Derfor er du en myggemagnet

Syv grunde til at de irriterende insekter sværmer om dig

Arkivfoto <i>Scanpix</i>

Arkivfoto Scanpix

DANMARK:Myggene er over os, men nogle mennesker generes tilsyneladende ikke lige så meget af stik, som andre.

Men det skyldes ikke alene at de er bedre til at udholde irritationen, men også at de ikke bliver bidt lige så ofte.

Undersøgelser viser nemlig at nogle mennesker bare bliver bidt mere end andre. Det skriver voksnekvinder.dk.

At myggestik kløer, skyldes ikke, der er gift i myggens snabel, men at dit immunsystem reagerer på angrebet.

Her er syv mulige grunde til at du oftere får myggestik:

CO2

Myg tiltrækkes af kultveilte (C02) og kan fornemme et højere CO2-niveau på 50 meters afstand. Kultveilte er en del af vores udånding og forskelle i hvor meget, vi udånder, kan afgøre vores risiko for at få myggestik.

- Hvis du træner kraftigt, vil du også producere mere kultveilte i en kort periode, siger Richard Pollack fra Harvard School of Public Health.

- Det kan måske også gøre dig lidt mere attraktiv for myg.

Desværre er der ingen nem måde at reducere mængden af kultveilte bortset fra at holde vejret.

10 årsager til at mavefedtet ikke forsvinder

Når du har det varmt, forsøger kroppen at køle ned ved at sende mere blod tæt ud i de tynde hudområder.

Før myg bider, er de nødt til at finde et område af kroppen, hvor blodet er tæt på overfladen. Nogle af de områder, hvor blodårerne er tættest på kroppen er panden, håndled, albuer og hals. Men jo mere overophedet du er, desto større områder af kroppen vil have blod tæt på huden.

- Myggene bruger varmen til meget hurtigt at afgøre, hvor blodet er tættest på overfladen, siger Dr. Jonathan Day, der er professor i medicinsk entomologi ved University of Florida.

Overvægt

Overvægtige er større, og jo større mennesker er, des mere kultveilte udånder de. Desuden har undersøgelser vist, at myg tiltrækkes af urinsyre og en af årsagerne til forhøjet niveau af urinsyre i blodet er overvægt.

Graviditet

Gravide har vist sig at være hyppigere ofre for myggestik, og det kan både skyldes, at deres temperatur er højere. Sådan cirka 0,7 grader højere, hvilket får blodårerne til at fremstå meget tydeligere mange steder på kroppen. Desuden har undersøgelser vist, at gravide udånder hele 21 procent mere kuldioxid.

Mørkt tøj

Myg ser måske ikke særligt godt, men de kan skelne mørke og lys. Hvis du vælger at gå i mørkt tøj skiller du dig ud fra horisonten. Myg tiltrækkes af mørke farver, så hvis du vælger lyst tøj udendørs kan du slippe for myggebid.

Lyst tøj holder dig også køligere i sommervarmen. Vær sikker på, at du dækker så meget af huden som muligt, og bær tøj lavet af tæt-vævet stof, så myggene ikke kan trænge igennem.

Det er også en god idé at bære løstsiddende tøj, for hvis materialet ikke er tæt på din hud, kan myg ikke nå din hud.

Derfor får du forkølelsessår

Resultaterne af en meget lille undersøgelse tyder på, at bare en øl kan gøre dig til et mål for myg. Et studie af 13 frivillige fandt, at myg var mere tilbøjelige til at stikke personer, der for nylig havde drukket en øl. Men test af alkoholpromille har ikke kunnet knytte alkohol til myggebid, så der er stadig ingen forklaring på hvorfor de frivillige i undersøgelsen fik flere bid.

10 sunde grunde til at drikke øl

En undersøgelse har vist at myg oftere landede på mennesker med blodtype 0 pga. de dufte de udsender, men eksperter afviser at blodtypen har nogen betydning for myggen, da duftsignalerne er så svage at myggene allerede er landet før de kan skelne blodtypen.

Til gengæld udskiller 15 procent af alle mennesker ikke sekreter, der viser hvilken blodtype, de har og en undersøgelse viste, at de blev stukket meget mindre end andre - eksempelvis blev personer med blodtype 0 stukket 24 procent oftere, hvis de udsendte sekreter om deres blod.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.