Bamse kørt over og skudt

Hankatten bamse har kun syv liv tilbage. For en måned siden blev han kørt over. I sidste uge blev han skudt med et jagtgevær

Morten Appel
Røntgenbilledet viste at Bamse ikke havde brækket noget, men derimod var blevet skudt. Privatfoto
Pandrup 25. oktober 2014 07:15

PANDRUP: Det er en gammel kliche. Det med at katte har ni liv. Men bag hver forslidt frase gemmer sig en sandhed, der for Lilian Pedersens tre år gamle kat Bamse heldigvis viste sig at være sand.

- Pludseligt begyndte han at mjave, fortæller Lillian om natten til onsdag i sidste uge da hun kom hjem fra nattevagt og fandt sin kat stærkt medtaget i hjemmet på Lundbakvej ved Pandrup.

Bamse havde været væk siden lørdag aften og Lillian havde brugt adskillelige timer på at lede efter ham i vejsider og grøftekanter, sikker på, at han var blevet kørt over. Men den aften fandt Bamse selv hjem.

- Da jeg kom hjem fra arbejde, må han jo være kommet ind i løbet af aftenen. Han haltede så meget og kunne ikke støtte på det ene ben, fortæller Lillian.

Det første hun tænkte var - åh nej nu igen.

- Han blev kørt ned for en måned siden, så jeg tænkte bare, at nu var han kommet til skade et eller andet sted og havde slået benet.

Næste dag kørte Lillian til dyrlægeklinikken i Pandrup. Her mente dyrlægen, at hun skulle få taget et røntgenbillede ved Dyrehospitalet i Aabybro for at finde ud af, om der var brækket noget.

- Jeg aftalte med dem, at jeg ville komme og hente ham om eftermiddagen.

I stedet modtog Lillian en opringning.

- Her fortalte hun så, at han var blevet skudt og havde 36 hagl siddende i kroppen.

Det er bevidst

- Jeg tænker først, at det er da løgn og så efterfølgende på, om jeg skal få ham aflivet.

Sammen med dyrlægen bestemmer Lillian sig dog for at få Bamse opereret.

- Jeg tænkte lidt, at når han havde styrken til selv at komme hjem, jamen, så måtte han jo også have en vilje til at overleve.

Bamse blev opereret om eftermiddagen, og det lykkedes dyrlægerne at fjerne 16 små stålhagl. Resten sad for dybt så risikoen ved at fjerne dem, var for stor.

Lillians mand Per er selv jæger, og han kunne hurtigt fastslå, at haglene var 5’er stålhagl og dermed stammede fra en jagtpatron, hvor haglene er 3 mm i diameter.

- Vi var ærligt talt forbløffede, for med 36 hagl, så burde han jo være død. Per har pelset utallige harer, og han har aldrig set så mange hagl i et enkelt dyr.

Parret har sammen regnet sig frem til, at Bamse blev skudt på nært hold. Måske 30 eller 35 meter,

- Der er 100 hagl i den type jagtpatron, så de må ha’ stået tæt på og i den afstand tænker jeg ikke, man kan forveksle en hare med en kat. Så det er helt bevidst, tænker vi.

Det er det, der forarger Lillian.

- Jeg synes ikke det er rimeligt, og jeg mener ikke det er humant overfor et dyr eller over for ejeren, der holder meget af det.

Urimeligt og ulovligt

Det er nu ikke kun urimeligt. Det er også ulovligt, fortæller Hans Bruun, der er formand for Aaby Sogns Jagtforening.

- Katte må slet ikke skydes mere. I dag er det helt forbudt at skyde katte på jagt. Man skal have et polititilhold. Eksempelvis hvis der er sket skade på opdræt og så videre. Så kan politiet give tilladelser til det. Men så vil man normalt prøve at sætte en fælde op i stedet for, fortæller Hans Bruun.

Samtidigt vurderer han, at afstanden nok har været fra 20 til 50 meter og på den afstand burde jægeren være i stand til at skelne.

- Ja så skal man ikke gå på jagt, hvis man ikke kan se forskel, slutter Hans Bruun.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...