Danmark sender 150 millioner til humanitær hjælp i Ukraine

Pengene skal blandt andet gå til basale nødvendigheder som mad, husly og reparation af beskadigede boliger.

Over 400.000 ukrainere er flygtet fra Ukraine, siden Rusland påbegyndte en invasion natten til torsdag. <i>Wojtek Radwanski/Ritzau Scanpix</i>

Over 400.000 ukrainere er flygtet fra Ukraine, siden Rusland påbegyndte en invasion natten til torsdag. Wojtek Radwanski/Ritzau Scanpix

Danmark sender yderligere 150 millioner kroner til at hjælpe Ukraine humanitært.

Det fortæller udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) mandag i en pressemeddelelse.

- Den humanitære situation i Ukraine forværres time for time. Vi skal være der med hjælpen rettidigt, og derfor er jeg glad for, at vi fra dansk side kan bidrage til den humanitære situation i Ukraine, siger Flemming Møller Mortensen.

Konkret skal 100 millioner kroner sendes til danske ngo'ers arbejde i og omkring Ukraine. 50 millioner fordeles mellem FN's flygtningeorganisation og FN's børnefond, Unicef.

De danske ngo'er skal sammen med deres internationale samarbejdspartnere være med til at sikre ukrainerne basale behov.

Det er for eksempel ukrainske børns skolegang, adgang til sundhed og andre nødvendigheder som mad, husly, toiletpapir og plastikpresenning til midlertidig reparation af beskadigede boliger.

Sikkerhedssituationen i Ukraine er alvorlig, og derfor sætter ministeren sin lid til de erfarne nødhjælpsorganisationer.

- Nødhjælpsorganisationerne er utroligt erfarne i at arbejde i krise- og nødsituationer. Vi håber og beder om, at de passer på sig selv, og at det er muligt at få nødhjælpen ind i Ukraine, siger han.

Ifølge FN's flygtningechef er mindst 500.000 ukrainere indtil videre flygtet fra landet. FN's flygtningeorganisation vurderer, at op mod fire millioner vil forsøge at flygte ud af landet, mens otte millioner risikerer at blive drevet fra hus og hjem.

Det er ikke det første bidrag, Udenrigsministeriet står bag, siden Rusland natten til torsdag påbegyndte en invasion af Ukraine.

Udviklingsministeren annoncerede fredag, at man ville sende 50 millioner kroner til humanitær hjælp i Ukraine, men nu sendes yderligere 150 millioner kroner til Ukraine.

Ifølge ministeren er det realistisk, at der i fremtiden vil komme flere bidrag til ukrainerne fra dansk side.

- Vi skal være på bolden, og vi følger behovet løbende. Vi vil fra dansk side hjælpe, det vi kan, finansielt og med andre ting, der kan hjælpe den ukrainske civilbefolkning, siger han.

Danmark har tidligere sendt civilt udstyr til landet. Det tæller blandt andet 2000 skudsikre veste og 700 førstehjælpskasser. Et mobilhospital er også på vej til Ukraine.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.