Dit ”sunde” valg kan være en sukkerbombe

Mange populære produkter er fyldt med sukker, viser en ny undersøgelse

De fleste danskere ved godt, at der er meget sukker i en pose Matador Mix eller en cola, men mange tror, at det er sundt at sætte tænderne i en müslibar, lidt tørret frugt eller nogle øko-kiks, fordi de markedsføres som et sundere alternativ til søde sager. Arkivfoto: Bent Bach <i>Bent Bach</i>

De fleste danskere ved godt, at der er meget sukker i en pose Matador Mix eller en cola, men mange tror, at det er sundt at sætte tænderne i en müslibar, lidt tørret frugt eller nogle øko-kiks, fordi de markedsføres som et sundere alternativ til søde sager. Arkivfoto: Bent Bach Bent Bach

HELE LANDET: De fleste danskere ved godt, at der er meget sukker i en pose Matador Mix eller en cola, men mange tror, at det er sundt at sætte tænderne i en müslibar, lidt tørret frugt eller nogle øko-kiks, fordi de markedsføres som et sundere alternativ til søde sager.

Men de mellemmåltider, der umiddelbart ser sunde ud indeholder ofte store mængder sukker. Det viser en ny undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet.

- Som tandlæge ved jeg jo godt, at slik, sodavand og saft indeholder rigtig meget sukker, som kan skade tænderne. Men det er chokerende, at der er 14 sukkerknalder i en pose tørrede tranebær, fortæller Charlotte Juhl Groule, der er tandlæge i den kommunale tandpleje på Frederiksberg.

Alt for meget sukker

Undersøgelsen viser bl.a., at en flaske økologisk drikkeklar hyldeblomst indeholder 16 sukkerknalder, og at der er 13,5 sukkerknalder i en pose økologiske mini-speltkiks. Og da disse tal kun dækker over mængden af tilsat sukker og ikke naturligt sukker fra fx frugt og mel, er det reelle sukkerindhold i mange tilfælde langt højere.

- Mange tror, at hvis et produkt er økologisk, er det også sundt. Men Tandlægeforeningens undersøgelse viser, at også økologiske produkter kan være usunde, hvis de fx indeholder store mængder sukker, siger Charlotte Juhl Groule.

Tidligere undersøgelser viser, at seks ud af ti børn og en ud af fire voksne får for meget sukker. For meget sukker øger risikoen for overvægt, fejlernæring - og huller i tænderne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden