dødsfald

Jørgen Hartmann-Petersen var uddannet arkitekt, men blev berømt for sine morsomme tekster i avis, revy og satireprogrammer. Foto: Scanpix.

Jørgen Hartmann-Petersen var uddannet arkitekt, men blev berømt for sine morsomme tekster i avis, revy og satireprogrammer. Foto: Scanpix.

‡Jørgen Hartmann-Petersen, kendt under pseudonymet Habakuk, arkitekt, journalist og forfatter. Charlottenlund, 91 år. Jørgen Hartmann-Petersen var uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1946 og havde i en årrække selvstændig arkitektvirksomhed sammen med sin kone, Gerda Hartmann-Petersen. Blandt tegnestuens mange produkter var en kirke i Roskilde, krematorier, plejehjem, folkeskoler, børneinstitutioner og enfamiliehuse. I 1954 kom Jørgen Hartmann-Petersen til Politiken som avisens redaktionelle medarbejde. Han skulle skrive om arkitektur og fik senere en stilling som tegnestuechef. Men så blev han tilbudt et vikariat på At Tænke Sig, hvor han for alvor foldede som den medarbejder, der til fryd for læserne kunne vende og dreje ord og oplevelser. Jørgen Hartmann-Petersens talent for at fortælle morsomt og underholdende medførte, at han i en årrække var medforfatter til en række revyer og tv-underholdningsserier, bl.a. "Huset på Christianshavn". Han har leveret manuskripter og tekster til kortfilm og videoproduktioner - hvoraf mange blev præmieret, og han har oversat en række musicals. I 1960'erne og 70'erne var han med til at holde danskerne ved skærmen, når satireprogrammerne Hov-hov og Uha-uha rullede ud over landet. Hans satireform var aldrig grov eller kluntet, tværtimod var hans ordekvilibrisme elegant, og han formåede dag ud og dag ind at overraske med omskrivninger og ordlege. I 1962 modtog Jørgen Hartmann-Petersen Cavling-prisen for sin "indsats i dansk journalistik igennem skabelsen af en helt ny satirisk form, som i året 1962 nåede det fuldkomne", som det hed. En større ros er svær opdrive. Sammen med sin bror, Hemming Hartmann-Petersen , præsenterede han fra 1969-89 radiolytterne for vid, bid og vittigheder i programmet "Mellem brødre", som blev en stor succes.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.