KV21 Brønderslev

Analyse: Klitgaard er styrket - men har flere problemer at håndtere

Selvom Venstre vandt flere mandater i Brønderslevs byråd, så bliver det en stor opgave at samle tropperne

Selvom borgmester Mikael Klitgaard og Venstre vandt yderligere to mandater - og nu har 12 af slagsen - så kan det blive en stor opgave at samle byrådets partier. Foto: Henrik Louis

Selvom borgmester Mikael Klitgaard og Venstre vandt yderligere to mandater - og nu har 12 af slagsen - så kan det blive en stor opgave at samle byrådets partier. Foto: Henrik Louis

BRØNDERSLEV:Den helt store vinder ved kommunalvalget i Brønderslev Kommune blev den siddende borgmester Mikael Klitgaard (V). Yderligere to mandater hentede Venstre, som dermed råder over 12 byrådsmedlemmer.

På den anden side måtte modparten - Bettina Bøcker Kjeldsen (S) og Socialdemokratiet - konstatere et tab af tre mandater, således at der nu kun er otte socialdemokratiske byrådsmedlemmer.

Men dermed bliver opgaven med at navigere i det politiske landskab ikke nødvendigvis lettere for Mikael Klitgaard.

For hans udfordringer begrænser sig ikke kun til socialdemokraterne.

Mere broget landskab

Iøjnefaldende er det nemlig, at byrådet for Brønderslev Kommune på den anden side af nytår får repræsentanter fra hele otte forskellige partier. I øjeblikket er der kun plads til fem af slagsen blandt de folkevalgte.

Nordjyskes journalist Claus T. Kræmmergård analyserer her konsekvenserne af kommunalvalget i Brønderslev Kommune. Arkivfoto: Michael Koch

Nordjyskes journalist Claus T. Kræmmergård analyserer her konsekvenserne af kommunalvalget i Brønderslev Kommune. Arkivfoto: Michael Koch

I første omgang har Mikael Klitgaard erklæret sig positiv. Han ønskede ikke at bekymre sig over sammensætningen, men sagde med et smil blandt andet følgende:

- Det er fint, at der er plads til flere forskellige.

Udover Venstre og Socialdemokratiet, så har Konservative fået to pladser i byrådet, mens der er et enkelt mandat til både Enhedslisten, SF, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Borgerlisten.

Men selv om de nye partier er små, så bliver det ikke nødvendigvis let - for små sten i skoen kan også være irriterende.

Eksempelvis har Nye Borgeliges nyvalgte byrådsmedlem Lars E. Sørensen allerede vist, at han ikke er bange for at tage kampen op. Også i situationer, hvor han er oppe mod overmagten.

Så sent som i oktober vandt han således en årelang vejstrid med Brønderslev Kommune.

Men også på valgnatten demonstrerede han endnu en gang, at han er villig til at stå fast. Flere gange røg han ind og ud af det forhandlingslokale, som Venstre, Konservative og Borgerlisten havde indtaget.

Det så ud til, at de øvrige tre partier tidligt på aftenen var enige om at lave en konstitueringsaftale - og til sidst gik Lars E. Sørensen og Nye Borgerlige også med i den.

Prisen for at få Lars E. Sørensen med ombord var en udvidelse af det magtfulde økonomiudvalg i Brønderslev Kommune, således at der efter nytår er ni medlemmer mod tidligere syv.

Og én af pladserne fik altså Lars E. Sørensen.

Mikael Klitgaard har i sine mange år som borgmester været en mand, der altid ønskede brede forlig. Skal han fortsætte den kurs, så kan det meget vel kræve al hans politiske erfaring at sikre det.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.