Lokalpolitik

Det går tæskegodt i Brønderslev Kommune, lyder det fra borgmester

Borgmester Mikael Klitgaard er optimist i forhold til kommunens udvikling og stolt over erhvervslivet i Brønderslev Kommune

- Jeg har altid træffetid. De må også gerne ringe klokken tre om natten, siger borgmester Mikael Klitgaard. Foto: Peter Broen

- Jeg har altid træffetid. De må også gerne ringe klokken tre om natten, siger borgmester Mikael Klitgaard. Foto: Peter Broen

BRØNDERSLEV:Det går tæskegodt. Så enkelt kan det siges, og det er de ord, borgmester Mikael Klitgaard (V), bruger til at svare på spørgsmålet om, hvordan han ser tilbage på 2019.

Han glæder sig blandt andet over, at tilflytningen til kommunen er større end fraflytningen og mener, at det skyldes en kombination af flere gode indsatser.

- Vi har mange gode boliggrunde i naturskønne områder, vi har et godt foreningsliv, i forvaltningerne bestræber vi os meget på at svare og behandle borgernes og virksomhedernes henvendelser hurtigt og med godt humør. Det smitter, hævder han.

På verdenskortet

Borgmesteren er stolt over, at mange af de lokale virksomheder med udvikling og salg af grøn teknologi klarer sig rigtig godt, vækster og sætter Brønderslev på det klimamæssige verdenskort.

- Firmaer som InTech og Green Instruments er gode eksempler på, hvordan man udvider medarbejderstaben og bidrager til grøn omstilling med deres produkter, forklarer han og fortsætter:

- Der kommer ofte udenlandske gæster på besøg for at se og lade sig inspirere af eksempelvis vores vindmøller, vores solfangere, og lille Danmark har en stor påvirkning internationalt. Så selv om det kan virke ubetydeligt med husstandenes og kommunernes genbrug, stop for vandspild og lignende, så har vi indflydelse og kan påvirke andre steder i verden med vores innovative løsninger.

Selv sorterer han pligtskyldigt sit affald og sparer på energien, men han flyver stadig i stedet for at tage toget, når han skal til København, for ”hverdagen skal jo også hænge sammen”, og i garagen står der to dieselbiler.

- Vi kan selvfølgelig godt sende nogle signaler med vores private valg, men når det kommer til FNs 17 verdensmål, så handler det om, at vi skal udvikle teknologi og lære at producere på klogeste vis. Så kan Brønderslev godt redde verden, forsikrer den optimistiske borgmester.

Renoveringer sparer penge

Klimaet står højt på prioriteringslisten, og det bliver kun endnu mere vigtigt i de kommende år. Derfor er Klitgaard også stolt af, at de kommunale bygninger nu er renoveret for i alt 100 millioner kroner, så der ikke slipper varme ud, og politikerne har netop besluttet at energirenovere gadebelysningen i hele kommunen med gode besparelser i de kommende år for øje.

- De vindmøller, der står i vores kommune, producerer faktisk 120 procent af vores samlede behov, så den grønne strøm derfra kan sælges i nabokommunerne. Vi er jo en kommune med meget plads, så vi planlægger også at tillade el-producerende solfangeranlæg på i alt 700 hektar jord de kommende år, og vores fjernvarmeværker er stærkt på vej mod at klare sig med ikke-fossile brændstoffer, så vi er godt med, siger han.

- Selv om vi har en lav normering på daginstitutionsordning, så gør de ansatte deres arbejde godt og ordentligt, slår borgmesteren fast. Foto: Peter Broen

- Selv om vi har en lav normering på daginstitutionsordning, så gør de ansatte deres arbejde godt og ordentligt, slår borgmesteren fast. Foto: Peter Broen

Besøg og brand

Selv om klimadebatten fylder meget, så er der også andre emner, Michael Klitgaard forbinder med 2019. Han vil også huske det netop forgangne år på et besøg af Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte i anledning af 300-året for den første folkeskole, ligesom påbegyndte, store boligbyggeprojekter på Banegårdspladsen i Brønderslev og Hjallerup har også fået en hylde i hukommelsen. Og ikke mindst er Mikael Klitgaard stolt af at få vedtaget et bredt budget for 2020 med anlægskroner til blandt andet både skolerenoveringer og byggeri af en ny børnehave i Hjallerup.

- Men det har selvfølgelig ikke været godt, det hele. Jeg husker også branden, der hærgede Hedelund. Det var træls, siger Klitgaard og holder en kort og eftertænksom pause i talestrømmen. At genopbygningen af restaurantbygningen endnu ikke er i gang, kan godt ærgre ham lidt.

- Jeg har jo måttet erkende, at ting sommetider tager mere tid, end der passer til mit tempo og temperament. Men nu har vi fået RealDania med på projektet, så det skal nok blive godt, forsikrer han.

Foto: Peter Broen

Foto: Peter Broen

I 2020 glæder han sig til at arbejde videre sammen med mennesker, der brænder.

- Vi skal fortsætte med at renovere og bygge nyt og udføre midtbyplaner for byerne. Og så skal vi være en glad kommune, fyldt med god energi. Jeg vil give optimismen et boost, og det har vi også alle et eget ansvar for. Men vi kan hjælpe hinanden, ikke mindst i foreningslivet og fællesskaber. Selv om vi har en lav normering, så gør de ansatte det godt/ordentligt. Og så skal vi gøre alt, hvad vi kan for at arbejde for at skaffe flere penge til kommunen, det være sig udligningsordningen fra staten, nye virksomheder og tilflytning af gode skatteborgere, slutter borgmesteren.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.