Frederikshavn

Det gør ondt i Familien Frederikshavn

Kæmpe kursændring i Center for Familie betyder fyring af 12 socialpædagoger

TR Kathja Ryom og Birgit Hansen er ikke helt enige om kommunens politik over for socialpædagogerne. Arkivfoto: Jan Pedersen

TR Kathja Ryom og Birgit Hansen er ikke helt enige om kommunens politik over for socialpædagogerne. Arkivfoto: Jan Pedersen

FREDERIKSHAVN:"Uanstændigt", "uetisk", "en uordentlig måde at behandle medarbejderne på".

Sådan lyder det fra Socialpædagogerne Nordjylland, der er rystede over, at Frederikshavn Kommune vil fyre 12 socialpædagoger og erstatte dem med ni nye medarbejdere, der har de "nødvendige kompetencer".

Det er kommunens Center for Familie, der har alvorligt ondt i økonomien.

Kommer til at gøre ondt

Efter første kvartal i år var Center for Familie på vej mod et merforbrug på 13,5 mio. kr., og børne- og ungdomsudvalget har nu fået tre år og 34 mio. kr. til en stor omlægning af indsatsen, der skal skabe balance mellem forbruget og de penge, der er afsat.

Byrådet har givet en ekstra bevilling på 34 mio. kr. fordelt over 2016-2019, men på trods af den store økonomiske indsprøjtning kommer omlægningen til at gøre ondt.

Det beskrives i et sjældent klart sprogbrug:

Aktivitetsniveauet skal fra 2016-2020 tilpasses med 20 mio. kr. Det vil føre til reel oplevet servicenedgang hos modtagerne, mindre fleksibilitet og færre tilbud. Nye ventelister og forlængelse af eksisterende ventelister, mindre økonomisk kompensation til familier, færre kontakter med behandlere, centralisering af tilbud på færre matrikler.

Færre vil modtage støtte og flere vil opleve, at de nu vurderes til mindre støtte end tidligere, og omlægningerne vil ske med en hastighed, der kan generere usikkerhed og utilfredshed og medføre flere klager over afgørelser.

Borgmester holder vejret

Afskedigelser er nødvendige, da der skal rekrutteres nye og andre kompetencer.

Handleplanen, der har udløst en bølge af bekymringer og advarsler i medarbejdernes høringssvar, blev godkendt i økonomiudvalget, hvor kun Enhedslisten stemte imod, og borgmester Birgit Hansen lægger heller ikke skjul på sin bekymring:

- Det ér en kæmpe indsats, der skal til, men vi er også nødt til at have is i maven og foretage de ændringer, der er nødvendige, så vi kan navigere, siger Birgit Hansen.

Hun forsikrer, at alle aftaler i forbindelse med varsling af afskedigelser med videre bliver overholdt.

- Vi har bedt børne- og ungdomsudvalget få styr på økonomien. Handleplanen er ledelsens bud på, hvordan det skal lykkes, og det er vi nødt til at have tillid til.

- Alle ændringer giver bekymring, og jeg holder også vejret i forhold til så stor en ændring. Jeg er også bekymret over, at nogle ikke skal være her længere, men vi er nødt til at agere og kan ikke vente i tre et halvt år på at få efteruddannet til de kompetencer, vi har brug for her og nu, siger Birgit Hansen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst