, at nogle forældre er blevet sure, siger Pelle Svensson til Sydsvenskan.

Trods det er der ikke nogen forældre, der har sat spørgsmålstegn ved beslutningen om ikke at vise flere film i børnehaven for en tid, siger børnehavechef Eva Danerhall fra Malmø Kommune. Beslutningen om ikke at vise film foreløbigt gælder kun i den børnehave, hvor forældrene til det skræmte barn går.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden