Sigtet mand går fri: Ingen tiltale i dødsbrand

Rigspolitiet har opgivet at rejse tiltale mod 63-årig mand, hvis lejlighed i Munkegården brød i brand 4. marts

Monika Seberg med sin datter Isabella ved Juline Sebergs grav på Thisted Kirkegård. Arkivfoto: Bo Lehm

Monika Seberg med sin datter Isabella ved Juline Sebergs grav på Thisted Kirkegård. Arkivfoto: Bo Lehm

THISTED:”Vi er nået frem til, at det ikke kan bevises ved en domstol, at (mandens navn, red.) har begået uagtsomt manddrab, og det betyder, at der ikke bliver rejst nogen straffesag mod (mandens navn, red.).”

Sådan lyder konklusionen i et brev, som Rigspolitiet har sendt til Monika Seberg og Torsten Seberg Færk. De er forældre til Juline Seberg, som 4. marts døde af røgforgiftning på etagen ovenover den lejlighed, som tilhørte den nævnte 63-årige mand, som altså hermed er frikendt for ansvar for branden. Afgørelsen er også sendt til det fraskilte pars bistandsadvokat Lauge Fastrup, Haumann & Fastrup Advokater i Thisted.

Undersøgelser afsluttet

Anklagemyndigheden betragter hermed efterforskningen i brandsagen som afsluttet. Allerede i april havde Thisted Politi slået fast, at en tabt cigaret havde antændt ilden i mandens lejlighed. Det har den senere efterforskning ikke ændret på, men anklagemyndigheden mener altså ikke, at det ud fra samtlige omstændigheder vil kunne bevises uden for enhver rimelig tvivl, at den 63-årige mand er skyldig efter straffeloven §241 i at have forårsaget Juline Sebergs død.

Paragraffen handler om uagtsomt at have forvoldt en andens død og kan give bøde eller fængsel i op til fire måneder. Manden boede alene i lejligheden og har psykiske og sociale problemer. Han har undervejs nægtet sig skyldig.

Vågnede op til ild og røg

Brevet til forældrene og advokaten rummer også en gennemgang af den 63-åriges udlægning af hændelsesforløbet. Han var kommet hjem om eftermiddagen og var hurtigt faldet i søvn. Da han vågnede, var hele lejligheden fyldt med røg, og der var ild på gulvet ved siden af hans seng. Han forsøgte at slukke den med vand, hvilket mislykkedes, så han løb ud på gangen og forsøgte at advare de øvrige beboere i ejendommen.

Efter eget udsagn var han ikke klar over, hvordan branden opstod, men han forklarede, at han plejede at ryge en cigaret, inden han gik i seng. Han kunne ikke huske, om han gjorde det den pågældende dag. Men flere vidner har fortalt, at han sagde til dem på brandaftenen, at han nok havde røget en cigaret.

Her konkluderer anklagemyndigheden, at det er sandsynligt, at manden sov fra en tændt cigaret, hvis gløder har antændt brandbart materiale i lejligheden. Det karakteriseres som uforsigtighed, men hans fejl er ikke ”af sådan en betydning og karakter, at brandens omfang og udvikling samt Julines død som følge af branden kan tilregnes sigtede som uagtsomt manddrab”.

Ildsvåde på fremmed ejendom

Anklagemyndigheden har også vurderet, om manden kunne tiltales efter straffelovens §182, der drejer sig om af agtsomhed at forvolde ildsvåde på fremmed ejendom, hvilket kan give op til to års fængsel. Men mandens ageren vurderes ikke til at være en betydelig uforsigtighed, som er forudsætningen for tiltale efter denne paragraf.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.