Dødsulykke: Tilsyn stopper brug af bigballevogn

Tragisk ulykke ved Brovst tirsdag førte til straksforbud fra Arbejdstilsynet

Arkivfoto <i>Foto: Torben Hansen</i>

Arkivfoto Foto: Torben Hansen

BROVST:En 55-årig medhjælper på et landbrug på Kokkedalsvej ved Brovst blev tirsdag eftermiddag klemt ihjel, da han spændte en bigballevogn med 10-15 tons halmballer fra den traktor, der trak bigballevognen.

Nu har arbejdstilsynet, der undersøgte ulykkesstedet umiddelbart efter ulykken, nedlagt et forbud mod at arbejde med bigballevognen, til det kan gøres på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.

- Vi har givet forbuddet, men vi skal ikke komme med anvisninger på, hvordan arbejdet så kan udføres. Der var tale om en meget tragisk ulykke, hvor landbrugsmedhjælperen trak en pløk op, som holdt bigballevognen fastspændt til traktorens træk. Det skete desværre på et lidt skrånende underlag, og derfor trillede bigballevognen ned mod traktoren, hvor den 55-årige efterfølgende blev klemt ihjel, forklarer tilsynschef Helle Stenbro fra Arbejdstilsynets tilsynscenter Nord i Hadsten.

Meget uheldige omstændigheder

Faktisk undrer det tilsynschefen, at det har kunnet lade sig gøre for traktorføreren at trække pløkken op, når bigballevognen har holdt på det skrånende underlag og trykket ned mod traktorens træk.

- Men der skal kun et meget lidt skrånende underlag til, før tyngdekraften får bigballevognen til at trille fremad, når den er så tungt lastet, konstaterer tilsynschefen.

Hun kalder det meget uheldige omstændigheder, der har ført til ulykken, men understreger samtidig, at det er landmandens ansvar, at de ansatte ved et landbrug er instrueret i, hvordan arbejdet i landbruget - herunder arbejdet med de tonstunge bigballevogne - kan udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Jurister skal vurdere sag

- Nu bliver sagen overgivet til vores jurister, som så skal vurdere, om der er grundlag for en tiltale mod landmanden, forklarer Helle Stenbro.

Hun har ikke statistisk materiale over ulykker i landbruget, men kalder ulykken i Brovst for ”ikke enestående”, og hun opfordrer derfor landmænd til at gøre meget ud af at instruere deres medarbejdere i at udføre arbejdet i landbruget på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.

Forsøgt genoplivet

Nordjyllands Politi fik meldingen om ulykken klokken 16.29 tirsdag eftermiddag, og der blev forgæves forsøgt genoplivning af den 55-årige landsbrugsmedhjælper, der ifølge politiets oplysninger stammer fra Løgstør.

Det var gårdejeren selv, der fandt medhjælperen, og slog alarm.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.