Auktion over nøgle til Mandelas fængselscelle vækker vrede

Sydafrikas regering forlanger, at historisk fængselsnøgle bliver fjernet fra auktion over Mandela-genstande.

Nøglen til Nelson Mandelas fængselscelle på Robben Island er blandt de genstande fra den sydafrikanske nationalhelts liv, som bliver sat til salg på en auktion. Og det falder ikke i god jord hos landets regering.

- Denne nøgle tilhører det sydafrikanske folk, museet på Robben Island og den sydafrikanske stat, siger Nathi Mthethwa, der er minister for sport, kunst og kultur.

- Det er ikke nogens personlige ejendel. Nøglen skal omgående leveres tilbage til de retmæssige ejere, og denne auktion skal standses, tilføjer han.

Fængselsnøglen er hovedattraktionen på auktionen den 28. januar, som varetages af det britiske auktionsfirma Guernsey's.

- Det er ufatteligt, at Guernsey's, som tydeligvis kender vores lands smertefulde historie og nøglens symbolik, overvejer at bortauktionere nøglen uden at konsultere den sydafrikanske regering, kulturarvsmyndighederne i Sydafrika og museet på Robben Island, siger Nathi Mthethwa.

Ifølge lokale medier er det Nelson Mandelas tidligere fængselsvagt Cristo Brand, som sælger nøglen.

Frem til Nelson Mandelas død i 2013 som 95-årig var han nære venner med Cristo Brand.

Nelson Mandela blev løsladt i 1990. Da havde han tilbragt 27 år i fængsel, heraf 18 år på fangeøen Robben Island ud for Cape Town.

Mandela blev i 1994 valgt som Sydafrikas første sorte præsident, efter at apartheidsystemet i landet var blevet afskaffet.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.