Brug bøtten og spar kassen

Aalborg-forsker og Aalborg-virksomhed står bag opfindelse, som skal sænke prisen på havmøller

Bøttefundamenterne er allerede afprøvet i virkeligheden - og testene viser, at de fungerer. Her er et par stykker på vej til at blive sænket ned på havbunden.

Bøttefundamenterne er allerede afprøvet i virkeligheden - og testene viser, at de fungerer. Her er et par stykker på vej til at blive sænket ned på havbunden.

AALBORG:Vindmølle-industrien kan spare milliarder, Danmark kan få masser af nye job, og havmiljøet får det meget bedre.

Det er gevinsterne ved en helt ny opfindelse, som professor Lars Bo Ibsen fra Aalborg Universitet og Aalborg- virksomheden Universal Foundation står bag.

Opfindelsen er et såkaldt bøttefundament: Tag et tonstungt jernfundament til en havvindmølle, send det ned på bunden af havet og få det til at suge sig fast i havbunden.

- Det virker måske som noget, der kun vil fungere i et Anders And-blad. Men metoden er afprøvet, og den virker. Næste skridt er at gøre bøttefundamentet klar til industriel masseproduktion, hedder det i en pressemeddelelse fra Højteknologifonden, som investerer 15 millioner kroner i projektet.

Kan spare 30 procent

Undersøgelser fra Carbon Trust Offshore Wind Accelerator (OWA) viser, at omkostninger til fundamenter i en havvindmøllepark kan reduceres med op til 30 procent, hvis man bruger bøttefundamenter. Fundamenterne kan tilpasses forskellige jordbundsforhold og vil dermed være anvendelige i 80-90 procent af vindemølleparkerne i Nordeuropa.

- Masseproduktion af bøttefundamenter i Danmark har stort potentiale og vil skabe mange nye danske arbejdspladser, siger professor Lars Bo Ibsen fra Aalborg Universitet, som har deltaget aktivt i udviklingen.

Udviklingen foregår i et tæt samarbejde mellem AAU og Universal Foundation. De næste to-tre år vil de arbejde tæt sammen om den højteknologiske proces, der skal gøre det muligt at fabriksproducere bøttefundamenterne. Ligesom på en bilfabrik skal elementerne designes, skæres, svejses og transporteres i et automatiseret flow, der gør produktionen rentabel.

35 milliarder euro

Markedspotentialet for havmøllefundamenter forventes at udgøre 35 milliarder euro, og det er vel at mærke kun for det europæiske marked frem til 2020.

Allerede nu ringer Universal Foundations telefoner hyppigere end før.

- Vi oplever interesse fra flere steder i verden. Men især for Tyskland og England er bøttefundamenter et særligt konkurrencedygtigt alternativ på grund af dets miljømæssige fordele. Teknologien gør det muligt at installere og afinstallere fundamentet med en særlig sugeteknik. Det betyder, at støjgener for havdyr holdes på et absolut minimum, og at hele fundamentet kan fjernes og genbruges, forklarer teknisk direktør i Universal Foundation, Søren A. Nielsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.